25.06. Grattis: Uno | Respons
Matteus församling

Ämbetsbeviset – ett nödvändigt bevis

29.05.2020, 12:39
Ämbetsbevis, bouppteckning, centralregister … Låter det tråkigt? Kanske det, men de flesta av oss kommer i något skede av livet att behöva ett ämbetsbevis. Så här går du till väga när den dagen kommer!
Teckning av ett stort hus med många fönster.

Vad är ett ämbetsbevis?

Ett ämbetsbevis är i all enkelhet ett papper med ett utdrag ur dina personuppgifter. För att ta det ett steg längre kan det också vara en släktutredning.

För levande personer behövs ett ämbetsbevis för en bouppteckning.

Och vad är då en bouppteckning?

Det är en skriftlig handling som enligt lag ska redovisa alla tillgångar och skulder i samband med ett dödsfall eller vid en konkurs. I bouppteckningen måste det också framgå vilka som är dödsbodelägare, efterarvingar och testamentariska arvingar. Bouppteckningar görs vanligen av särskilda handläggare och jurister på till exempel begravningsbyråer, banker eller advokatbyråer.

Om man behöver ett ämbetsbevis för en avliden person görs en släktutredning. Då antecknas make eller maka och barn samt flyttningsuppgifter.

Varifrån får man då dessa ämbetsbevis?

Det är inte din församling du ska vända dig till i det här fallet utan du kan beställa ämbetsbevis från ett ställe som heter Helsingfors församlingarnas centralregister. Visst låter det abstrakt? Men det är alltså en riktig arbetsplats med riktiga anställda i Församlingarnas hus på Tredje linjen 22 B. Vår kundservice/kundbetjäning är stängd tills vidare.
De som jobbar där upprätthåller ett register över församlingsmedlemmarna och de registrerar också de kyrkliga förrättningarna, såsom dop, konfirmation, kyrklig vigsel och välsignelse av äktenskapet.

Goda nyheter för dig som känner dig hemma på webben:

Numera kan man beställa sitt ämbetsbevis med hjälp av en blankett på nätet. Närmare uppgifter hittar du i faktarutan. Och ännu bättre är att leveransen är snabb! Samma eller följande dag postas ditt ämbetsbevis med personuppgifter. Släktutredningar däremot tar längre tid; då får du räkna med i snitt en till tre veckor.

Fakta

Man kan beställa ämbetsbevis via nätet endast med webblanketten eller per telefon må kl. 9–15.00 och ti-fre kl. 9-12 på tfn (09) 2340 5001.

Webblankett

Text: Ulrika Hansson

Artikeln har ingått i Kyrkpressen i maj 2019.