28.01. Onneksi olkoon: Kalle, Kaarlo, Kaarle, Mies | Palaute
Roihuvuoren seurakunta

Edwin-vauvan vanhemmat: Kaste on upea seremonia

Roihuvuoren seurakunta

12.12.2019, 16:09
Laajasalolaisten Emily Strohmin ja Pekka Tuurin esikoinen pian puolivuotias Edwin kastettiin elokuussa Laajasalon kirkossa. Strohm ja Tuuri valitsivat poikansa kastejuhlan paikaksi seurakunnan tilat, koska heidän mielestään se oli sekä juhlava että helppo ratkaisu.

- Kun olen jutellut muiden äitien kanssa esimerkiksi kastejuhlajärjestelyistä, moni on kertonut, että muita kuin seurakunnan juhlatiloja on vaikea saada viikonlopulle, Emily toteaa.

- Monet tilat taitavat olla myös aika kalliita. Seurakunnan tiloja saa käyttää kasteen yhteydessä ilmaiseksi ja minusta se tuo arvokkuutta juhlalle, kun on hienot ja juhlavat tilat, kuten tämä kirkko, Pekka miettii.

- Tämä Laajasalon kirkko on niin kaunis, lisää Emily.

Kaste kirkon tiloissa on helppo ja juhlava

Emilyn mielestä seurakunnan tiloissa järjestetyn juhlan yksi hyvä puoli oli myös se, että siinä pystyi keskustelemaan sukulaisten kanssa.

- Jos olisimme järjestäneet kasteen kotona, paljon enemmän olisi tullut tehtyä töitä siivouksen ja kattauksen eteen. Ei olisi ollut helppo rentoutua ja keskittyä juhliin ja vieraisiin, Emily sanoo.

Molempien mielestä Laajasalon kirkolla järjestetty kastejuhla oli onnistunut: samalla sekä rento että juhlava. Pekan ja Emilyn mielestä kristillinen kaste on kaiken kaikkiaan hieno toimitus.

- Kastetoimitus kaikkiaan on upea seremonia. Sekin oli meille tärkeää, kun teimme päätöksen siitä, että Edwin kastetaan, pariskunta miettii.

- Virret, kuten Lasten Virsi –kirjan laulut, joita Edwininkin juhlassa laulettiin, ovat lisäksi kauniita. On kiva, että pääsee välillä veisaamaan niitä, Pekka kiittelee.

Yksikin kummi riittää

Strohmille ja Tuurille oli selvää, että Edwin kastettaisiin.

- Jonkin verran keskustelimme kummeista, koska monet kummeiksi miettimistämme eivät olleet kirkon jäseniä. Nykyäänhän tosin kyllä saa luvan myös siihen, että kastettavalla on vain yksi kirkkoon kuuluva kummi, Pekka toteaa.

Sekä Emily että Pekka on kastettu lapsena, kuten kaikki heidän sukulaisensakin.

- Olisi tuntunut vieraalta, jos Edwiniä ei olisi ollenkaan kastettu. Sekä minä että Pekka olemme olleet aikoinaan isosina rippileirin jälkeen, Emily kertoo.

Moni miettii nykyään, että haluaa antaa lapsen mieluummin itse valita myöhemmin, kuuluuko kirkkoon vai ei, eikä siksi vie lasta kasteelle. Strohm ja Tuuri eivät ajatelleet asiaa näin.

- Onhan sekin yksi valinta lapsen puolesta, että jättää kastamatta, Pekka toteaa.

- Voihan kastettu lapsi sitten myös aikanaan erota kirkosta jos itse niin haluaa, Emily lisää.

Kirkossa tehdään monenlaista hyvää

Emily ja Pekka pitävät myös tärkeänä yhteisöllisyyttä, mitä seurakunta tarjoaa.

- Kirkkoon kuuluminen tuo yhteenkuuluvuutta, sillä kirkko luo oman yhteisönsä, Pekka sanoo.

- Mieleen tulee esimerkiksi ripari, oli kiva olla siinä porukassa, Emily toteaa.

Aviopari Strohm ja Tuuri pitää tärkeänä myös esimerkiksi kirkon tekemää auttamistyötä.

- Kun miettii kastetta ja kirkkoon kuulumista, ajattelen kaikkea sitä hyvää työtä mitä kirkossa tehdään. Otan nyt esimerkkinä vaikka perheneuvonnan. On mahtavaa, että jos tulisi tarve hakea apua parisuhteen kysymyksiin, kirkosta löytyy tällaista. On hienoa olla myös kirkon jäsenenä mahdollistamassa sitä, Pekka pohtii.

Tuuri ja Strohm ovat suunnitelleet osallistuvansa Edwinin kanssa seurakunnan lapsiperheille suunnattuun toimintaan. Esimerkiksi muskaritoiminta kiinnostaa.

- On tullut itsekin lapsena käytyä myös varmaan kaikissa mahdollisissa seurakunnan kerhoissa aina kuvaamataitokerhosta sählykerhoon. Jatkossa tulee Edwininkin osalta varmasti käyttöä kirkon toiminnalle, Pekka arvelee.

Teksti ja kuva:

Elina Vaittinen

‍Juttu on julkaistu Roihuvuoren seurakunnan Kiikari-lehden joulunumerossa 2019