29.05. Onneksi olkoon: Oiva, Oliver, Olivia, Oivi | Palaute

Roihuvuoren seurakunta

Kirkkoherran tervehdys hiljaisen viikon alkaessa

Roihuvuoren seurakunta

04.04.2020, 21:38 /  päivitetty 04.04.2020, 21:56
Kevät on jo pitkällä, ja niin on myös paastonaika. Palmusunnuntaista alkaa paastonajan viimeinen viikko, hiljainen viikko. Yksi paastonajan tavoite on elämää pelkistämällä auttaa erottamaan oleellinen epäolennaisesta, arvokas vähemmän arvokkaasta.

Tätä erottelua on tänä vuonna karulla tavalla tukenut poikkeusaika, jonka rajoitukset ovat estäneet ihmisten välisen normaalin kanssakäymisen. Olemme huomanneet, kuinka tärkeitä olemme toisillemme. Rajoitusten synnyttämää yksinäisyyttä on onneksi kuitenkin voinut lievittää käyttämällä hyväksi nykyajan viestintävälineitä, puhelinta ja nettiä.

Vaikka emme voi nyt kokoontua kirkkoihin, seurakunta ei ole mennyt kiinni. Uudessa tilanteessa työntekijöiden tehtävänkuvia on muutettu. Olemme suunnanneet paljon lisää voimavaroja diakoniseen auttamiseen. Osana luterilaisten seurakuntien ja Helsingin kaupungin yhteistä Helsinki-apu -projektia Roihuvuoren seurakunta on tällä viikolla lähtenyt järjestelmällisesti tavoittamaan puhelimitse kaikkia seurakuntamme alueella asuvia yli 80-vuotiaita ikäihmisiä. Tarkoitus on saada kontakti jokaiseen heistä ennen pääsiäistä. Kyselemme, kuinka arki sujuu, ja onko heillä auttajia lähellään vai tarvitsevatko he keskustelukumppania tai apua kaupassa tai apteekissa käyntiin. Kohta jo puolet kaikista on tavoitettu. On ollut rohkaisevaa kuulla, kuinka yli 90 prosentilla ikäihmisistämme kauppa-asiat ovat jo hyvin hoidossa. Tässä kaupungissa on paljon välittämistä. Mutta on myös niitä, jotka tarvitsevat sitä, että seurakunnan työntekijät ja vapaaehtoiset sekä järjestöjen vapaaehtoiset käyvät heidän puolestaan kaupassa tai apteekissa. Helsinki-apua on palvelunumerosta (09 310 10020) tarjolla myös yli 70-vuotiaille.

Seurakunnan tehtävänä on kriisiaikana ylläpitää toivoa ja huolehtia ihmisten hengellisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Olemme jo parin viikon ajan striimanneet eli vieneet Roihuvuoren seurakunnan Facebook-sivuille ja nettisivuille sunnuntain jumalanpalvelukset ja arkisin vapaamuotoisen päivähartauden. Tässä olemme ottaneet nopeasti melkoisen digiloikan. Työntekijämme ovat rohkeasti tarttuneet uusiin haasteisiin, siitä suuri kiitos heille. Nämä jumalanpalvelukset ja hartaudet ovat edelleen katsottavissa.

Olemme seurakunnassa ottaneet käyttöön myös kaikenikäisiä ihmisiä palvelevan puhelinpapin numeron. Pappimme päivystävät tässä numerossa (09 2340 5702) joka päivä klo 9-21. Työntekijöidemme henkilökohtaiset puhelinnumerot löytyvät seurakunnan nettisivulta ja kirkkojen ovilta. Ota rohkeasti yhteyttä työntekijöihimme, olemme sinua varten. Voit lähettää työntekijöillemme myös rukousaiheita.

Hiljaisella viikolla ja pääsiäisenä lähetämme viisi jumalanpalvelusta netin välityksellä. Palmusunnuntain jumalanpalvelus lähetetään Roihuvuoren kirkosta, kiirastorstain messu Tammisalon kirkosta, pitkäperjantain sekä ensimmäisen ja toisen pääsiäispäivän jumalanpalvelukset Laajasalon kirkosta.

Tänä vuonna ei voida edes kiirastorstaina viettää ehtoollista. Kiirastorstain jumalanpalveluksessa muistelemme viimeistä ateriaa, jonka Jeesus vietti yhdessä opetuslastensa kanssa. Lopuksi alttari peitetään mustalla kankaalla ja sen päälle jää palamaan vain yksi kynttilä. Se muistuttaa Getsemanessa yksin rukoilevasta Jeesuksesta, joka on lähellä kaikkia niitä, jotka tänä vuonna viettävät pääsiäistä yksin.

Kristinusko syntyi pääsiäisenä tyhjällä haudalla. Kristinuskon merkki on risti. Jeesus on ristin mies. Ristillä hän sovitti maailman synnit. Tyhjä risti kertoo yhtä aikaa sekä sovituksesta että kuoleman voittamisesta.

Tänä pääsiäisenä kirkot ovat poikkeuksellisesti tyhjiä. Missä olemmekin, iloitaan kuitenkin siitä, että 2000 vuotta sitten Jeesuksen hauta oli tyhjä.

Herra olkoon myös sinun kanssasi, missä ikinä kuljetkin.

Timo Pekka Kaskinen