17.10. Onneksi olkoon: Saana, Saini | Palaute
Koko Helsinki

Nunc dimittis

Paavalin seurakunta

Kalenteri ja kellosymboli05.11.2021 klo 19:00 - 20:00 Ylösalaisin olevan pisaran muotoinen paikkasymboliPaavalinkirkko, Sammatintie 5, 00550 Helsinki

Nunc dimittis 5.11. klo 19. EMO Ensemble, johtaa Kristina Bogataj. (Rautavaara, Pärt, Kõrvits, Nystedt, Jennefelt, Bec, Makor, Kastelic, Vulc). Vapaa pääsy, ohjelma 10 e.

EMO Ensemble tuo kuulijan rauhoittumaan pyhäinpäivän aattoon – teemoina menneisyydestä irti päästäminen ja nykyhetkeen keskittyminen.

Ohjelma sisältää sekä klassikoita rakastetuilta pohjoismaisilta säveltäjiltä (Rautavaara, Pärt, Kõrvits, Nystedt, Jennefelt) että Suomen kantaesityksiä pohjoismaissa vähemmän tunnetuilta Slovenialaisilta nykymusiikin säveltäjiltä (Bec, Makor, Kastelic, Vulc).

Konsertin rakenteen alku muodostuu kymmenen minuutin meditaatiosta, josta siirrytään rauhassa ylistämään Pyhää Ristiä ja anomaan anteeksiantoa ja armoa. Kõrvitsin Stabat Mater kuvastaa rukoilevaa tahoa kärsimässä kaiken kärsimyksen ja surun puolesta, koska tämä ei pysty auttamaan kärsiviä ja surevia tahoja.

Je pense, donc je suis on järjen avunhuuto vellovien tunnetilojen keskellä, kutsuen yksilön hyväksymään ja arvostamaan omaa yhtenäisyyttään samalla antaen muille ympärillään mahdollisuuden tehdä samoin. Aistien ja tunteiden virrasta ajatukseen siirtyessä, Sine sole nihil sum (Ilman aurinkoa en ole mitään) ylistää olemassaolon syklisyyttä ja säännönmukaisuutta yhtä lailla biologisesta kuin tunteellisesta näkökulmasta.

Rautavaaran Die Erste Elegie tutkii ja hyväksyy olemassaolon ja maailmankaikkeuden mysteerejä antaen näille ymmärrystä, rajoittumatta kristinuskon dogmiin.

Nunc Dimittis lienee ihmiselämän korkein tavoite ja päämäärä: kuolon kohtaaja on lopulta saanut rauhan elämässään ja on valmis siirtymään tuonpuoleiseen, rauhoittavaan tulevaan – oli tuonpuoleinen millainen, mikä ja missä tahansa.

EMO Ensemble toivottaa kuulijansa lämpimästi tervetulleeksi nykyhetken ja sen suoman rauhan äärelle.

Kristina Bogataj, kuoron johto