19.09. Grattis: Torborg | Respons | Suomeksi | In English

Hela Helsingfors

Kyrkorna i Helsingfors ringer i klockorna för att hedra ishockeylejonen

Församlingar

27.05.2019, 13:53 /  uppdaterad 27.05.2019, 14:21
I Helsingfors ringer kyrkklockorna i dag måndag 27.5 när Finlands ishockeylandslag landar på Helsingfors-Vanda flygfält vid fyratiden. Med klockringningen önskar församlingarna i stan våra VM-guldmedaljörer välkomna hem igen!

"Situationer utöver det vanliga kräver också handlingar som ligger utanför det vanliga. Klockringningen är en hedersbetygelse för ishockeylejonens toppinsats. 'Gläd er med dem som gläder sig och gråt med dem som gråter.' Igår fick vi för en gångs skull gråta glädjetårar. Det här guldet är precis vad Finland behövde; något som förenar oss. Vårt ishockeylandslag var uttryckligen ett lag. Kyrkan i Helsingfors vill på det här sättet delta i finländarnas gemensamma fest och glädje."

Så säger Juha Rintamäki som är direktör för Helsingfors kyrkliga samfällighet.

I Haga ringde kyrkklockorna redan i natt när guldmatchen var avgjord. I dag beslöt kyrkoherdarna i resten av stan att ringa i klockorna. Också i vanliga fall ringer man i klockorna för att visa såväl glädje som sorg, så som vid bröllop eller begravning.

Under andra världskriget användes klockorna för att varna helsingforsarna vid flyganfall. För ett par år sedan ringde man i kyrkkockor över hela jorden för att hedra minnet av offren för bombningarna i Aleppo.

I en och samma kyrka kan det finnas ett flertal klockor, ibland kan de spela en melodi. Till exempel i Berghälls kyrka finns det sju bronsklockor som spelar en koral av Jean Sibelius varje dag kl. 12 och 18.