20.04. Grattis: Tindra, Arla | Respons
Matteus församling

Släktforskning

Matteus församling

26.02.2024, 15:32
Centralregistret betjänar släktforskare med att göra släktutredningar,

De evangelisk-lutherska församlingarnas i Helsingfors kyrkoböcker från år 1856 framåt finns arkiverade i centralregistret. Kyrkoböcker äldre än så bevaras i Riksarkivet.
Om uppgifter om en levande person inbegärs för släktforskning, skall släktforskaren i enlighet med personuppgiftslagen (52371999) 10 § tillhandahålla centralregistret en registerbeskrivning antingen per E-post sukututkimus.helsinki(at)evl.fi eller per post på adressen Centralregistret, 00530 Helsingfors.

Det är att rekommendera att uppgifter om släktens levande personer insamlas i första hand av personerna själv. Så försäkrar man sig om att uppgifterna är korrekta och att personen som forskningen gäller inte utnyttjar sin förbudsrätt enligt personuppgiftslagens 30 § om utlämnade av uppgifter för släktforskning.

Blankettmodell och anvisningar för uppgörande av en registerbeskrivning finns på Dataombudsmannens byrås hemsida.

OBS! För släktforskning får man information genom att beställa den skriftligt. Vänligen fyll i och skicka blanketten per email eller per post. Om du skickar blanketten per email så anteckna inte personnummer på blanketten p.g.a. orsaker som har med dataskyddet att göra.

Beställningsblanketten inkluderande registret bör sändas till Centralregistrets email adress sukututkimus.helsinki@evl.fi eller per post till Centralregistret, Tredje linjen 22 B, 00530 Helsingfors.

Beställ släktforskning här!

Redogörelse för släktutredningsregistret

Leveranstiderna och avgifter

Centralregistret gör släktforskningar enligt tillgänglig personalresurs. Leveranstiderna är i snitt 4 månader.

Avgifter för ämbetsbevis

Självständig släktforskning

Centralregistret har inte att erbjuda ett ändamålsenligt forskarutrymme för släktforskare.

Kommunion- och historieböcker samt flyttningslängder som är över 100 år gamla kan självständigt studeras vid Riksarkivet: Fredsgatan 17, 00170 Helsingfors.

Vid Riksarkivet finns mikrofischer för åren 1722-1906. Dessutom finns digitaliserade kyrkböcker, som kan studeras egenhändigt såväl vid arkivverkets enheter som på nätet i digitala arkiv.På nätet finns digitaliserat material äldre än 125 år. Kontakta arkivverket för mer detaljerad information.

Finlands släkthistoriska förening har även ett digitalt arkiv.