19.04. Grattis: Bernt, Bernhard | Respons
Hela Helsingfors

Texter och tankar på distans

14.03.2020, 07:03 /  päivitetty 22.03.2020, 09:26
Hur jobbar kyrkan nu? Hur känns det att vara kyrka på distans? Vi bloggar och delar med oss av texter och tankar på distans.
En bok på ett fönsterbräde

Det våras för Påsken

Vissa dagar förutsätter ett visst sorts väder, eller hur? Midsommar hör samman med solsken och försommarvärme. Julen förutsätter stilla snöfall, för att nu ta de mest självklara. Men det finns också andra kopplingar mellan naturkrafterna och helgdagarna. För mig personligen hör långfredagen samman med dystra moln och senare på dagen kallt solsken, medan påskdagen är den dag då solen får snön att smälta, det blir takdropp och våren gör sig påmind på riktigt. Påsken och våren hör samman. Är det inte därför vi talar om påskharar här i Norden?

En djupare innebörd åt helgen ger naturens uppvaknande från vinterns sömn. Fröet som legat i mullen hela vintern får nytt liv. Något nytt växer fram, och det är ju en del av påskens budskap. Novembermörkret – som i år har pågått fram till mars – har inte segrat över livet och ljuset. Naturen har sin alldeles egen påskpredikan. Och den är rätt vacker.

Frågan är om naturens påskpredikan kan tillämpas också på annat i vårt liv. Är det så att det finns ett liv som är värt att vänta på? Är det rätt att säga att ”Livet alltid segrar”? Är det som väntar oss i framtiden något gott?

Påsken A.D. 2020 kommer att gå till historien som en av de allra stillsammaste. Det råder undantagstillstånd i vårt land. Mänskor uppmanas att inte träffas. Rädslan tar sitt obändiga grepp om mångas själar. Finns det utrymme för nytt liv och seger över det onda?

JA!

Det är inte bara naturen som predikar om ett nyvaknande och om liv efter död. Inför de svara tiderna i livet verkar det trots allt som så, att den naturliga reaktionen är att visa kärlek till sin nästa. Mänskor som är isolerade i sina hem på grund av fara för livet får hjälp av andra, också utsatta men inte så allvarligt. Vi går till affären, hämtar medicin, håller kontakt per telefon, uppmuntrar, lyssnar ...

Kanske är det trots allt så för oss moderna kristna, att våra naturliga val inte är det som är fel, ont och synd. Kanske vår tro, trots sin vaghet, bär oss genom mörker till ljus. Kanske är det så att fel, ont och synd, är de som förutsätter ett medvetet val. Valet att vara självisk, bitter och avundsjuk. Kanske vår tro har konsekvenser i våra liv, även om vi inte ens är medvetna om det själva.

Kanske vår tro har konsekvenser i våra liv, även om vi inte ens är medvetna om det själva.

Jesu undervisning handlade om att det alltid finns ett val som befrämjar livet. Han visade det i allt han gjorde och sade. Och vi kan göra som han eftersom Gud fortfarande älskar oss och bär omsorg om oss.

De främsta hindren för att låta tron verka det goda i oss, är skulden, skammen, oförsonligheten. Mörkret vill beskriva oss som mänskor som gör fel, som individer som är oförmögna att förändras, som inte klarar av smärta – som inte har rätt till förlåtelse.

Men mörkret segrar inte! Ljuset segrar. Och i och med det också förlåtelsen. Nu är tiden då vi frimodigt kan ta vara på den stillhet som föregår påsken. Tiden där synd och skam och oförsonlighet kan avslöjas. Men framför allt: Tiden då det lilla fröet av tro inom oss får gro i mörker, för att sedan livskraftigt sträcka sig mot ljuset, förlåtelsen, Guds godhet och en framtid full av hopp, skönhet, glädje och godhet.

Stefan Forsén, präst och direktör för gemensamt församlingsarbete i Helsingfors

Texten publicerades först som en kolumn i HBL, söndag 22.3.2020.

Stefán Forsen

Idag har Finland och vår värld ändrats

Undantagsförhållanden råder, gränserna stängs, skolor stängs, fler och fler människor distansjobbar, livet har blivit enklare. Även kyrkorna är tvungna att stänga dörrar och församlingen samlas på ett nytt sätt i hemmen och på nätet.

Coronaviruset sätter sin prägel på allt. För många av oss ändras vardagslivet mer eller mindre. Barnen tas hem från dagis eller skolor. Många får nya arbetsuppgifter eller är tvungna att jobba på ett nytt sätt. Någon kan bli sjuk, jag eller någon i min närhet. Vissa av oss är rädda. Kanske vi har någon som hör till riskgruppen, hemma hos oss eller nära oss. Ingen vet vad som kommer att hända eller hur länge det här kommer att ta. När blir livet som vanligt igen?

När blir livet som vanligt igen?

För mig betyder coronaviruset nya arbetsuppgifter. Mina grupper tar paus. I stället jobbar jag mestadels hemma. Det finns tid till att planera, studera, läsa och be. Nu har jag tid att studera en kurs som jag annars inte har orkat börja med. Jag har promenerat i skogen och bakat en hel del. Kanske inte making the most of it, men baking the most of it. Hur upplever du det som händer runt omkring oss?

"Frid lämnar jag kvar åt er, min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Känn ingen oro och tappa inte modet," säger Jesus i Joh. 14:27. Det säger Han också åt oss idag. Han vet. Han vet vad som kommer att hända och hur länge det här kommer att ta. Han vet vad som vi går igenom, vilka känslor eller rädslor som vi upplever. Skulle du kunna be idag för att så många som möjligt skulle få uppleva Guds frid i denna nya situation? Kanske du kan tända ett ljus som påminner dig idag om att Gud är verksam, Han ser, Han hör och Han älskar.

Jag tänker skriva korta andakter här på Facebook under den tid då vi inte kan samlas. Följ med och kommentera nedan! ❤️ Var välsignad!

Anne Koivula är präst i Petrus församling. Texten publicerades ursprungligen i Facebookgruppen Petrus Kidz.
Sinistä taivasta vasten kurottavat kukkivat pajunkissat.

Monicas tankar den andra dagen av stängda dörrar

I går var jag med om att fatta de tuffaste besluten någonsin under ett långt och randigt prästliv. Det handlade om att stänga alla utrymmen som inte absolut nödvändiga för församlingens verksamhet, att skära bort allt som inte är nödvändigt för gudstjänstfirande och att förbereda arbetskamraterna på att de kommande veckorna kommer att vara olika allt vi tidigare varit med om.

Kollegan Daniel i Petrus församling slog huvudet på spiken då han sade att Guds församling aldrig tar paus, men att verksamheten i kyrkan i Helsingfors nu tar timeout för att skydda dem som löper risk att drabbas svårt av virussjukdomar.

Igår var en lång och tung dag. I morse sken solen och snödropparna sträckte sig mot ljuset. Gårdagens beslut kändes overkliga, som en obehaglig dröm. Senast då telefonen ringde för första gången för dagen kom verkligheten ikapp igen.

Vardagens fokus har skiftat över en natt. Förra veckans irritationsmoment känns futtiga. Nu blir frågorna svårare, vad betyder det om det otänkbara händer? Är jag den jag inbillat mig att jag är, om jag kommer i situationer som verkligen kräver mod? I allt det här känns det skönt att kunna lita på att också om världen runt om ställs på huvudet är Gud den samme. Han glömmer inte bort en enda av oss.

I allt det här känns det skönt att kunna lita på att också om världen runt om ställs på huvudet är Gud den samme. Han glömmer inte bort en enda av oss.

Gud skapade världen ur kaos, och genom alla tider har han fortsatt kampen mot kaosmakterna. Särskilt då våra egna liv skälver i grunden behöver vi hålla blicken fäst vid honom som skapade ljuset, och som genom Jesus lovade att den som följer honom inte skall vandra i mörkret utan ha livets ljus.

Hur kan vi vara ljus för varandra? Genom att ringa till varandra, skicka e-post eller umgås över nätet. Genom att bära hem en butikskass till den som kanske inte kan lämna sitt hem. Och, framför allt, genom att be för varandra och oss själva, att vi inte förlorar tron på att ljuset kommer att vinna över mörkret.

Monica Heikel-Nyberg, tf kyrkoherde i Johannes församling

Texten publicerades först på Johannes församlings facebooksida den 13.3.2020.


Församlingen finns till för oss också idag!

"Vår allas utmaning under denna besynnerliga tid är att upprätthålla gemenskapen och ha omsorg om varandra".

Vi har inte stängt församlingen men nog tagit paus i all verksamhet där människor samlas fysiskt. Beslutet basera sig på statsmaktens direktiv för begränsande av pandemin. Kyrkostyrelsens tolkade anvisningen så att all verksamhet utom den lagstadgade tar paus eller flyttar in på nätet.

I Matteus betyder det att vi samlas på söndagen kl. 10 för att fira gudstjänst som vanligt, dock med vissa små ändringar som minskar på smittorisken. Vi sköter förrättningar som vanligt men personalen deltar inte i minnesstunder eller dopkaffen.

Två ord steg upp ur diskussionen och det var ”gemenskap och omsorg”.

All annan fysisk verksamhet är vi tvungna att annullera, eller flytta in på nätet. Här utmanar jag dig att komma med bra förslag hur vi kan ha vår gemenskap utan den fysiska närvaron.

Vi satt på torsdagen och funderade med församlingsrådet vad en församling egentligen är. Vad är Matteus församling? Två ord steg upp ur diskussionen och det var ”gemenskap och omsorg”.

President Sauli Niinistö uppmanade oss finländare i A-talk tv-programmet att ”ta fysisk distans från varandra men att komma mycket närmare på ett andligt plan”.

Vår allas utmaning under denna besynnerliga tid är att upprätthålla gemenskapen och ha omsorg om varandra. President Sauli Niinistö uppmanade oss finländare i A-talk tv-programmet att ”ta fysisk distans från varandra men att komma mycket närmare på ett andligt plan”.

Han sade också: "Här behöver vi tänka att jag inte är ensam utan att vi stöder varandra som grupp”

Du hittar medarbetarna telefonnummer på vår webbplats. Ring, e-posta, skicka röksignaler om du känner oro eller glädje. Vi finns här för oss och just dig trots ”partial corona shut-down”

Freddi Wilén tf. kyrkoherde i Matteus församling

Texten publicerades ursprungligen på Matteus församlings hemsida den 13.3.2020.

Gud, du som är nådens och modets Gud,

vi ber om din hjälp i den tid då sjukdomen sprider sig över vår värld och vårt land.

Vi kommer till dig med rädsla, vilsenhet och bön om kraft,

med vår oro för anhöriga och vänner som bor i utsatta områden.

Särskilt ber vi för alla människor på flykt, som är i svåra situationer

och med alltför litet skydd för kropp och hälsa.

Vi ber för alla som arbetar i vården.

I nödens tid, låt våra handlingar var en del av svaret på våra böner.

(Martin Modeus)

EN ANNORLUNDA MÅNAD

Guds församling tar aldrig paus. Vi fungerar under alla omständigheter. Men under de kommande veckorna tar Helsingfors församlingar en paus i delar av vår verksamhet för att fördröja spridningen av coronaviruset. Att fördröja spridningen är viktigt för att ge sjukvården så mycket tid som möjligt för att förbereda sig för epidemi och för att motverka att sjukvårdens resurser överbelastas.

Under mars månad tar församlingens olika grupper och samlingar paus. En del mindre grupper träffas, men kontrollera alltid med arrangören huruvida evenemanget du planerat besöka ordnas. Församlingen undviker även att besöka skolor och äldreboenden. Däremot så fortsätter gudstjänstlivet och förrättningarna. Även Kyrkhelg Syd som planerades hållas 20-23.3 är avbokad.

GUDSTJÄNST VARJE SÖNDAG

Gudstjänstlivet är församlingens centrum. Även under den här perioden firar vi gudstjänst i Munksnäs, Åggelby och Petruskyrkan, varje söndag som alltid. Under mars månad firar vi dock ingen nattvard. Vi undviker även att skaka hand när vi hälsar. Vi nickar, ler och vinkar men undviker att röra vid varandra. Vi sitter minst 1 m från varandra i bänkarna och vid fridshälsningen ser vi varandra i ögonen och hälsar ”Guds frid”, men utan att ta i hand.

Under våren får du låna med dig en psalmbok och en gudstjänstordning från kyrkan, som du tar med dig hem så att du kan använda samma vid varje gudstjänst.

GÅ INTE I GUDSTJÄNSTEN IFALL DU ÄR FÖRKYLD

Delta inte i tillställningar ifall du är förkyld eller sjuk, så utsätter du inte andra för fara. Redan om du känner mycket lindriga förkylningssymptom bör du stanna hemma och t.ex. delta i radio-gudstjänsten den söndagen. Vi vill göra det möjligt för alla att på ett tryggt sätt kunna delta i gudstjänsten.

KANSLIET STÄNGT

Under mars månad betjänar Petrus församlings kansli per telefon och e-post. Ingen betjäning finns på plats i Petruskyrkan. Du är varmt välkommen att ta kontakt med Janne på kansliet: petrus.fors@evl.fi, 09-2340 7100.

LIVET FORTSÄTTER – DOP, VIGSEL OCH BEGRAVNING ORDNAS

Församlingen ordnar fortsättningsvis dop, vigslar och begravningar för alla som önskar. Om ni planerar ett större bröllop eller en stor dopfest kan det vara värt att fundera över ifall man kan skjuta upp det. Mot sommaren brukar virus-smittan avta.

TA KONTAKT OM DU BEHÖVER PRATA

Kyrkans anställda finns till för dig. Ta gärna kontakt ifall du vill tala med nån. Kyrkans samtalstjänst har öppet varje kväll kl. 20-23 på numret 0400 22 11 90. Samtalsavgiften är vanlig lokal- eller mobilsamtalsavgift. Du kan också ta kontakt via chat. Mera info på www.samtalstjanst.fi.

Du kan också kontakta Petrus församlingsanställda ifall du behöver prata. Du hittar kontaktuppgifter här.

Kom ihåg att be för vårt land och för alla de som känner oro.

Kyrkan har en viktig uppgift att förmedla hopp, frid och tröst i alla lägen. Vårt gudstjänstliv upphör inte och vi visar fortsatt medmänsklighet och omtanke till våra medmänniskor. Samtidigt vill vi också vara hänsynsfulla och visa kärlek till medmänniskan genom att minimera riskerna för smitta. Kom ihåg att be för vårt land och för alla de som känner oro.

Gud går med dig. Alltid.

Daniel Björk, kyrkoherde i Petrus församling

Texten publicerades först på Petrus församlings hemsida den 12.2 2020.

kuvituskuva