17.10. Onneksi olkoon: Saana, Saini | Palaute
Koko Helsinki

Loistavia uskonkysymyksiä - Kari Kuulan elämää suurempi luento- ja keskustelusarja 13.10 - 17.11. Mikaelinkirkolla

Mikaelin seurakunta

Kalenteri ja kellosymboli13.10.2021 klo 18:00 - 19:00 Ylösalaisin olevan pisaran muotoinen paikkasymboliMikaelinkirkko, Emännänpolku 1, 00940 Helsinki

Luento- ja keskustelusarja uskosta ja teologiasta keskiviikkoisin klo 18. Luennoitsijana TT Kari Kuula.

Ke 13.10. klo 18.00. Luominen, Aadam ja evoluutio. Luomisuskon ja luonnontieteen sovittaminen yhteen.
Alussa big bang! Sitten evoluutio ja ihmislajin vähittäinen kehittyminen. Miten luonnontieteen standardinäkemykset sopivat yhteen kristillisen luomisuskon kanssa? Milloin ihmisestä tuli ihminen? Ja mitä väliä pienellä ihmisellä on valtavassa maailmankaikkeudessa? TT Kari Kuula johdattaa modernin luomisuskon peruskysymyksiin.

Ke 20.10. klo 18.00. Sisaruuskateus, tasapuolinen vanhemmuus ja Joosefin tarina.
Vanhempien kuuluisi osoittaa samaa rakkautta kaikkia lapsiaan kohtaan. Aina näin ei tapahdu, vaan joku lapsista saa suosikin asemaan. Mitä siitä seuraa? Miksi tasapuolinen vanhemmuus on joskus niin vaikeaa. Vanhan testamentin tarina Joosefista piirtää puhuttelevan kuvan vanhempiensa suosikkilapsesta ja sisaruuskateudesta. TT Kari Kuula osoittaa, että Vanhalla kertomuksella on paljon annettavaa myös nykyajan perhekysymyksiin.

Ke 27.10. klo 18.00. Perkele! Paholainen ja langenneet enkelit. Johdatus demonologiaan.
Paholaisen hahmo on aina kiinnostanut teologeja ja kirjailijoita. Miksi lähes täydellisen kaunis ja hyvä enkeli luopuu Jumalan tahdosta ja lankeaa pahaan? Ja mitä ovat demonit? Missä ne ovat ja mitä ne tekevät? Diabologia eli oppi paholaisesta on yksi kristillisen teologian erikoisimmista osa-alueista. TT Kari Kuula tuo valoa pimeyden voimiin.

Ke 3.11. klo 18.00. Apostoli Pietari – ensimmäinen kristitty. Mitä tiedämme hänestä?
Apostoli Pietari on alkukirkon suuri nimi. Hänelle ylösnoussut ilmestyi ensimmäiseksi ja hänestä tuli alkukirkon johtaja. Lopulta hänet ristiinnaulittiin tradition mukaan pää alaspäin. Mitä kaikkea tiedämme tästä kuningasapostolista? Miksi hänestä tuli niin kuuluisa henkilö? Kari Kuula esittelee legendaarisen apostolin persoonaa ja jälkivaikutusta.

Ke 10.11. klo 18.00. Masennus, kadonnut elämänusko ja Saarnaajan kirja.
Masennus syö elämänilon ja vääntää ajattelun nurinniskoin. Depressio on tunnettu jo kauan. Vanhan testamentin Saarnaajan kirjasta löytyy niin alakuloisia piirteitä, että jotkut tulkitsijat ovat päätelleet kirjoittajan sairastuneen depressioon. Hän kun kertoo tutkineensa elämän tarkoitusta, mutta totesi kaiken olevan turhuutta ja tuulen tavoittelua. Mistä Saarnaajan kirjan nihilistinen elämänkatsomus johtuu? TT Kari Kuula auttaa ymmärtämään Raamatun kummallisinta kirjaa – ja ohessa pohditaan masennuksen problematiikkaa.

Ke 17.11. klo 18.00. Mitä on uusi ateismi? Ja miten kristinusko vastaa sen haasteeseen?
Uudella ateismilla tarkoitetaan 2000 -luvun alussa syntynyttä jumalauskoa kritisoivaa kirjallisuutta ja sen ympärille muodostunutta liikettä. ”Jumala on harhaa” ja ”uskonto pilaa kaiken” ovat sen avainväitteitä. Miten kristityt ovat vastanneet uuden ateismin haasteeseen? TT Kari Kuula esittelee modernia keskustelua jumalauskon perusteista.

Kuka?

  • Kauniaisten ev. lut. seurakunnan pastori
  • Kirkko ja kaupunki -lehden verkkokolumnisti
  • Tietokirjat: Helvetin historia, Paholaisen biografia, Kotona kristinuskossa
  • Kiinnostuksen aiheet: teologian historia, uskonnonfilosofia, kuolemanjälkeisyys

Järjestäjä: Helsingin Mikaelin seurakunta
Yhteyshenkilö: Anne Granström
Puhelin: 050 527 3390
Sähköposti: anne.granstrom@evl.fi