07.05. Onneksi olkoon: Helmi, Kastehelmi | Palaute
Roihuvuoren seurakunta

Yhteisvastuukeräyksellä autetaan taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä - lahjoita Roihuvuoren seurakunnan kautta!

Roihuvuoren seurakunta

27.01.2021, 14:02 /  päivitetty 11.03.2021, 14:55
Eri syistä johtuva köyhyys koettelee vanhusväestöä Suomessa ja maailmalla. Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä niin Suomessa kuin kehittyvien maiden kriisialueilla. Keräys alkaa 7.2.2021 mutta voit lahjoittaa jo nyt.
Harmaahapsinen mummo pitelee päätä käsissään ja katsoo kameraan. Yhteisvastuun sydän-logo ja teksti: Vanhuudessa eniten yllätti köyhyys.

Vuoden 2021 keräyksen kampanja-aika alkaa 7.2.2021, mutta keräyslupa on voimassa koko vuoden, joten voit antaa tukesi jo nyt. Kun lahjoitat Yhteisvastuukeräykseen Roihuvuoren seurakunnan kautta, autat myös itähelsinkiläisiä ikäihmisiä.

Pääset lahjoittamaan tästä linkistä.

Voit myös lahjoittaa Mobilepayn kautta (87505) tai tilisiirtona seurakunnan viitenumerolla 308537:

  • Aktia FI82 4055 0010 4148 41
  • Nordea FI16 2089 1800 0067 75
  • Pohjola-Pankki FI14 5000 0120 2362 28

Lisäksi Laajasalon ja Roihuvuoren kirkkojen aulassa on lipas, jonne voit viedä käteislahjoituksen. Kirkot ovat avoinna ma-to klo 10-13.

Ruoka-avun suurin asiakasryhmä

Vähävaraiset vanhukset ovat usein tilanteessa, jossa vaikeudet kasaantuvat. Köyhyys aiheuttaa helposti terveydellisiä ongelmia, sosiaalista eristäytymistä, yksinäisyyttä ja digisyrjäytymistä.

Eläkeiän köyhyyden merkittäviä tekijöitä voivat olla työelämän ulkopuolelle jääminen, kotiäitiys, työkyvyttömyys, pitkäaikaistyöttömyys, pienipalkkaisuus, sairaudet – tai näiden kaikkien yhdistelmä. Listalle kuuluvat myös kallis asuminen, peritty huono-osaisuus, mielenterveyden ongelmat sekä monet yllättävät tekijät.

Suomessa vanhusten köyhyys näyttäytyy eri tavoin eri puolilla maata. Myös puuttumiskeinot ilmiöön ovat monimuotoisia. 40 prosenttia eläkeläisistämme saa eläkettä alle 1 250 euroa kuukaudessa. Karua on, että suurin yksittäinen seurakuntien ruoka-avun asiakasryhmä on vähävaraiset vanhukset.

Arkkiatri Risto Pelkonen. Teksti: Vanhusten suuri osuus ruoka-avun tarvitsijoissa on traagista. Yhteisvastuukeräyksen sydän-logo.

Apua ikäihmisille seurakunnan diakoniatyön kautta

Kunkin seurakunnan keräystuotosta 20 prosenttia jää käytettäväksi ikäihmisten ahdingon helpottamiseen oman seurakunnan alueella.

Vuonna 2019 seurakuntien diakoniavastaanotoilla tavattiin yli 150 000 yli 70-vuotiasta, joka muodostaa kuitenkin vain reippaan kymmenesosan kaikista kohtaamisista. Diakoniatyöntekijöiden kokemus onkin, että ikääntyneet turvautuvat apuun vasta siinä vaiheessa, kun tilanne on mennyt jo todella huonoksi. Juuri eläkkeelle jääneet voivat tukea edelleen lapsiaan ja lapsenlapsiaan oman toimeentulon kustannuksella.

Yhteisvastuukeräyksen toisena valtakunnallisena tuotonsaajana toimiva Kirkon diakoniarahasto kohdentaa 10 prosentin osuutensa keräystuotosta ikäihmisten taloudelliseen auttamiseen ja elämänlaadun kohentamiseen. Diakoniarahaston avustukset haetaan paikallisseurakuntien diakoniatyön kautta, jossa hakijoiden avuntarve tunnetaan ja jokainen avuntarvitsija kohdataan.

Kaukana avuntarve on vieläkin suurempi kuin meillä

Maailman katastrofialueilla Yhteisvastuukeräyksen 2021 tuotolla tuetaan arvokkaan vanhuuden mahdollistamista auttamalla katastrofien, konfliktien ja luonnonmullistusten aiheuttamissa hätätilanteissa hauraimpia yhteisöjä, vanhuksia ja perheitä.

Tuotosta yli puolet, 60 prosenttia, ohjataan kehittyviin maihin Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta.

  • Kansainvälisen diakonian esimerkkikohdemaa on Uganda, mutta apua ohjataan kulloisenkin tarpeen mukaan yli kymmeneen maahan.
  • Osa yhteisvastuuvaroista käytetään äkillisten katastrofien kriisiapuun.
  • Valtaosa yhteisvastuuvaroista käytetään pitkävaikutteiseen kehitysyhteistyöhön kunkin maan paikallisten toimijoiden kumppanuudessa.

80-vuotias Elizabeth Kapinga pakeni Kongosta Ugandaan vuonna 2013 ja elää nyt Rwamwanjan pakolaisasutusaluella. Elizabeth elää neljän lapsensa, vävynsä ja kymmenen lapsenlapsensa kanssa. Elizabeth menetti Kongossa puolisonsa, neljä lastaan ja kolme lapsenlasta.Suurimmat haasteet ovat ruuan, suojan ja vaatteiden saaminen. Ruoka ei riitä koko isolle perheelle. kuva: KUA/Sumy Sadurni.

80-vuotias Elizabeth Kapinga asuu Ugandan pakolaisasutusalueella.
80-vuotias Elizabeth Kapinga pakeni Kongosta Ugandaan vuonna 2013 ja elää nyt Rwamwanjan pakolaisasutusalueella. Elizabeth elää neljän lapsensa, vävynsä ja kymmenen lapsenlapsensa kanssa. Elizabeth menetti Kongossa puolisonsa, neljä lastaan ja kolme lastenlasta. Suurimmat haasteet ovat ruoan, suojan ja vaatteiden saaminen. Ruoka ei riitä koko isolle perheelle. Kuva: KUA/Sumy Sadurni