17.01. Grattis: Anton, Tony, Antonia | Respons
Hela Helsingfors

Coronainfo för brudpar

30.03.2020, 11:32 /  uppdaterad 15.05.2020, 15:08
Hääpari shampajalasit kädessä morsiammella ruusukimppu

Det undantagstillstånd vi befinner oss i väcker säkert många frågor och kommer med tilläggsutmaningar för er som planerar bröllop just nu. Utgångspunkten är att alla kyrkliga förrättningar ska kunna hållas enligt planeringen. Det är ändå möjligt att coronarestriktionerna kommer emot gällande någon del av festligheterna.

För tillfället vet vi att statsrådets linjedragning från den 4.5.2020 tillåter 50 personer att samlas på ett ställe från och med den 1.6.2020. Den goda nyheten är alltså att den tillåtna mängden människor stiger från tio till femtio. Däremot är det fortfarande oklart ifall bröllop också kan räknas bland de tillställningar som enligt statsrådets anvisningar tillåter 500 personer att samlas. Här inväntar församlingarna regionalförvaltningens direktiv i frågan.

En annan sak som behöver tas i beaktande är vigselkyrkans storlek och hur väl det är möjligt att följa anvisningar för hygien och regeringens övriga anvisningar i det specifika utrymmet. I praktiken är bäst att ni som planerar bröllop är i kontakt med er församling och vigselpräst för att tillsammans få svar på vilken mängd gäster er vigselkyrka drar med tanke på coronarestriktionerna.

Den här sommaren är det också möjligt att undantagsvis ordna en mindre vigsel i kyrkan och vid ett senare tillfälle en större ceremoni i form av välsignelse av äktenskap. Vigsel eller välsignelse av äktenskap är också möjligt att ordna någon annanstans än i en kyrka. Exempelvis i hemmen eller på sommarstugan är det också möjligt att arrangera förrättningar, så länge man iakttar säkerheten. Också i församlingarnas övriga utrymmen är det möjligt att arrangera tillställningar enligt samma regler med max 50 personer närvarande