17.03. Grattis: Gertrud, Trude | Respons | Suomeksi | In English

Hela Helsingfors

Hela Helsingfors

Ny kororgel i Johanneskyrkan

Johannes församling

05.03.2018, 12:09 /  uppdaterad 05.03.2018, 12:12
Johanneskyrkans nya kororgel har blivit färdig och är redo att invigas.

‍Lördagen den 17 mars klockan 18 blir det invigning av den nya kororgeln i Johanneskyrkan. Det kommer att ske i samband med en Evensong, en aftongudstjänst enligt den anglikanska kyrkans ordning. Detta har att göra med att den nya orgeln är byggd i engelsk stil, något som man genast lägger märke till när man ser de målade fasadpiporna! En ovanlighet hos oss men mycket vanligt i den anglosaxiska världen.

Den nya kororgeln är byggd av orgelbyggeri Veikko Virtanen i Esbo. Kontakterna till engelska orgelbyggare och pipmakare samt studiebesök vid flera fina orglar i London bidrog till beslutet att samtliga metallpipor beställdes från England för att komma den engelska klangen så nära som möjligt.

Arkitekterna Käpy och Simo Paavilainen, i samarbete med arkitektstuderande Caspar Åkerblom och orgelbyggeriet, har efter många skeden kommit fram till den nu visuellt och klangligt spännande lösningen på orgelprojektet. Även Museiverket har vid flera besiktningar medverkat i processen.

Kyrkoherde Johan Westerlund inviger kororgeln. Medverkar gör även Johannes kantori med Sixten Enlund vid den nya orgeln samt Chorus Sanctae Ceciliae, S:t Jacobskören och Tomas vokalensemble.

Evensong med invigning av den nya kororgeln
Johanneskyrkan lördag 17.3 kl. 18Efteråt servering i engelsk stil i kryptan.