25.10. Onneksi olkoon: Sointu | Palaute
Koko Helsinki

Sorgen i mig - Mässa för den som förlorat ett barn

Kalenteri ja kellosymboli23.09.2020 klo 18:00 - 20:00 Ylösalaisin olevan pisaran muotoinen paikkasymboliHelsingin tuomiokirkon krypta, Kirkkokatu 18, 00100 Helsinki

”Man lär sig leva med förlusten” – Eva-Riitta Siitonen predikar i mässa för den som förlorat ett barn 23.9 kl 18.

Den som förlorat ett barn bär sorgen med sig hela livet. Sorgen kan ändra skepnad men försvinner aldrig helt. På den tanken grundar sig mässan för dig som förlorat ett barn.

I mässan får man sörja både den förlust som inträffat nyligen, och den som redan vandrat med en i tiotals år.

Barnets bortgång kan ha kommit plötsligt, det kan också ha varit en lång process med mycket tid för avsked. Barnet kan också ha dött redan innan förlossningen. Mässan är ämnad för den som lever med sorg efter ett barn, oberoende av hur avskedet sett ut.

Det saknade barnet kan också ha avlidit mitt i livet, så som överborgmästare Eva-Riitta Siitonens dotter. I sin predikan kommer Siitonen också att tala om hur man överlever.

– Man lär sig leva med förlusten, tröstar hon.

Under mässan kommer det att finnas ett särskilt bönealtare i kryptan där man kan lämna förbönsämnen. Man kommer att be för de ämnen som lyfts fram, antingen under själva mässan eller efteråt i församlingens förbönsgrupp.

Mässan förrättas på finska och svenska av Monica Heikel-Nyberg och Anna-Maija Viljanen-Pihkala. För musiken svarar Anna Pulli-Huomo. Predikant är Eva-Riitta Siitonen.

Efter mässan kan den som öskar stanna kvar på kaffe. Där finns även möjlighet att diskutera med med andra deltagare i mässan och med församlingsanställda.

Sedan 2010 firas i Finland årligen en särskild minnesdag för barn som avlidit. Dagen infaller den 23 september.

Domkyrkans krypta, Kyrkogatan 18.

Vi följer med coronasituationen och myndigheternas anvisningar. I enlighet med dessa rymmer Domkyrkans krypta för tillfället max 50 personer.

Yhteyshenkilö: Monica Heikel-Nyberg
Sähköposti: monica.heikel-nyberg@evl.fi