18.01. Onneksi olkoon: Laura | Palaute
Roihuvuoren seurakunta

Tammisalolainen Helmi Leinonen korona-ajasta: "Nyt voi miettiä mitä todella haluaa"

Roihuvuoren seurakunta

03.06.2020, 11:12
Lähikuva Tammisalolaisesta Helmi Leinosesta kännykkä korvalla oviaukossa

Monen yli 80-vuotiaan arki on kaventunut eristyksissä, mutta Tammisalossa asuvalle Helmi Leinoselle aika ei ole tullut pitkäksi.

-Minun aikani kuluu niin, että ilta ja viikonloppu tulee liian nopeasti. En ole ehtinyt niin paljon touhuta kuin mitä olen aikonut. Oikeastaan olen nauttinut tästä ajasta, jonka Luoja on suonut. Kyllä tekemisen kohteita riittää omassa kodissakin, hän kokee. Rivitalon pihalle haettiin kuiviketta omenapuun juurelle ulkona sijaitsevasta puutarhamyymälästä. Sinne uskaltaa mennä ostoksille.

-Persoonastahan se tilanteeseen suhtautuminen riippuu. Itse olen ollut aina monessa mukana. Edesmennyt aviomieskin aikoinaan sanoi, että puoletkin touhuistani olisi riittänyt. Minun on esimerkiksi vaikea mennä epäkohtien ohitse yrittämättä tehdä asioille jotain.

Pieni muutos Helmin arkeen on, että hänen silloin tällöin käyttämäänsä siivoojaa ei voi nyt pyytää, vaan nyt pitää itse siivota.

-Hyvä kunto auttaa siinä. Nyt reippailen siivoamalla, ja sen jälkeen tunnen ansainneeni iltapäiväkahvit. Vapun korvilla tuli perinteisesti heitettyä talviturkki Laajarannassa. Yritän myös välttää jatkuvaa istumista netin tai telkkarin ääressä, siinähän menettää kuntonsa. Monesti puhun puheluitakin samalla kun kävelen ulkona, että saan liikuntaa. Kroppani kaipaa sitä, kun se on siihen tottunut. Tiistaiaamun jumppa oli minulle ennen niin tärkeä, että merkkasin sen aina allakkaan. Se kun loppui, niin olihan se hankalaa. Se piti vain sitten korvata ulkoilulla.

Pidän tietoisesti aktiivisuuttani yllä esimerkiksi kävelemällä kun puhun puhelimessa.

Helmi Leinonen kokee olevansa hyväosainen, koska omaiset ovat olleet häneen koko ajan yhteydessä, jopa Yhdysvalloista, missä yksi tyttäristä asuu. Yliopistojen ollessa kiinni yksi lapsenlapsi asuu nyt vanhempien luona, mistä käsin hän kyselee mummin kuulumisia. Tytär tilaa kaupasta tavaraa äidilleen netin kautta toiselta puolelta maapalloa.

Kaikissa tilanteissa eivät omaisetkaan aina ole pystyneet auttamaan. Esimerkiksi silloin, kun Helmin toinen tytär muutti ja toisella oli työpaikalla meneillään yt-neuvottelut, niin Helmi päätti kääntyä Helsinki-avun puoleen saadakseen kauppa-apua väliaikaisesti.

-Tarvitsemani apu järjestyi nopeasti, hän kiittelee.

Nyt on aika laittaa alulle jotain jota on aina halunnut tehdä

Valtiovallan ajatukset ikäihmisten eristämisestä jopa vuoden loppuun tuntuvat kurjalta. Sen Helmi Leinonen haluaa sulkea pois ajatuksistaan. Hän aikoo elää päivän kerrallaan surematta asioita, joista ei varmuudella tiedä. Voi olla toiveikas, kun on kesä.

Mitä Helmi Leinonen haluaisi sanoa muille eristyksissä eläville?

-Pitäisi olla rehellinen itselleen ja tehdä sitä mitä todella haluaa. Kerrankin miettiä sitä, kun on tilaisuus. Nyt on aikaa laittaa alulle jotain, mitä on aina halunnut tehdä. Toiveita, jota ei ole ollut mahdollista toteuttaa. Onhan se hyvä jo nuorena miettiä sitä, mutta kun tulee ikää, sitä valitsee tarkemmin, mitä haluaa tehdä. Ja nyt meillä on hallituksen määräyksestä aikaa miettimiseen.

Teksti: Outi Jaakkola

Kuva: Timo Pekka Kaskinen