13.08. Onneksi olkoon: Jesse | Palaute
Roihuvuoren seurakunta

Leena Nygård ja Sari Oikarinen: Sururyhmä helpottaa yksin kokemisen taakkaa

15.07.2020, 04:59
Sururyhmän vetäjät Leena Nygård ja Sari Oikarinen lähikuvassa

-Ison menetyksen äärellä kuilu itsen ja toisten välillä voi tuntua ylittämättömältä: itse suree mutta maailma ympärillä vaan jatkaa menoaan. Sururyhmä voi olla hyvä paikka jakaa yksin kokemisen taakkaa, ja saada peilejä omille kokemuksille, näkee Vartiokylän seurakunnan pastori, diakonissa Leena Nygård. Hän on yhdessä Herttoniemen seurakuntapastori Sari Oikarisen kanssa aloittamassa Matteuksenkirkolla kokoontuvaa sururyhmää syyskuussa.

Sururyhmän on tarkoitus olla turvallinen ja luotettava paikka, jossa on tilaa ja lupa kokea ja ilmaista tunteet sellaisina kuin ne ovat.

-Läheisen menettäminen on aina ainutkertainen kokemus, joka ei koskaan toistu sellaisenaan. Kuitenkin toisten vastaavaa kokeneiden ja samassa elämäntilanteessa olevien tapaaminen voi antaa merkittävää tukea tilanteessa, Leena tietää.

Vertaistuen lisäksi sururyhmä tarjoaa työkaluja surun ja muiden tunteiden työstämiseen sekä tietoa suruprosessista. Läheisen kuolema laukaisee useimmiten traumaattisen kriisin, josta toipuminen etenee vaiheittain.

Joskus jo suruun liittyvän tiedon karttuminen voi viedä eteenpäin toipumisen tiellä ja avata uusia ajatuksia.

-Suru voi kaventaa näköaloja aika lailla. Kokemusten jakaminen voi raottaa vähän sitä omaa surutunnelia. Toisaalta omia tunteita on saatava työstää aivan omassa tahdissa. Sururyhmään ei liity järjestäjien puolelta vaatimuksia tai toipumistavoitteita: ryhmästä voi ottaa sen irti mitä voi ja jaksaa, Leena Nygård muistuttaa.

Leena vertaa suremista työhön, jota kannattaa kunnioittaa. Sari ajattelee, että suru ei ole projekti, joka tulee valmiiksi, vaan aaltoliikettä, joka kulkee mukana. Suru voi muuttua kaipaukseksi sitten kun oma sisäinen matka sen sallii.

-Tilanteet ovat kuitenkin yksilöllisiä, ja siksi haastattelemme ryhmään ilmoittautuvat arvioidaksemme, onko ajankohta heille sopiva.

Oman jaksamisen kannalta voi olla viisautta, että menetyksestä on ehtinyt kulua jo esimerkiksi muutama kuukausi.

Leena Nygårdille syyskuussa alkava sururyhmä on toinen, jota hän on ohjaamassa. Hän on ammatiltaan myös sairaanhoitaja ja tehnyt psykiatrista hoitotyötä. Se on valmentanut häntä myös diakonissan ja diakoniapastorin työhön.

Sari Oikarinen on aikuisiällä ammattia vaihtanut pappi, joka on toiminut myös saattohoidon vapaaehtoisena. Tänä vuonna Sari valmistuu myös ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi.

- Kuoleman ja surun kysymykset ovat sydäntäni lähellä. Surun edessä sanat usein ehtyvät, mutta turvallisessa ryhmässä niitäkin voi löytyä. Sururyhmää voi ajatella kasvuryhmänä, jossa voi kiireettömästi käydä läpi omaa menetystään. On sanottu, että kun suru käy taloksi, se ei lähde heti pois. Rohkaisen surevia liittymään yhteiselle surun, kaipauksen ja lohdun matkalle. Vertaistuki on korvaamattoman arvokasta.

Sururyhmä läheisensä menettäneille

torstaisin 24.9.-29.10. & 26.11. klo 18:00-19:30 Matteuksenkirkolla, Turunlinnantie 3.

Ilmoittautumiset viimeistään 18.9. Leenalle, puh. 09 2340 6450, leena.nygard@evl.fi tai Sarille, puh. 09 2340 3352 sari.oikarinen@evl.fi