Etusivu > Seurakunnat > Pitäjänmäen seurakunta > Toiminta >

Jumalanpalveluselämä

Milloin kävit viimeksi kirkossa?

Vieraanvarainen messu

Messu eli ehtoollisjumalanpalvelus on kuin huoltoasema, josta haetaan virtaa alkavaa viikkoa varten. Messussa saa siis olla yksin ja hiljaa Jumalansa edessä.

Mutta messu on myös Jumalan kansan kokoontuminen, yhteyden juhla, jossa tavataan tuttuja, jutellaan, halataan ja ollaan toisillemme ihmisiä.

Siksi kutsumme Sinua messun eri pieniin tehtäviin tervetulotoivottajaksi, kaste-enkeleiden ripustajaksi, esirukousalttarin somistajaksi, tekstinlukijaksi, kolehdinkantajaksi tai kahvinkeittäjäksi. Ilmoittaudu messukansioon, tai ota yhteyttä pappiin tai suntioon ja kysy lisää. Opastamme sinut tehtäviin. Messukansio sijaitsee seurakuntatoimistossa ja on sunnuntaisin mukana kirkkokahveilla, jolloin voit laittaa nimesi sopivan päivän ja tehtävän kohdalle. Myös lapset voivat toimia pienissä tehtävissä.

Kirkon kuvapankki Aarne Ormio


Esirukousalttari

Kirkon takaosassa sijaitsevalla esirukousalttarilla on kori, johon voi jättää esirukouspyyntöjä. Sinulla on mahdollisuus somistaa alttari messun ajaksi esim. tuomalla siihen kukkia, kiviä, valmiita rukouksia tai jotain, joka auttaa hiljentymään rukoukseen. Voit tehdä sen myös yhdessä ystäväsi kanssa. Alttarilla on valmiina ikoni ja kori, jossa on kyniä ja paperia rukouspyyntöjä varten.


Öljyllä voitelu

Messussa on mahdollista saada öljyllä voitelu. Se on alkukristillinen tapa, joka on edelleen käytössä suuressa osassa kristikuntaa. Luterilaisessa kirkossa öljyllä voitelu on välillä jäänyt unohduksiin, mutta on viime vuosikymmeninä löydetty uudestaan.

Öljyllä voideltavaksi voit tulla milloin tahansa jos koet sairautta tai heikkoutta elämässäsi ja tarvitset uutta voimaa. Pappi tai koulutettu avustaja piirtää oliiviöljyyn kostutetulla sormella ristin otsaasi Kolmiyhteisen Jumalan nimessä. Tullessasi voideltavaksi voit sanoa pyyntösi tai rukousaiheesi, jos haluat, mutta se ei ole välttämätöntä.

Sunnuntain klo 10 messussa öljyllä voitelu tapahtuu messun alkuosassa rukousjakson aikana. Voit musiikin soidessa lähteä paikaltasi, käydä kirkon takaosassa kirjoittamassa rukouspyyntösi lapulle ja/tai pyytää siellä öljyllä voitelua.


Viikkomessu

Puolisen tuntia kestävä palvelus on arjen keskellä hyvä pysähtymisen ja latautumisen paikka. Ehtoollisen lisäksi messu sisältää muutaman yhteislaulun, rukousta, raamatunlukua ja lyhyen puheen.

Viikkomessu keskiviikkoisin alla olevina päivinä klo 18 Pitäjänmäen kirkossa.

3.1. / 7.2. / 14.2. tuhkamessu / 21.2. / 28.2. / 7.3. / 14.3. JazzMazz /
21.3. Asu Pitäjänmäessä -messu. Messuun saa tulla kotiasussa ja tuoda kotiavaimensa alttarille siunattavaksi. / 28.3. Markuksen evankeliumi
/ 4.4. / 11.4. / 18.4. / 25.4.Päivärukous

Päivärukous on noin vartin kestävä pieni hengähdyshetki keskellä päivää. Rukoushetkessä huomioimme tarpeen mukaan ajankohtaisia ja henkilökohtaisia rukousaiheita. Jos tulet päivärukoukseen kesken työpäivän, voit aivan hyvin pitää rukoushetken jälkeen oman evästauon kirkon tiloissa.

Päivärukouksen voi johtaa myös vapaaehtoinen seurakuntalainen. Jos olet kiinnostunut, kysy tehtävästä lisää pastori Maika Vuorelta, maika.vuori(at)evl.fi,
p. 09 2340 5628.

Päivärukous arkisin ma-ti, to-pe kello 12 Pitäjänmäen kirkossa.

Kirkkosali on rukouksen paikkana muutoinkin avoinna aina, kun se on mahdollista, mutta vähintään seurakuntatoimiston aukioloaikoina.

  Messu sunnuntaisin klo 10 Pitäjänmäen kirkossa

  Ehtoollisella on saatavissa alkoholiton viini ja gluteeniton leipä. Messun jälkeen on kirkkokahvit ja messujatkot.

  Messukansio

  Pitäjänmäen kirkossa on käytössä messukansio johon voi ilmoittautua messun pieniin tehtäviin.

  Kastepuu

  Kastetun lapsen kunniaksi ripustetaan messussa puinen, lapsen nimellä varustettu enkeli kirkon kastepuuhun.