19.04. Onneksi olkoon: Pilvi, Pälvi | Palaute
Roihuvuoren seurakunta

Nimikkolähettiemme kuulumisia Senegalista

26.10.2020, 11:41 /  päivitetty 03.05.2021, 11:26
Roihuvuoren seurakunnan nimikkolähetit Hannele Tulkki-Williams ja Folkers Williams kertovat elämästä Senegalissa.
Kasvokuva Hannele Tulkki-Williamsista ja Folkers Williamsista

Tervehdys,

Ja lämpimiä terveisiä Senegalista, jonne palasimme elokuun alussa. Ensimmäiset viikot sitten paluun ovat olleet työntäyteisiä ja olemme olleet todella iloisia ja kiitollisia kaikista jälleennäkemisistä ja kohtaamisista täällä — on ollut todella mukava saada palata jälleen kotiin.

Jätimme keväällä taaksemme kuivakauden Senegalin, ja tänne palatessamme luonto oli puhjennut sadekauden myötä vihreään loistoon. Vielä alkuvuodesta kuivat aukeat ovat nyt suuria vesialtaita — ainakin hetken aikaa.

Kirkot koronakriisin aktiivisia toimijoita

Vaikka Covid-19 -pandemia on edelleen keskuudessamme, on Senegalissa tilanne ollut melko hyvin hallinnassa ja tartuntatapaukset toistaiseksi eivät ole lähteneet nousuun. Senegalin valtio on reagoinut nopeasti muuttuviin tilanteisiin ja esimerkiksi elokuun aikana maskipakosta tuli sakonalainen, kun tartuntamäärät uhkasivat lähteä nousuun. Senegalin valtio on saanutkin kiitosta nopeasta reagoinnista vaihtuviin tautitilanteisiin.

Myös kumppanimme ovat olleet aktiivisia toimissa koronan leviämisen ehkäisemiseksi. Elämme monin tavoin maailmassa historiallisia aikoja. Istuimme yhdessä kirkon sosiaalijaoston johtajan pastori

Hannele haastatteli kirkon sosiaalijaoston johtajaa pastori Latyr Dioufia kirkon roolista Covid-19 -pandemian aikana. Kirkko on ollut aktiivinen toimija koko kriisin aikana ja tavoittanut lukuisia avun tarpeessa olevia.
Kuva 1. Hannele haastatteli kirkon sosiaalijaoston johtajaa pastori Latyr Dioufia kirkon roolista Covid-19 -pandemian aikana. Kirkko on ollut aktiivinen toimija koko kriisin aikana ja tavoittanut lukuisia avun tarpeessa olevia.

Latyr Dioufin ja muun henkilökunnan kanssa keskustelemaan kirkon roolista pandemian aikana.

Kriisin puhjettua Senegalissa kirkko tavoitti lyhyessä ajassa useita tuhansia ihmisiä eri puolilla maata antaen hygieniatarvikkeita avun tarpeessa oleville. Lisäksi kirkon radiolähetykset koronatietoisuuden lisäämiseksi ovat tavoittaneet myös useita tuhansia ihmisiä ja saaneet paljon kiitosta yhteisössä. Radiolähetyksiä mukana tuottamassa on ollut niin uskonnollisia johtajia kuin terveysalan ammattilaisia. Jo ennen koronapandemiaa kirkolla oli perustettu kriisikomitea, joka voi tarvittaessa nopeallakin aikataululla kokoontua tekemään päätöksiä ja toimimaan kriisitilanteen koittaessa. Totesimmekin keskustelumme päätteeksi Latyrin kanssa, että kirkolla on ollut hyvät edellytykset toimia nopeasti myös pandemian aikana.

Nyt pahimpien rajoitusten päätyttyä ja yhteiskunnan hiljalleen avauduttua jälleen pääosin viesti kumppaniltamme Senegalin luterilaiselta kirkolta on ollut se, että monin tavoin työ on päässyt jatkumaan jälleen: kokoontumiset eivät ole esimerkiksi enää yhtä tiukasti rajoitettuja, jumalanpalveluksia voidaan jälleen järjestää fyysisesti ja samoin koulut avasivat jälleen ovensa sekä koululaisten loppukokeet onnistuttiin järjestämään. Toivomme, että ihmiset ovat kuitenkin yhä valppaina ja noudattavat ohjeistuksia.

Kumppanimme Senegalissa, Mauritaniassa ja Ranskassa ovat edelleen aktiivisesti reagoineet koronakriisiin jakamalla hygieniatarvikkeita ja ruoka-apua hyödynsaajille.

Kuva 2 &3 Folkers yhdessä kirkon presidentin Adama Fayen ja pääsihteerin Lademba Fayen kanssa. Hannele kummitapaamisessa yhdessä Niokhor Senèn ja kummiohjelmassa mukana olevan Sophien kanssa.
Kuva 2 &3 Folkers yhdessä kirkon presidentin Adama Fayen ja pääsihteerin Lademba Fayen kanssa. Hannele kummitapaamisessa yhdessä Niokhor Senèn ja kummiohjelmassa mukana olevan Sophien kanssa.

Yhtenä osana työtä on myös kummihankkeiden koordinointi. Kun yhteiskunnat alkoivat keväällä sulkeutua yksi kerrallaan, yksi suuria huoliamme oli, kuinka käy lasten ja koulunkäynnin. Jo entuudestaan työssämme olemme seminaareissa ja kokoontumissa kumppaneiden kanssa käsitelleet, kuinka ehkäistä lapsia keskeyttämästä opintoja. Tälle voi olla useita syitä, kuten esimerkiksi vanhemman sairastuminen. Nyt koronavirus ja koulujen sulkeutuminen oli yksi merkittävä uhka opintojen jatkumiselle.

Niin Mauritaniassa kuin Senegalissa koulut sulkivat ovensa keväällä, mutta niiden onnistui avata ovensa jälleen lapsille. Mauritaniassa lukuvuotta on pidennetty valtion päätöksellä parilla kuukaudella ja samoin Senegalissa vuosittaiset taso- ja loppukokeet päätettiin järjestää normaalia myöhemmin. Keskustelin paikallisen työparini, kummikoordinaattori Niokhor Senèn kanssa, ja hän kertoi, että yksikään lapsi ei ole tietojemme mukaan vielä keskeyttänyt opintojaan koronan takia! Tämä on ollut meille suuri kiitollisuuden aihe. Myös kummihankkeessa niin Mauritaniassa kuin Senegalissa ryhdyttiin heti varhaisessa vaiheessa tukemaan lapsiperheitä.

Nyt viimeisen parin viikon aikana lapset ja nuoret ovat saaneet tutkintotodistuksiaan ja

ovat valmiita seuraavaan lukuvuoteen, jolloin toivomme säästyvämme koulujen sulkemisilta. Yksi valmistuneista on Awa, joka päätti kolmivuotisen ammattikoulutuksen ravintola-alaa opiskeltuaan Fatickissa sijaitsevassa naisten keskuksessa, jota Suomen Lähetysseura tukee Senegalin luterilaisen kirkon kautta. Awa kertoi valmistuttuaan, että ”"nainen ilman ammattitaitoa on aina riippuvainen muista." Hänellä on seuraavaksi suunnitelmissa työllistyä ja myöhemmin vielä avata oma ravintolakin, kun aika sille on oikea.

Kuva 3 Vastavalmistunut Awa on todella motivoitunut tulevaisuudestaan.
Kuva 3 Vastavalmistunut Awa on todella motivoitunut tulevaisuudestaan.

Poikkeuksellinen sadekausi

Luonto on nyt vehreimmillään, mutta sadekausi voi tuoda mukanaan myös ikäviä seurauksia. Vielä joitakin kuukausia sitten luimme ja kuulimme, kuinka sadekaudet läntisessä Afrikassa ovat viime vuosina olleet kovin epämääräisiä ja kuivuus on ollut jatkuva piina. Vuosittaisen sadekauden lähestyessä ihmiset ovat kohdanneet ruokakriisin ruokavarastojen tyhjentyessä ja näin on ollut tilanne Senegalissakin, missä diakoniatyön kautta avun tarpeessa olevia on tuettu. Koko Länsi-Afrikassa aavikoituminen on suuri haaste ja puhutaan, että tulevaisuudessa säiden ääri-ilmiöt tulevat olemaan entistäkin enemmän arkipäivää ilmastonmuutoksen edetessä.

Tänä vuonna sadekausi on ollut poikkeuksellisen runsassateinen. Yhtenä viikonloppuna satoi niin paljon, että saimme yhdessä päivässä enemmän vettä kuin yleensä sataa kokonaisen sadekauden aikana! Koko maa on saanut osansa sateista, mutta erityisesti Dakarissa ja Thiésissä sateet ovat olleet runsaita ja vaikuttaneet monen arkeen ikävällä tavalla. Kotikatumme tulvivat useita päiviä ja asunnon seinistäkin alkoi jo tulla vettä hieman sisään. Eräs tuttavamme joutui evakuoitumaankodistaan, sillä talossa vettä oli vyötärön korkeudelle asti!

Vettä kaupungin kaduilla

Raporttien mukaan Senegalissa yli 3 000 perhettä on joutunut jättämään kotinsa ja noin 17 000 ihmistä ovat kärsineet sateista. Valitettavasti jo entuudestaan haavoittuvassa asemassa olevat kärsivät paljon ja jo korona itsessään on aiheuttanut monille haasteita. Myös Mauritania, jossaSuomen Lähetysseura tukee Luterilaisen Maailmanliiton kautta tehtävää työtä, on saanut sade- ja tulvavaroituksia. Koronavirus jo itsessään on asettanut monille suuria haasteita,joten toivomme ja rukoilemme,että tulvat eivät koituisi siellä suuriksi.

Toivo kantaa eteenpäin

Niin koronakriisi kuin tulvat näyttävät meille hyvin herkästi, kuinka kaikkein heikoimmassa asemassa olevat kärsivät usein eniten. Niin monia haasteita arjessa riittää monilla entuudestaankin, mutta silti toivo kantaa ja yhteisöjen ja ihmisten keskinäinen solidaarisuus auttaa eteenpäin. Palattuamme Senegaliin olemme iloinneet erityisesti siitä, että niin monien globaalien haasteiden keskellä Lähetysseuran ja sen kumppaneiden yhteinen työ jatkuu yhtä vahvasti tavoittaen yhteisöjä.

Kiitos, että tuette Lähetysseuran ja sen kumppaneiden pitkäjänteistä työtä Länsi-Afrikassa ja Ranskassa – siunattua syksyä!

Parhain terveisin,

Hannele & Folkers