06.08. Grattis: Sixten | Respons
Hela Helsingfors

Helsingfors-hjälpen hämtar hem butikskassen bland annat med skoter

04.04.2020, 08:26
Helsingfors-hjälpen erbjuder hjälptjänster och samtalshjälp för seniorerna i Helsingfors under coronaepidemin. Under den första veckan har Helsingfors-hjälpen redan nått över 10 000 stadsbor som är över 70 år, och mer än 700 har begärt hjälp med att handla i mataffär eller med apoteksärenden.

Efter den första veckan har Helsingfors-hjälpen också fått några nya samarbetspartners: Universitetsapoteket, Posten och Logisnext Oy.

”Vi går väldigt gärna med i detta samarbete. Vi vill också ta hand om de äldre som inte har en familjemedlem eller nära och kära för att hjälpa till med vardagliga ärenden,” säger Hanna-Mari Store, direktör för Universitetsapoteket.

I fortsättningen kommer transporten av livsmedelsuppköp delvis att hanteras med elkraft. Posten och Logisnext Finland Oy lånar Helsingforshjälpen 14 miljövänliga elektriska skotrar av märket Kyburz.

Med skoter sköts endast butiksärenden. Transport av läkemedel ordnas på andra sätt med specialtransporter. Helsingfors-hjälpens frivilliga och anställda levererar de äldres butiksuppköp också med bil, cykel och till fots.

Då de elektriska skotrarna blir en del i logistikkedjan löper arbetet snabbare och volymerna ökar avsevärt. De elektriska skotrarna är registrerade som mopeder vilket gör att de kan parkeras närmare kunderna. En elektrisk skoter med släpvagn kan transportera en last på 270 kilo och med en enda laddning har skotern en räckvidd på cirka 110 kilometer.

Helsingfors stad och Helsingfors församlingar har arrangerat Helsingfors-hjälpen. Med i samarbetet som företagssamarbetsparners är också HOK-Elanto och Genesys.

Helsingfors-hjälpen betjänar vardagar kl. 9–16 på numret 09 310 10020.

Läs mera om Helsingfors-hjälpen här...