20.04. Grattis: Tindra, Arla | Respons
Hela Helsingfors

Skolbarn sov över i kyrkan

03.10.2019, 09:26
Det fnissas och prasslar bakom altaret. En enorm luftmadrasspump surrar intill körläktaren och framför orgeln spelas det ett parti kort. Klockan närmar sig tio på lördag kväll men Matteuskyrkan i Östra centrum är bokstavligen full av liv när 25 barn sover över i kyrkan.
En flicka ligger på en madrass intill altaret i Matteuskyrkan.

Församlingarna är kända för sin breda lägerverksamhet, inte minst genom skriftskollägren.

– Att bjuda barn från årskurserna tre och fyra i grundskolan på en övernattning i kyrkan, mitt i terminen, är på sätt och vis som att ordna ett miniläger, säger Catarina Bärlund-Palm som är barnarbetsledare i församlingen.

Som före detta klasslärare värmer hon vant upp gruppen med lekar och sånger i början av kvällen. Många är nya för varandra, på församlingens område finns flera skolor. Ett större gäng har kommit från årskurs fyra i Brändö lågstadieskola.

– Catarina höll en morgonsamling i vår skola där hon berättade att man fick komma och sova över i kyrkan. Först ville en, sen ville några till, sen plötsligt ville alla, berättar Elsie, Amanda och Anna.

Reflexspårning i mörklagd sal

Kvällen börjar klockan fem med lekar och fortsätter med pyssel, spel och hot dog i Matteuskyrkans klubb- och församlingssalar. När det mörknar utanför blir det reflexspårning med ficklampor i en mörklagd kyrksal. I lag om tre personer letar barnen ledtrådar fästa vid reflexer runt om i salen. Det blixtrar och glimrar mellan bänkraderna, siffror och bokstäver ropas ut, tävlingen känns i luften. Som en barnversion av ”Jukola kavlen” i inomhusförhållanden. Till slut har alla lag löst rebusen som lyder: ”Snart sovs det i Matteuskyrkan”.

Det mest spännande elementet är nog ändå bäddandet. Var ska jag breda ut mitt liggunderlag, bredvid vem och hur ska man få sömn här, i en kyrka? Sakta täcks golvet med sovsäckar och mjukisdjur, efter tandborstning och en kort aftonandakt släcks ljusen och fnittret tilltar - alla ljud mångdubblas som bekant i mörker när ögat inte ser vad som händer. I en kyrksal ekar det dessutom rejält, minsta hostning dundrar mot taket. Chipsen knastrar, liggunderlagen knarrar, en telefon piper. Men kvällens mångsidiga program tar så småningom ut sin rätt – tolvtiden snarkas det redan skönt.

Hundra år av barnprogram

– Den här kyrknatten med lågstadiebarnen var nog lite livligare än det brukar vara med ungdomarna, konstaterar hjälpledare Viivi, som deltagit i tidigare kyrknätter som församlingens ungdomsverksamhet arrangerat.

Men i stora drag gick natten bra. Ingen grät eller hade hemlängtan, vilket vanligen hör till på barnläger.

– Kanske är det ganska bra att övernattningen bara gäller en natt, det klarar de flesta ändå av ganska bra. Kyrkan ligger också ganska nära hemmet, vi är inte långt borta på någon lägergård i skogen, egentligen är vi ju fortfarande mitt i stan.

På morgonmålet får också en del mjukisdjur följa med, de köar fint efter gröt, ägg och bröd. En del telefoner dyker upp vid matbordet liksom pyssel och resterna av gårdagens godislager. Det känns mysigt och långsamt, föräldrafritt inom trygga ramar - som en riktigt bra söndag morgon.

Trion från Brändö har sovit bra.

– Fast vi såg en man gå förbi utanför fönstret och det kändes lite spökligt med gatlyktorna och en växt som slingrar sig upp längs husväggen utanför. Och vi vakande halv två och pratade en stund, berättar flickorna.

Helgen avslutas med familjemässa i Matteuskyrkan. Där liggunderlag och nallar trängdes under natten tänds nu ljusen, chipsen sopas undan och nattvardsbordet kan dukas. I m,ässan deltar barnen med sång, textläsning och ljusprocession.

– Att göra kyrkorummet och miljön omkring kyrkan bekant för barnen är förstås en av idéerna bakom projektet. Men också gudstjänsten får de en möjlighet att vara med om och uppleva tillsammans med sin familj, säger Catarina Bärlund-Palm.

Att man valt att rikta sig till åldersgruppen 9-10-åringar har många orsaker.

– Kyrkan har mycket verksamhet för småbarn och tonåringar, vi firar våra tioåringar med kalas och Borgbacken, men där runt 8-9 finns det glapp vi gärna ville fylla. Att sova över hos vänner och släktingar är samtidigt en kul grej som många gärna gör just i den här åldern när man blir lite mera självständig. Samtidigt är det ju lite spännande, en utmaning att vara borta hemifrån. Som församling får vi ta det som ett förtroende att barnen vågar sova över hos oss.

Natt i kyrkan

  • Nationellt projekt där församlingarna inbjuder barn att sova över i kyrkan.
  • Initiativet startade i de finska församlingarna Paavali och Berghäll i Helsingfors.
  • En del av feståret 2019 där kyrkan firar hundra år av arbete med barn i skolåldern.

Text och bild: Nina Österholm