14.12. Onneksi olkoon: Jouko | Palaute | På svenska | In English

Töölön seurakunta

Anna vesitankki kenialaisperheille! Yhteisvastuukeräys tukee lasten ja nuorten koulutusta

25.01.2019, 16:44 /  päivitetty 05.02.2019, 09:27
Kenialaiset vanhemmat toivottivat Yhteisvastuukeräyksen kohteessa vierailleet suomalaiset tervetulleeksi riemukkaalla tanssilla. Sari Viljakainen Mikaelin seurakunnasta kävi katsomassa, mitä yhteisvastuurahoilla tehdään Turkanassa.

Ilmastonmuutoksen mukanaan tuoma kova kuivuus on jo mullistanut monien kenialaisperheiden elämän. Toivoa tuovat Turkanan alueen koulujen pihalle tuodut vesitankit. Ne ovat yksi esimerkki siitä, mitä Yhteisvastuukeräyksellä saadaan aikaan.

-Turkanan alueella Keniassa on nyt niin kuivaa, että karjaa kuolee koko ajan. Ihmisten on löydettävä uusia elinkeinoja, kertoo alueella viime lokakuussa vieraillut Sari Viljakainen Helsingin Mikaelin seurakunnasta. Hän osallistui Kirkon ulkomaanavun ja yhteisvastuukeräyksen kohteita esittelevään matkaan Helsingin hiippakunnan edustajana.

-Kävimme kasvavalla Kakuman pakolaisleirillä (+185 000 ihmistä) sekä Turkanan alueen kouluissa sekä tutustuimme alueella tehtävään rauhantyöhön. KUA:n paikalliset työntekijät vierailevat perheissä kertomassa, miksi lapset kannattaa tuoda kouluun, Sari kertoo.

Yhteisvastuurahoilla rakennetaan alueelle lisää kouluja, ja tuetaan niiden kautta koko yhteisöä esimerkiksi tuomalla koulujen yhteyteen vesitankkeja, joista perheet saavat hakea puhdasta vettä.

"Tajusin, miten suuri merkitys on sillä, että joku tulee, rakentaa koulun ja tuo vettä."

-Olin aika järkyttynyt tästä. Samaan aikaan tajusin, miten suuri merkitys sillä on, että joku tulee, rakentaa koulun ja tuo vettä. Se tuo toivoa elämään. Karjanhoito on kuitenkin ollut heidän elinkeinonsa sukupolvien ajan, Sari miettii.

Koulujen pihoille istutetaan myös puita kasvamaan ja tuomaan varjoa sekä sitomaan vettä. Opettajien arvostus ja koulutus ei ole kovin korkealla, ja siksi tavoitteena on tarjota myös laadukkaampaa opetusta satsaamalla opettajankoulutukseen.

Vuoden 2019 yhteisvastuukeräyksen tuotoista 60% menee juuri koulutyöhön eri puolilla maailmaa.

-Tuntui hienolta nähdä, miten merkittävää työ on koko yhteisölle; että lapset saavat koulussa eväitä elämään ja tukevaisuuden rakentamiseen, Sari ajattelee.

Lue lisää Yhteisvastuukeräyksestä 2019

Lapset tiskaavat astiat ennen kouluruokailua Turkanassa.
Lapset tiskaavat ensin koulussa astiat, ennen kuin siihen laitetaan päivän ruoka. Kotona ei voi tiskata, koska vettä ei ole.

Sari on työskennellyt kaksi vuotta Tansaniassa, missä yleensä ei edes opettajalla ollut välttämättä koulukirjoja. -Siksi oli hienoa nähdä, että Keniassa lapsilla oli jo kirjoja KUA:n ja YK:n työn tuloksena. Koulukirjat jätetään yleensä kouluun yöksi, etteivät ne katoa.

Miten sinä voisit tuoda toivoa kenialaisperheille Yhteisvastuukeräyksen kautta?

tee lahjoitus tilille tai lipaskeräykseen.

• juhlista merkkipäiviäsi ohjaamalla lahjarahat keräykseen

• osallistu johonkin Itä-Helsingin yhteisvastuukonserttiin