24.09. Onneksi olkoon: Alvar, Auno | Palaute
Tuomiokirkkoseurakunta

Diakonian viran päivää vietetään 2.9.

29.08.2019, 11:45 /  päivitetty 06.11.2019, 12:49
Helsingin seurakuntayhtymässä on yhteensä runsaat sata diakonian virassa toimivaa työntekijää. Heidät voi tunnistaa vihreästä virkapaidasta.
Seitsemän Helsingin diakoniatyöntekijää rivissä

Syyskuun 2. päivänä vietetään D-day´tä eli diakonian viran päivää. Päivän tarkoitus on tuoda esiin diakonian virkaa, virkaan vihkimystä, vihkimyksen merkitystä kirkolle ja virkaan vihityille.

Päivän ajankohta on määräytynyt Suomen kirkon ensimmäiseksi diakonissaksi vihityn Matilda Hoffmanin vihkimyspäivän 1.9.1872 mukaisesti. Diakoniatyöntekijöiden Liiton lanseeraamaa päivää vietetään syyskuun 1. päivää lähinnä olevana arkipäivänä, joka tänä vuonna on 2.9.

Evankelis-luterilaisen kirkon diakonian virkaan vihittyjen virkapaita on vihreä. D-day´n kunniaksi vihreitä virkapaitoja ja diakonissan pukuja voikin nähdä tavallista enemmän. Päivää vietetään työn merkeissä, minkä lisäksi voidaan järjestää tapahtumia tai muuta erityistä diakonian näkyvyyden lisäämiseksi. Helsingissä näin toimitaan ainakin Haagan ja Vuosaaren seurakunnissa.

Jokaisessa seurakunnassa tulee kirkkojärjestyksen mukaan olla diakonian virka. Helsingin 20 seurakunnassa sekä Yhteisessä diakoniassa virkoja on yhteensä runsaat 100.

Diakoniatyöntekijät toimivat monipuolisissa tehtävissä ihmisten tukena, kuten tarjoavat keskusteluapua vastoinkäymisistä selviämiseen ja arjen ongelmien ratkaisuun. Ihmisten kohtaaminen on monimuotoista: he vetävät ryhmiä ja leirejä, järjestävät ruokailu- ja olohuonetoimintaa sekä muun muassa osallistuvat jumalanpalvelusten toimittamiseen. Myös kotikäynnit ja laitoshartaudet ovat diakonian arkityötä. Yhteisen diakonian työntekijät toimivat esimerkiksi asunnottomien, maahanmuuttajien ja vammaisten tukena.

Diakonian viranhaltijat ovat koulutukseltaan diakoneja tai diakonissoja. Diakonilla on koulutuksensa pohjalta sosiaalialan erityisosaaminen, ja diakonissalla erityisosaaminen on ihmisten kokonaisvaltainen terveyden edistäminen.

Lähteet: evl.fi, dtl.fi

Kuvassa joukko Helsingin diakoniatyöntekijöitä: Eija Hoikkala Tuomiokirkkoseurakunnasta (vas.), Heli Mattila Herttoniemen seurakunnasta, Pirjo Suomi, Kristian Pesti, Liisa Merivuori ja Kimmo Kajos Yhteisestä diakoniasta sekä Karoliina Hämäläinen Herttoniemen seurakunnasta.

Kuva Diakoniatyöntekijöiden Liitto, kuvaaja Anne Immonen.