21.04. Onneksi olkoon: Anssi, Anselmi | Palaute | På svenska | In English

Koko Helsinki

Rakenna joulupuu -keräys

Malmin seurakunta

03.12.2018 klo 09:00 - 10.12.2018 klo 15:00 Jakomäen kirkko, Jakomäenpolku 7, 00770, Malmin kirkko, Kunnantie 1, 00700 Helsinki, Pihlajamäen kirkko, Liusketie 1, 00710 Helsinki, Puistolan kirkko, Tenavatie 4, 00760 Helsinki, Tapanilan kirkko, Veljestentie 6, 00730 Helsinki, Viikin kirkko, Agronominkatu 5, 00790 Helsinki

Ilahduta lahjakortilla joko alueen yksinäisiä tai vähävaraisia lapsiperheitä.

Anna lahjan saajan itse valita hankkimalla lahjakortti lapselle lelu- tai pelikauppaan tai tarjoamalla elämys koko perheelle vaikka elokuvalippujen muodossa. Yksinäistä ilahduttaa lahjakortti tavarataloon, jossa hän voi itse valita sen, mitä eniten tarvitsee. Halutessasi voit sujauttaa oheen sukat tai suklaalevyn.

Kenelle sinä haluaisit lahjan välittää?
Malmin seurakunnan diakoniatyössä kohdataan paljon erilaisia ihmisiä. Tässä on esimerkkejä siitä millaisessa tilanteessa lahjakortti voi pelastaa joulun.


1. Eron jälkeen yhdessä jaettaviksi suunnitellut arjen menot jakautuvatkin nyt toisin. Palkka ei ole suuri ja lasten harrastukset maksavat. Muutosten keskellä juuri harrastukset ovat kuitenkin pysyvä ja tärkeä osa murrosikää lähestyvien lasten elämää. Talous on tiukalla jo ilman jouluakin, mutta tuntuisi hyvältä, jos voisi hankkia lapsille lahjan tai että olisi varaa tehdä jotain yhdessä joululomalla.

2. Sairastuminen vei perheen isän työkyvyn. Palkkatulojen sijaan tilille tulee pienempi summa sairauspäivärahaa. Laskut eivät ole pienentyneet. Tulevaisuus näyttää epävarmalta. Joulu ja lasten lahjatoiveet ahdistavat.

3. Eläke on pieni ja asuminen Helsingissä kallista. Jouluna olisi mukava kutsua lapset ja lastenlapset kylään, mutta mistä rahat jouluruokiin? Joskus olisi mukava ostaa pienimmälle lapsenlapselle joku lahjakin.

4. Menetin työni yt-neuvotteluiden seurauksena pari vuotta sitten. Uutta työtä ei ole löytynyt. Ansiosidonnaisella päivärahalla tuli vielä toimeen, mutta työmarkkinatuki on niin pieni, että joudun hakemaan lisäksi toimeentulotukea. Lyhennän lisäksi vanhoja velkoja, joista suoriuduin työssä ollessani hyvin.

5. Voimavarani ovat olleet mielenterveysongelmien vuoksi niin vähissä, että lapseni on tällä hetkellä sijoitettu muualle. Iloitsen edessä olevista yhteisistä joululomapäivistä, mutta rahan puute rajoittaa mahdollisuuksia keksiä yhteistä tekemistä.

6. Minulla oli hyvä ammatti ja työ kotimaassani, josta jouduin perheeni kanssa lähtemään sotaa ja turvattomuutta pakoon. Olen opiskellut suomen kieltä, mutta se on vaikeaa, samoin kuin työn löytäminen puutteellisella kielitaidolla. Lapset tarvitsevat kura- ja talvivaatteita, joita etsin ensisijaisesti käytettynä, sillä rahat eivät tahdo riittää kaikkeen.

7. Kun täytin 18 vuotta, innostuin sisustamaan vuokrayksiötäni helpolla lainarahalla. Korkeat korot yllättivät ja yritin ratkaista tilannetta ottamalla lisää velkaa. Kun en enää selvinnyt maksuista itse, sain hyviä neuvoja seurakunnan diakoniatyöntekijältä ja vapaaehtoisilta raha-asianeuvojilta. Tällä hetkellä rahatilanteeni on tosi tiukka, mutta saan lyhennettyä velkasummaa vähän joka kuukausi. Joululta toivoisin yhtä päivää, jolloin voisin syödä vähän paremmin.

8. Nuoren perheen tulot koostuvat opiskelija-äidin kotihoidon tuesta ja isän pätkätöiden epäsäännöllisistä palkkatuloista. Kauppalasku on yllättävän iso silloin, kun vaipat ovat loppu, eikä isovanhemmilla ole pienistä eläkkeistään mahdollisuutta auttaa arjen menoissa. Lapsi on juuri oppinut kävelemään ja tarvitsisi talvikengät.

9. Yritykseni meni nurin joitakin vuosia sitten ja maksettavakseni jäi paljon velkaa. Vaikka olen tällä hetkellä työssä, velkojen lyhennykset vievät tuloistani niin ison osan, että joudun miettimään, onko minulla varaa syödä ja hoitaa terveyttäni. Voimavarat ovat todella vähissä, kun ulospääsyä tilanteesta ei näy. Minulla on varattuna aika talous- ja velkaneuvontaan, jos vaikka velkajärjestely olisi ratkaisu.

10. Selkäni ei enää kestä työtä, jota olen tehnyt reilut kolmekymmentä vuotta. Saan kuntoutustukea, mutta lääkärit eivät juurikaan anna toivoa paluusta entiseen työhöni. Minun pitäisi opiskella uusi ammatti yli 50-vuotiaana, mutta mikä se voisi olla? Haluan ajatella, että työpanostani vielä tarvitaan, mutta myös ajatusta työkyvyttömyyseläkkeestä on väläytelty. Rahat ovat tiukilla, toivottavasti vanha pesukone ei hajoa juuri tässä kohtaa.

Lahjoita

Tuo lahjakortti Malmin seurakunnan kirkkoherranvirastoon 3.–10.12. ma–pe klo 9–15. Tai lähikirkollesi 2.12. tai 9.12. adventtimessun yhteydessä tai suntioille Malmin seurakunnan toimipisteiden aukioloaikona. Lahjakortin oheen voit liittää viestin diakonille, mitä lahjakorttisi sisältää ja ketä juuri sinä toivoisit muistettavan. Voit kertoa ketä ajattelin lahjakorttia hankkiessasi.

Kun toimitat lahjakortin viimeistään 10.12. Malmin seurakunnan diakoniatyöntekijät ehtivät toimittaa lahjasi perille ennen joulua.