08.03. Grattis: Filip, Filippa | Respons
Hela Helsingfors

Grannhjälpen: Behöver någon i din närhet hjälp under julen?

18.11.2020, 11:29 /  uppdaterad 17.12.2020, 10:05
Piirretty kuva jossa taloja ja lumihiutaleita.

Granne för hjälp, också känt som "Nappi Naapuri", uppmanar oss att minnas våra grannar under julhelgen. Via plattformen kan du såväl erbjuda din hjälp som också själv be om hjälp av människorna i ditt grannskap.

Plattformen Granne för hjälp finns till för att grannar lättare ska kunna komma i kontakt med varandra. Alla är välkomna med! Personer under 13 år behöver en vårdnadshavare med för att garantera tryggheten.

Här hittar du in på plattformen

En blankett att skriva ut där var och en kan erbjuda hjälp till sin granne.

En lapp i trappan

Skriv ut PDF-bilagan och klipp loss den nedre delen av sidan, berätta vilken sorts hjälp du kan erbjuda och lägg upp lappen på anslagstavlan i din trappa, eller droppa in lappen genom din grannes postlucka.

Obs! Visst kommer du ihåg att iaktta säkerheten under coronaläget. Kyrkan i Helsingfors vill uppmuntra helsingforsborna att hjälpa varandra. Det är däremot inte frågan om koordinerad frivilligverksamhet.

När du bryr dig sprider du hopp.

nuori poika ja vanhus kahvipöydässä

Vänner på köpet

Att ta kontakt med sina grannar kan ge både trygghet och vänner.

– Vi tror att det är respektfullt att lämna andra människor i fred här i Finland, men de flesta blir jätteglada när man hälsar på dem, säger Pirjo Liukkonen.

När Joanna Lindén-Montes flyttade in i samma hus som Liukkonen i Rönnbacka, var det självklart att hon skulle hälsa och prata en stund.

– För mig å andra sidan var det härligt att få möta en glad och social Pirjo i huset. Det är särskilt viktigt att bli välkomnad när man är nyinflyttad, säger Lindén-Montes som tycker vänskapen ökat känslan av både gemenskap och trygghet, lite mer småstadsliv mitt i en stor stad.

En del grannar känns kanske reserverade och rentav förvånade när man hälsar på dem för första gången.

– Prata om vädret, det behöver inte vara konstigare än så. Så småningom kan ni också tala om annat, säger Liukkonen.

Få mera granntips av Pirjo och Joanna här.