29.09. Grattis: Mikael, Mikaela | Respons
Matteuskyrkan

Ingen behöver fira jul ensam

Församlingar

12.12.2019, 10:05
I Matteus och Petrus församlingar sträcker sig julaftonens gemenskap ännu längre än julbönen. I Matteus firar man tillsammans i kyrkan och i Petrus hemma hos kyrkoherden.

I Petrus församling får den som söker en julgemenskap komma hem till kyrkoherde Daniel Björk och hans fru Rebecka i Gamlas. Paret öppnade sitt hem för första gången för två år sedan, delvis av praktiska orsaker.

– Vi är ju ändå kvar i Helsingfors och jobbar på julafton. De vänner vi tidigare firat jul med har flyttat från Helsingfors och vi ville fira med fler än familjen. Vi tänkte att det finns människor som inte har någon att fira med, säger Rebecka Björk.

I Matteus församling börjar julaftonens gemensamma firande efter julbönen i Matteuskyrkan.

– Det har varit ganska lättsmält program, lite tävlingar och uppgifter att göra. Och så har vi sjungit massor av julsånger, alla har fått önska sånger, säger Annika Steffansson. Hon har tillsammans med sin man och sina vuxna barn firat julafton i Matteuskyrkan de två senaste åren.

– Det känns bra att kunna vara en del av en annan gemenskap när man har möjlighet till det och man vet att det finns andra som behöver en. Men vi tycker ju själv också att det är trevligt att ta del av programmet och sjunga julsångerna, säger Steffansson.

I Matteuskyrkan är det julron och gemenskapen som är det viktiga.

– Det finns ingen stress eller julklappsfixering, säger Steffansson.

De som firat julafton i Matteuskyrkan har representerat hela församliingen.

– Det har varit en jättestor blandning av människor: Ensamma, personer som kommit med en stor familj, barn, ungdomar, medelålders och åldringar, säger Annika Steffansson.

Öppet för alla

Maten är en viktig del av julfirandet i båda församlingarna. I Matteus sköter ansvarspersonerna om att den lagas och deltagarna får komma till dukat bord. Efteråt får den som vill ta hem den mat som blivit över. Hemma hos paret Björk bjuder man in gästerna i köket och låter dem hjälpa till med maten.

– Man blir en del av gemenskapen om man får fixa sallad, skära upp bröd eller duka bordet.

I Petrus församling har man inget ordnat program, utan ägnar sig åt att äta tillsammans och samtala.

– Första året var det en väldigt spretig skara som kom, ingen kände någon annan och det var olika språk och olika nationaliteter.

Rebecka Björk säger att hon var orolig över hur det skulle gå, men att de fick uppleva ett julunder.

– Det blev otroligt fina samtal och möten. Ingen pratade om vädret, utan vi talade om politik, relationer, kärlek och drömmar.

Hemma hos Daniel och Rebecka Björk deltar hela familjen. Hon säger att de pratat med barnen om varför de firar jul så här, att det finns många som är ensamma och att de kan komma hem till dem och fira tillsammans med dem.

– Jag blir väldigt ledsen av tanken på att människor sitter ensamma hemma och ser på tv på julafton. Man får jättegärna komma hem till oss och fira, eller tipsa någon annan, säger Rebecka Björk.

Både Petrus och Matteus julfirande är öppna för alla, oavsett om man hör till församlingen eller inte.

– Matteus julfirande passar alla. Det är inte bara för dem som är antingen hjälpande eller behövande, säger Annika Steffansson.

Julaftonsgemenskap i Matteus

"Vill du fira julafton i en trevlig gemenskap? Matteus församling bjuder dig till en mysig julaftonskväll i Matteuskyrkan kl. 17-20. Ät gott och ta det lugnt, precis som man ska på julen. Välkommen! Anmäl dig gärna på förhand via matteus.fors@evl.fi"

Julaftonsgemenskap i Petrus

"Välkommen hem till oss! Om du eller nån du känner inte har någon att fira jul med på julafton, är det bara att titta in till kyrkoherdefamiljen Daniel och Rebecka Björk i Gamlas. Vi fixar god mat tillsammans och njuter av julstämningen från klockan 17. Hör bara av dig till daniel.bjork@evl.fi. Vi ser fram emot att umgås med dig!"

Text: Erika RönngårdTexten har ingått i Kyrkpressen nr 25/2019.