20.01. Grattis: Sebastian, Fabian | Respons
Hela Helsingfors

Hjälp och glädje för helsingforsarna i juletid

Församlingar

17.12.2020, 17:21
Helsingfors stad, församlingarna och föreningen Mieli rf kämpar för att ingen ska behöva känna sig ensam under julen. Vi kommer säkert alltid att minnas julen 2020 på grund av pandemiläget. Fler än vanligt kommer att fira julen på egen hand eller i karantän.
En gran byggd av gröna chattbubblor. I bubblorna texten

Helsingfors stad, församlingarna samt föreningen MIELI Psykisk Hälsa Finland rf har samlat sina krafter i en gemensam webbsatsning där såväl tjänster och som tips och idéer för glädje, ljus och hopp under julen finns samlade.

"Den första julen firades också långt från stadens brus. Avsides, i den lilla staden Betlehem, föddes en Frälsare till världen. År 2020 e.Kr. firar världen åter julen i avskildhet, var och en på sitt håll. Så också i vår hemstad Helsingfors, där inga samlingar kan förverkligas på grund av coronarestriktionera”, säger samfällighetens direktör Juha Rintamäki.

Fastän vi inte kan träffas och fira jul under samma tak, så är vi ändå tack vare händelserna under den första julen tillsammans i Kristus, som den Kristna församlingen världen över. Så också i vår egen hemstad.

”Helsingfors församlingar har förberett en rad olika sätt att fira coronajulen på. I år är det särskilt viktigt att vi tillsammans ser till att alla mår bra under julen. Det förtjänar vi nog alla efter coronaåret. Därför är det nu ett bra läge att fråga sin granne, eller någon som firar julen ensam, ifall du kan vara till hjälp för hen på något sätt?”, föreslår Rintmäki.

En sammanställning över tillgängliga tjänster under julen hittar du på adressen hel.fi/joulu2020 (också på svenska). På sidan finns tips och länkar till julfiranden i coronatider, så som utomhusaktiviteter och virtuella evenemang. Här finns också kontaktuppgifter till olika former av stödtjänster för den som behöver hjälp att orka genom helgen.

På sidorna finns också tips på var du hittar platser för ro och stillhet i Helsingfors samt nya aktiviteter på webben. Om ensamhet eller problem tynger hittar du också våra mest centrala telefontjänster, chatter och krisnummer för mentalt och andligt stöd. Också mathjälpens utdelningspunkter under julen hittas här.

Samtalsstöd för dig under julen

Helsingforsförsamlingarnas präster svarar varje dag på numret 09 2340 9001. Prästernas journummer öppnar på julafton 24.12 och är öppet fram till trettondagen 6.1 kl. 9–21.

Kyrkans samtalstjänst är öppen under julen 2020. Det är församlingens anställda och frivilliga som svarar i samtalstjänstens telefoner. De har alla tystnadsplikt. Samtalstjänsten är öppen varje dag mellan kl. 20–23 på numret 0400 22 11 90 .

Kyrkans samtalstjänst finns till för att möta ditt behov av att tala om livet. Vi är öppna för alla de frågor, känslor och funderingar som skapas i livet. Kanske du vill prata om vår aktuella samhällssituation eller berätta för någon som lyssnar om just din situation.

Chatten är öppen måndag till torsdag mellan kl. 19–21, förutom julaftonen (24.12) och nyårskvällen (31.12).

Vill du tala med en präst så finns våra svenska församlingspräster här för dig. Du hittar kontaktuppgifter på församlingarnas hemsidor.

Också Kampens kapell på Narinken är öppet hela julen och våra anställda lyssnar och diskuterar gärna med dig. Kom och beundra vår julkrubba och ta en stilla stund i vårt stämningsfulla träkapell mitt i centrum!

Kapellet är öppet mån–sön kl. 10–18.

24.12. 8–13

25.12. 12–16

26.12. 12–16

27.12. 12–16

31.12. 10–18

1.1. 10–18

Alla kan hjälpa och stöda

Att hjälpa och stöda varandra är ett uppdrag som var och en kan svara på under julhelgen: ring din vän eller släkting och fråga hur de mår, eller kolla ifall din granne behöver hjälp med något. Du kan också ge stöd och hjälp genom någon av Helsingfors många föreningar eller organisationer. På adressen hel.fi/joulu2020 hittar du länkar till de kändaste julinsamlingarna liksom till grannätverket Nappi naapuris julsatsning (på finska).

Konceptet med konstnärliga upplevelser i gåvoform (taidelahja) är bekant från sommaren Helsingfors festspel, då stadsborna kunde skänka varandra konstupplevelser som överraskning. I julversionen av samma koncept skänker vi ljus och glädje till klienter i hemvården, på seniorhem och servicehus, samt till invånare i Setlementbostäder och Diakonissanstaltens klienter. Också den vårdpersonal som jobbar under julen uppmärksammas med en virtuell musikhälsning och ett tack. Gåvorna förverkligas i samarbete mellan Helsingfors stad, Helsingfors församlingar, Setlementbostäderna och Diakonissanstalten. Såväl årstiden som coronarestriktionerna ställer krav på leveransen av julgåvorna 2020. Gåvorna förverkligas utomhus med säkerhetsavstånd.

”Under den här julhelgen och vid årsskiftet kan vi inte samlas och stilla oss på de olika traditionella sätt som varit brukligt. Men vi kan hålla fast vid att jultiden, oberoende av personlig övertygelse, är en tid för att komma ihåg och uppmärksamma våra nära och kära. Just i år kan var och en fundera över vem man kan glädja eller hjälpa. Kunde jag handla för min grannes del, överraska med en julblomma, donera pengar till välgörenhet eller ringa upp en släkting? Tillsammans med föreningarna och kyrkan vill vi säga att jultiden är en tid för gemenskap också i år”, säger Tommi Laitio som är verksamhetschef för kultur och fritid på Helsingfors stad.