07.03. Grattis: Gudrun | Respons
Paulus kyrka

Paulus kyrka

Johannes församling

04.04.2017, 13:43
Kyrkan som fått sitt namn av apostel Paulus står stabilt i skvären mellan Sturegatan och Tavastvägen. De som reser längs Lahtisleden och riksväg fyra ser vad klockan är i dess klocktorn.

‍Helsingfors stad överlämnade tomten för bygget av en kyrkobyggnad i Vallgårds arbetarstadsdel 1915. Våren 1928 beslöt man bygga en kyrka för tusen personer på tomten. 51 tävlande deltog i arkitekttävlingen. Arkitekten Bertel Liljeqvists förslag belönades och användes som grund för kyrkans byggarbete. Paulus kyrkas grundsten lades på hösten 1929 och kyrkan invigdes i mars 1931.

Vinterkriget skadade pelarna vid kyrkans huvudingång samt en vägg. Krigets spår är fortfarande synliga. Grundrenoveringen av kyrkan blev färdig på hösten 2003. Renoveringen, som återställde kyrkan i sin ursprungliga skrud, planerades av arkitektbyrå Slotte & Schütz.

Ovanför huvudingången till rödtegelkyrkan finns kyrkans helige apostelnamne Paulus med ett svärd i sin hand, vilket syftar på dödssättet enligt traditionen. Enligt Paulus är även Guds ord ett Andes svärd.

På ytterdörrens handtag finns ett kors, ett ankare och ett brinnande hjärta som symboler för tro, hopp och kärlek.

På orgelläktaren finns en strof från psalm nummer 100: "Käykää hänen portteihinsa kiittäen." (Gå in i hans portar med tacksägelse.) Musslan som pilgrimens kännetecken och symbolen för trons hemlighet samt pärlan som beskriver Guds rike som en dyrbar skatt upprepas i sidopelarnas lampor och i altarringens dekorationer. Samma symbolik har använts av textilkonstnären Helena Vaari som designat kyrkans nya kyrkotextiler. Det nya altarets lock är av urgammal kalksten, där man här och var kan urskilja fossiler.

Kyrkovalvets målningar är gjorda av bildkonstnären Antti Salmenlinna. Ilmari Manninen har målat kyrkans kupol och Jumalan Karitsa (Guds Lamm). Den rikligt dekorerade kupolen avbildar Himmelen. Det lidande Lammet bär på en segerflagga. I kortaket finns Guds symbol, den gyllene solen, samt den med törnekronan krönta Kristus ansikte. Ovanför altaret finns ett träkrucifix tillverkat av skulptören Elias Ilkka.

På predikstolen finns föregångarna för förkunnarna av evangeliet, de fyra evangelisterna Matteus, Markus, Lukas och Johannes av konstnären Gunnar Finne. På predikstolens tak matar en pelikan sina ungar med sitt hjärteblod. Det är en gammal symbol för Kristi lidande och Guds kärlek.

En serie nattvardskärl i art deco-stil, formgivna av konstnären Henry Ericsson, visades upp på världsutställningen i Barcelona 1929.

Kyrkans huvudorgel tillverkades 1931 av Kangasala orgelfabrik. Orgelbyggeriet Veikko Virtanen restaurerade orgeln till sin ursprungliga utstyrsel 2005. Orgeln har 48 register och tre manualer. Kororgeln som tillverkades 2004 av Martti Porthan är av italiensk typ. Den har 12 register, en manual och en bihangspedal.

Paulus kyrka används av Paavalin seurakunta. Man kan även bekanta sig virtuellt med kyrkan.

Fira i kyrkan

Det är kostnadsfritt att ordna dop, bröllop eller begravning i kyrkans utrymmen.

I kyrksalen finns 800 sittplatser. I kyrkans flygelbyggnad finns två stora församlingssalar, Nedre salen och Övre salen. Övre salen rymmer 80–100 personer. Övre salens kök är ett serveringskök (motsvarar ett hemkök). Nedre salen rymmer 100–120 personer och dess kök är ett matlagningskök (storkök). En serveringsservis för hundra personer finns till förfogande. Borddukar måste arrangörerna skaffa själv, bordens storlek är 140x70 cm.