04.07. Grattis: Ulrika, Ulla, Ulrik | Respons
Johannes församling

Vadå pilgrimsvandring?

Johannes församling

27.05.2022, 08:41 /  uppdaterad 27.05.2022, 08:53
Människor går utanför S:t Jaobs kyrka

I förra veckan ordnade församlingen en pilgrimsvandring för de minsta och deras vuxna runt S:t Jacobs kyrka på Drumsö. Församlingspastor Maria Repo-Rostedt hade valt skapelsen som tema, och vi som var med fick små puffar att beundra den: känna hur hård stenen är, lika hållfast och stadig som Gud, lyssna på fåglarna, som kanske kvittrar om hur glad Gud är. På den åldersanpassade gudstjänsten efteråt kunde vi lägga böner i den lilla sten var och en fått, tända ljus och känna på vattnet i dopfunten.

- Det viktigaste budskapet är att Gud har skapat allting och att gud älskar dej, säger Maria Repo-Rostedt.


En mamma med sitt barn tänder ljus i S:T Jacobs kyrka
Men vad är nu det här med pilgrimsvandringar? Varför en sådan för småbarn?

- Kyrkans själva idé är att erbjudan medlemmarna möjligheter att utöva sin andlighet o att stöda hemmens kristna fostran. Just pilgrimsvandringar är över huvud taget jättepop nu. Jag tror att det beror på en längtan efter stillhet som många känner, efter att hitta sig själva. Vem är jag, vad är meningen med mitt liv, meningen med världen? Ett sätt kan vara att gå en pilgrimsvandring. Vem som helst kan göra det, ensam eller tillsammans med andra.

För många, kanske alla, händer något inuti oss när vi går. Tankar vaknar; vi blir uppmärksamma på sådant vi inte annars lägger märke till när vardagen rullar på. Särskilt ifall vi har möjlighet att gå åtminstone en stund i tystnad, och lyssna på vad det är som rör sig inuti.

Maria har tyckt sig märka att allt fler redan en tid börjat känna att enbart det materiella inte riktigt räcker, efter en tid när huvudsaken varit att skapa karriär och ökat välstånd.

- Pilgrimsvandringarnas popularitet visar på det här. De kan vara ett sätt att komma i kontakt med det där andra vi söker: vad vill jag? Att ta hand om sin kropp är en stark trend nu, och en pilgrimsvandring kombinerar att ta hand om sin kropp med att ta hand om sitt psyke, själ, och andlighet.

Pilgrimsvandra i Helsingfors?

På Svartholmen finns en pilgrimsvandring för familjer och barn på svenska, finska och engelska. 12.6 firas en öppningsmässa för den här vandringen, som en tvåspråkig vandringsmässa i naturen.

Kom med för att lyssna efter vad naturen och stillheten säger dig idag. Vi startar från Svartholmens brygga kl. 14. Under mässan predikar biskop Teemu Laajasalo, därtill medverkar Jukka Valkama, Maria Repo-Rostedt och Anu Rask. Efter mässan blir det kyrkkaffe.

Du kommer till Svartholmen med färja från Edesviken kl. 11, 12 och 13.15. Du kan köpa lunch i kantinen kl. 11-14.

I Helsingfors finns flera pilgrimsvandringar på finska för vuxna, en del håller som bäst på att översättas. För mer info, se den här länken.