25.04. Onneksi olkoon: Markku, Marko, Markus | Palaute
Töölön seurakunta

Rippikoulu

23.01.2019, 14:46
Meilahden ja Töölön seurakunnat yhdistyvät 1.1.2019. Uudella Töölön seurakunnalla on seitsemän rippikoulua vuonna 2019.

Hei SINÄ !

Olet lämpimästi tervetullut rippikouluun. Edessä on isojen kysymysten ja mahdollisuuksien seikkailu, joka on ainutlaatuinen, ja jonka voit kokea vain kerran. Meilahden seurakunta ja Töölön seurakunta liittyivät yhteen 1.1.2019 ja muodostivat uuden Töölön seurakunnan.

Töölön seurakunnan rippikoulutyöstä vastaa pastori Pasi Riepponen. Häneen saat yhteyden sähköpostitse: pasi.riepponen@evl.fi tai puhelimitse: 050-4080671

MIKÄ RIPARI ON?

Rippikoulu on evankelis-luterilaisen kirkon kasteopetusta, joka pohjautuu Jeesuksen antamaan kaste- ja lähetyskäskyyn. Riparin aikana pohdi­taan yhdessä elämän tärkeitä kysymyksiä, suhdetta Jumalaan ja toisiin ihmisiin sekä omaan itseen. Mietimme myös, mitä kristittynä eläminen merkitsee ja miten se näkyy meissä. Rippikoulu on ainutlaatuinen mahdollisuus puhua uskosta, etiikasta, moraalista ja muista elämän tärkeistä kysymyksistä omanikäisten nuorten kanssa.

Rippikoulu on yhdessä tekemistä ja kokemista. Meilahden seurakunnassa on uuden rippikoulusuunnitelman mukaisesti panostettu nuorilähtöiseen oppimiseen. Nuorten kuuleminen ja osallistaminen on meille tärkeää. Tämä näkyy rippikouluopetuksessa sekä konfirmaatiomessuissa, joissa nuorilla on suuri rooli suunnittelijoina ja toteuttajina.

Rippikoulu päättyy konfirmaatioon, jossa tunnustetaan kristillinen usko, saadaan siunaus ja osallistutaan yhdessä ehtoolliselle. Rippikoulussa osallistutaan nykyään useita kertoja ehtoolliselle ennen konfirmaatiomessua. Tarkoituksena on opettaa ehtoollisen merkitystä ja korostaa sitä, että ehtoollisella käyminen on osa kristittynä elämistä.

MIKSI RIPARILLE?

Monet ovat kokeneet, että oma suhde Jumalaan on vahvistunut ja suhtautuminen uskoon on muuttunut myönteisemmäksi rippikoulun aikana. Monet ovat myös saaneet riparilta uusia ystäviä ja ystävyyssuhde vanhojen tuttujen kanssa on vahvistunut. Rippikoulun iltaohjelmat, hartaudet ja yhdessä vietetty vapaa-aika ovat jättäneet pysyviä hyviä muistoja monien mieliin. Rippikoulu tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä yhdessä pohtimaan sellaisia asioita ja arvoja, jotka vaikuttavat olennaisesti meidän kaikkien elämään.

Riparin käyneenä voit saada kirkollisen avioliittoon vihkimisen. Konfirmoituna olet täysivaltainen seurakunnan jäsen. Voit osallistua itsenäisesti ehtoolliselle, sinut voidaan kutsua kummiksi ja voit äänestää seurakuntavaaleissa täytettyäsi 16 vuotta ja asettua ehdolle seurakuntavaaleissa, kun olet täyttänyt 18 vuotta.

MITÄ SIELLÄ TEHDÄÄN?

Rippikoulu on reilun puoli vuotta kestävä kokonaisuus, johon leiri- tai opetusjakson lisäksi kuuluu seurakunnan toimintaan tutustumista ja itsenäistä työskentelyä. Puolen vuoden jaksoon kuuluu yhteisiä tapaamisia, joissa on läsnä oma rippikouluryhmäsi. Tutustumme koko ryhmän kanssa seurakunnan jumalanpalveluselämään, nuorten iltaan, diakoniatyöhön, musiikkiin jne. Rippikoulussa ovat mukana rippikouluopettajat sekä muutamia sinua hieman vanhempia isosia. Isoset ovat rippikoulun käyneitä nuoria, jotka ovat saaneet ryhmänohjaajakoulutuksen ja ovat rippikoulussa muiden nuorten tukena.

Rippikoulut vuonna 2019

Töölön seurakunnassa on vuonna 2019 kuusi rippikoulua. Viisi leiririppikoulua ja yksipäivärippikoulu. Ilmoittautuminen vuoden 2019 rippikouluihin oli 1.10.-31.10.2018. Voit kysellä rippikoulupaikoista Pasi Riepposelta. Rippikouluihin ilmoittaudutaan sähköisesti tämän ilmoittautumislinkin kautta: ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen tulee tehdä huoltajan / vanhemman kanssa, koska sivustolle pitää aluksi rekisteröityä ja käyttää sähköistä suomi.fi-tunnistautumista (esim. verkkopankkitunnuksia). Rekisteröitymisen käyttäjätunnus ja salasana kannattaa laittaa talteen myöhempää käyttöä varten. Tieto rippikoulupaikasta lähetetään kirjeitse kotiin marraskuun aikana.


Ilmoittautumisajan jälkeen otetaan vastaan rippikouluilmoittautumisia, jos rippikouluryhmissä on vielä tilaa. Ole yhteydessä Pasi Riepposeen.

Leiririppikoulun hinta on 140 euroa ja päivärippikoulun hinta on 60 euroa. Maksuvapautusta voi anoa hyvin perustelluista syistä.

Puhjonrannan talvirippikoulu

Puhjonrannan kurssikeskuksessa Kouvolassa järjestetään talvileiririppikoulu 17.-24.2.2019. Seurakunta järjestää bussikuljetuksen kirkolta kurssikeskukselle ja takaisin. Kurssikeskukselle on matkaa kirkolta 151 km ja matka kestää noin 1t 40 min. Leirijakson lisäksi kevään aikana on lisäksi seurakuntaan tutustumista ja yhteisiä tapaamisia, jotka kuuluvat rippikoulun suorittamiseen. Konfirmaation ajankohta on muuttunut ja on nyt 19.5. klo 11 Meilahden kirkossa.

Puhjonrannan kurssikeskus sijaitsee kirkasvetisen Rapojärven rannalla Valkealassa, Kouvolassa. Puhjonrannassa on monipuoliset liikuntamahdollisuudet sekä hyvät rantasaunat. Puhjonrantaan voi tutustua paremmin täältä: Puhjonranta






Kesän päivärippikoulu

Kesän päivärippikoulu on talven päivärippikoulun tavoin niin ikään kaupungissa tapahtuva rippikoulu, jonka opetusjakso sijoittuu kesän alkuun 3.-11.6.2019 Kaupunkirippikoulun opetus tapahtuu päiväaikaan pääasiassa Meilahden kirkon nuorten tiloissa, mutta rippikoulun aikana tehdään vierailuja erilaisiin kohteisiin Helsingissä. Olemme aiempina vuosina tutustuneet mm. kristillisiin järjestöihin ja toiseen uskonto- tai kirkkokuntaan. Kevään aikana rippikouluryhmällä on yhteisiä tapaamisia seurakuntaan tutustumisen merkeissä. Konfirmaatio on 16.6.2019. klo 11 Meilahden kirkossa.

Korpirauhan rippikoulu

Korpirauhan leirikeskuksessa Siuntiossa järjestetään leiririppikoulu 12.-19.6.2019. Leirijakson lisäksi kevään aikana on lisäksi seurakuntaan tutustumista ja yhteisiä tapaamisia, jotka kuuluvat rippikoulun suorittamiseen. Konfirmaatio on Meilahden kirkossa 30.6.2019 klo 11.

Korpirauhan leirikeskus sijaitsee Siuntion pohjoisosassa suuren metsäalueen keskellä. Matkaa Helsingistä kertyy noin 55 kilometriä. Seurakunta järjestää bussikuljetuksen kirkolta leirille ja takaisin. Korpirauhan ympäristö on muutamaa kesämökkiä lukuun ottamatta lähes asumatonta korpea. Maasto on vaihtelevaa: metsää, kalliota ja suota. Leirikeskuksessa on rantasauna ja laituri, josta voi mennä uimaan.

Korpirauhassa on majoituspaikkoja 80 henkilölle kahden ja neljän hengen huoneissa. Ruokasaliin mahtuu kerrallaan noin 100 ruokailijaa. Käytettävänä on kappeli, 20 hengen ja 34 hengen kokous- ja opetustilat. Pihapiirissä on lentopallo- ja jalkapallokenttä.

Huikon rippikoulu

Huikon rippikoulu on Huikon kartanossa Toivakassa järjestettävä leiririppikoulu. Leirijakso on 1.-8.7. Kevään aikana on lisäksi seurakuntaan tutustumista ja yhteisiä tapaamisia. Konfirmaatio on Temppeliaukion kirkossa 14.7. klo 10.

Huikon kartano sijaitsee Toivakassa, Jyväskylän lähellä, 250 kilometrin päässä Helsingistä. Seurakunta järjestää bussikuljetuksen kirkolta leirikeskukseen ja takaisin. Matka kestää runsaat kolme tuntia. Kartano on kauniilla ja rauhallisella paikalla järven rannalla. Huikon kartanossa on majoitustilaa yhteensä 45 hengelle. Kartanon alueella on rantasauna, rantaviivaa 200 metriä ja mahdollisuus uida.

Voit katsoa tarkempia tietoja osoitteesta: http://huikonkartano.fi/






Vanha-Tuusjärven rippikoulu

Vanha-Tuusjärven rippikoulu on Vanha-Tuusjärven kartanossa Heinolassa järjestettävä leiririppikoulu. Leirijakso on 8.-15.7.2019. Kartanolle on Helsingistä matkaa 155 km ja matka kestää noin 1 h 20 min. Seurakunta järjestää bussikuljetuksen kirkolta kartanolle ja takaisin. Kevään aikana on lisäksi seurakuntaan tutustumista ja yhteisiä tapaamisia. Konfirmaatio on Temppeliaukion kirkossa 21.7. klo 10. Vanha-Tuusjärven kartanoon voi tutustua tarkemmin täältä: Vanha-Tuusjärvi

Porkkalan rippikoulu

Porkkalan leiririppikoulu järjestetään 31.7.-7.8.2019 Porkkalan leirikeskuksessa Kirkkonummella. Kevään aikana on lisäksi seurakuntaan tutustumista ja yhteisiä tapaamisia. Konfirmaatio on Temppeliaukion kirkossa 11.8.2019 klo 10.

Porkkalan leirikeskus on nimensä mukaisesti Porkkalanniemessä noin 50 km päässä Helsingistä. Seurakunta järjestää bussikuljetuksen kirkolta leirikeskukseen ja takaisin. Majoitus on 4 - 8 hengen mökeissä ja majoituspaikkoja on yhteensä 40. Opetus, ruokailu ja yhteinen ohjelma tapahtuvat päärakennuksessa. Leirikeskus on meren rannalla. Punkkirokotusta suositellaan Porkkalan leirikeskukseen lähtijöille.

Leirikeskuksessa on rantasauna ja mahdollisuus uida. Leirikeskuksessa on myös muutamia soutuveneitä, joten souteleminen ja kalastaminen on mahdollista vapaa-ajalla. Leirikeskuksen alueella on lentopallo- ja jalkapallokenttä.

Vanhempainilta

Jokaisella rippikouluryhmällä on oma vanhempainilta, jonka ajankohdasta tiedotetaan kotiin lähetettävässä hyväksymiskirjeessä rippikoulun ilmoittautumisajan jälkeen. Tapaamisessa kerrotaan rippikoulun sisällöstä, opetusmenetelmistä ja yhteis­työstä kodin kanssa. Aikaa on myös keskustelulle ja kysymyksille.

Aikuisrippikoulut

Aikuisrippikouluun voi ilmoittautua kuka tahansa täysi-ikäinen ihminen, joka on kiinnostunut rippikoulun käymisestä. Aikuisrippikouluun kuuluu tapaamisia papin kanssa, itsenäistä Raamatun ja katekismuksen lukemista sekä tutustumista jumalanpalveluselämään ja muuhun seurakunnan toimintaan monipuolisesti. Aikuisrippikoulun sisältö ja aikataulu voidaan räätälöidä yksilöllisesti rippikoululaisen tietojen ja tarpeiden mukaisesti.

Tiedustelut:

  • Pasi Riepponen pasi.riepponen@evl.fi tai 0504080671