25.02. Onneksi olkoon: Tuija, Tuire | Palaute
Roihuvuoren seurakunta

Työllisyyskioski auttaa työnhaussa - tule vapaaehtoisten työllisyyskoutsien juttusille Stoaan

09.10.2019, 14:44 /  päivitetty 13.08.2020, 20:50
Työllisyyskioskin koutsilta saa tukea ja neuvoja työnhakuun - tule rohkeasti juttusille! Ensimmäinen kioski Stoassa to 31.10. klo 13.
Työllisyyskioskin kokemusasiantuntija Markku Rönkkö opastaa työnhakijaa

Itäkeskuksessa kokeillaan loka-marraskuussa työllisuuskioskia, jossa voi piipahtaa vapaaehtoisten työllisyyskoutsien juttusilla.

Työllisyyskioskin ideana on tarjota työtä etsiville työttömille juttuhetkeä, jossa voi käydä omaa tilannettaan läpi koulutettujen vapaaehtoisten kanssa. Yhdessä katsotaan, tarvitaanko apua esimerkiksi CV:n tekemiseen, piilotyöpaikkojen kartoittamiseen, työkokeilun tai harjoittelun löytämiseen vai uuteen koulutukseen hakeutumiseen.

- Työllisyyskioski-nimellä haluamme viestiä, että kynnys piipahtaa on mahdollisimman pieni. Ajatuksena on antaa apua ihmiseltä ihmiselle, hanketyöntekijä Markku Rönkkö painottaa.

- Työtä etsivää voi usein auttaa parhaiten ihminen, joka sekä tuntee työnhaun kiemurat että on itse päässyt tilanteesta eteenpäin. Kokeiluun on haettu vapaaehtoisia työllisyyskoutseja, joille järjestetään koulutusta, työnohjausta ja vertaistukea. He myös pääsevät itse kehittämään kioskitoimintaa.

Tavoitteena on saada vapaaehtoisten asiantuntemus käyttöön kirkossa yhä laajemmin. Hyviä kokemuksia on jo saatu raha-asianeuvonnassa.

Markku Rönkkö on ollut pariinkin otteeseen työttömänä. Ensimmäisen kerran hän itse irtisanoutui IT-alalta.

- Mulle tuli rajat vastaan, kun laskuttaminen alkoi olla tärkeämpää kuin asiakkaan auttaminen. Vaikka sain hyväpalkkaisena ansiosidonnaista, niin varasuunnitelmaa ei ollut. Yhtäkkiä ei ollut mitään, hän kertoo.

- Jos ei ole tavoitetta, ei ole aavistustakaan, mitä pitäisi tehdä. Kun joku loppuu, niin pitää keksiä uusi tavoite. Se löytyy usein vasta sitten, kun päästää vanhasta irti. Minulta siihen meni muutama vuosi.

Rönkkö opiskeli hierojaksi, kokeili yrittämistä ja opiskeli sosionomiksi vain huomatakseen, ettei valmistuttuaan saanutkaan töitä. Myös opinto-ohjauksessa oli puutteita.

- Minulta puuttui kunnallista ja seurakunnallista työkokemusta. Oli iso yllätys, ettei työnantaja tunnistanut, että muualtakin hankitulla asiakastyökokemuksella olisi merkitystä.

Rönkkö ei lannistunut, vaan on hankkinut monenlaista lisäkoulutusta.

- Se on tietysti ihmisestä kiinni, mutta olen aina ollut ratkaisukeskeinen, halunnut oppia uutta ja kehittää itseäni. Vaikka ensin masentuisi, sitten pitää alkaa miettiä, miten pääsee eteenpäin. Kysyä neuvoa tuttavilta, asiantuntijoilta, ihan mistä vaan. Pääasia, että tekee jotain ja kysyy itseltään, mikä voisi kiinnostaa.

Työllisyyskioskit Kulttuurikeskus Stoassa, Itäkeskus, seuraavina torstaina: 31.10., 7.11., 14.11. ja 21.11. klo 13-15.

Järjestäjänä Euroopan Sosiaalirahaston rahoittama Helsingin seurakuntayhtymän Kykyportaat–hanke , joka tukee työelämän ulkopuolella olevien työ- ja toimintakykyä.

Teksti: Outi Jaakkola
Kuva: Esko Jämsä