19.02. Grattis: Fritjof | Respons | Suomeksi | In English

Johannes församling

Sommarsvenska i Johannes församling

Johannes församling

02.07.2018, 13:44
Sommarsvenskan är en grundläggande kurs i svenska, och målsättningen på kursen är att man ska lära sig lite svenska och våga prata det. På kursen lär man sig också om Finland och Helsingfors, och deltagarna har även önskat att de skulle få lära sig mera om den finlandssvenska kulturen.

När jag var liten gick min mamma på finskakurser och kom hem varje kväll med en stor hög av läxor som jag sedan hjälpte henne att göra. Hon är en invandrare, och flyttade till Finland från Thailand lite före jag föddes. Nu har hon bott här i 17 år, och hon jobbar på ett finskspråkigt daghem. Det har säkert varit svårt för henne att anpassa sig till den nya omgivningen och kulturen, men jag har försökt mitt bästa att alltid förklara svåra saker åt henne. Nuförtiden kan hon ganska bra finska, och jag är nog verkligen stolt över henne.K

Två veckor sedan fick jag vara med på en sommarsvenskalektion på Högbergsgatan 10. När jag hörde om sommarsvenskaverksamheten i Johannes församling blev jag väldigt glad, eftersom jag själv har sett hur mycket nytta man kan få av språkkurser. I rummet satt deltagare av alla slag, invandrare och finländare, och jag började genast tänka på min mamma när jag såg dem.

Carre Lönnqvist är ”läraren” på sommarsvenskan. Hon jobbar med mångkulturella frågor och flyktingar, och försöker alltid hjälpa dem som är utsatta. På Johannes församling har hon jobbat sedan januari 2017. Det här är den andra sommaren då sommarsvenska ordnas, men förra vintern ordnades även vintersvenska, berättar Carre. Sommarsvenskan är en grundläggande kurs i svenska, och målsättningen på kursen är att man ska lära sig lite svenska och våga prata det. På kursen lär man sig också om Finland och Helsingfors, och deltagarna har även önskat att de skulle få lära sig mera om den finlandssvenska kulturen. Deltagarna är väldigt ivriga och motiverade, och då jag var på besök skrev alla ner anteckningar med hastig takt. Carre berättar att förra sommaren hade sommarsvenskan 16 deltagare, men i år har de ungefär 22 deltagare. Dessutom säger hon att det var människor på kölista i år eftersom kursen var så populär. Kursen är kostnadsfri för deltagarna.

Under mitt besök till lektionen fick jag delta i genomgången av läxorna. Jag var i samma grupp med Gopa och Ruth, och vi skulle turvis hitta på bakgrundsberättelser för personer vi såg i tidningen och sedan berätta dem på svenska åt varandra. Gopa kommer från Indien, och hon är 60 år gammal. Jag blev väldigt imponerad när hon berättade att hon talar tre olika indiska språk, och dessutom kan hon engelska, finska och tyska. Hon är väldigt intresserad av språk, och därför vill hon lära sig svenska. Hon kom till Finland år 2003 och gifte sig med en finsk man, men de har skiljt sig sedan dess. Ändå bestämde sig Gopa för att bli i Finland, och nu bor hon här och jobbar som kock och städerska. Ruth däremot är 32 år gammal och kommer från Peru. Hon talar spanska, engelska, finska, italienska och lite tyska. Hon har bott i Finland sedan 2010 och är gift med en finlandssvensk. Hon berättar att hon gärna vill lära sig svenska eftersom hon vill förstå vad hennes mans föräldrar säger. Ruth jobbade som sekreterare ända till maj, men jobbar inte för tillfället. Hon har tidigare studerat till merkonom och ska börja med socialvetenskapsstudier. Hon sysslar också med volontärarbete och tycker att det är väldigt givande och roligt.

Jag var förvånad över hur mycket både Gopa och Ruth redan kunde fast de inte hade studerat svenska så länge. De var genuint glada över att få lära sig något nytt, och de hejade på varandra alltid när de kom på ett ord eller mindes hur man skulle uttrycka vissa saker. ”Det bästa med sommarsvenska är då när man ser när någon elev hiffar ’aha!’ eller när någon vågar säga något nytt den lärt sig, säger Carre, och det var något jag såg mycket av under lektionen.

- Priya Koskela