01.04. Onneksi olkoon: Raita, Pulmu, Peppi | Palaute | På svenska | In English

Tuomiokirkkoseurakunta

Blogi: Linnut lohduttavat kriisissä

19.03.2020, 11:02 /  päivitetty 26.03.2020, 15:42
Kun ihmiset ovat vaiti, lintujen laulu kuuluu kirkkaammin. Tätä kevättä varjostavat huoli ja murhe.

Viherpeippojen ja tiklien laulua koronavirus ei kuitenkaan Helsingin kaduilla hiljennä. Minulle lintuharrastajana kevät on siunattua aikaa, jolloin tunnen uuden elämän koko voimassaan.

Linnut olivat tärkeitä myös Jeesukselle. Lintuharrastajan pyhä teksti löytyy Matteuksen evankeliumista: ”Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne... Kuka teistä voi murehtimalla lisätä elämänsä pituutta kyynäränkään vertaa?”

Jeesuksen sanat osuvat ajan hermoon. Murhetta ja huolta riittää. Uutisten virta tuo eteemme yhä uusia uhkakuvia. Koronaviruksen kukistaminen vaatii jokaisen vastuunottoa ja huolellisuutta. Kriisi avaa myös silmiämme sille, että isot riskit voivat oikeasti toteutua. Luomakunta ei kestä ihmiseltä mitä vain.

Ärsyketulvan keskellä mielen pelkojen kohina kasvaa. Kriisin selättäminen ei kuitenkaan vaadi kireää stressiä, joka sikiää tulevaisuuden uhkakuvista. Siksi on tärkeää katsella lintuja ja kuunnella niiden rauhoittavaa sanomaa.

Lintujen elämään kuuluu toki paljon kovaa duunia. Kuitenkaan ne eivät kanna huolta huomisesta samalla kuin me ihmiset. Ne osaavat keskittyä nykyhetkeen ja tehdä sitä, mikä kulloinkin on tärkeintä. Ne osaavat myös levätä ja iloita elämästä. Tervapääsky lentää kevättaivaalla joskus ihan vain huvikseen.

Hyvät valinnat syntyvät levosta käsin. Kriisiä on helpompi kestää lähtemällä välillä ulos luontoon. Luonto ei ole kiinni, eikä kevättä ole peruttu. Kevät kutsuu meitä pois kielteisten uutisten virrasta. Lintuja ihmetellessä mieli rauhoittuu ja huolet suhteellistuvat.

Luojan taivaan alla harkinta ja myötätunto elpyvät. Voisiko tästä kriisistä syntyä uusi ymmärrys siitä, että kaikki me luodut tarvitsemme toisiamme?

Hannu Varkki
Lintuharrastaja ja pappi
Tuomiokirkkoseurakunta