Etusivu >

Pyhät juhlat

Seurakunta mukana elämän taitekohdissa

Kaste

Kastejuhla on monen lapsen ensimmäinen juhla ja siten merkittävä tapahtuma koko perheelle. Kasteessa tullaan kristillisen kirkon jäseneksi ja Kristuksen opetuslapseksi.

Kastejuhlan voi järjestää milloin tahansa lapsen syntymän jälkeen. Suosituksena on kastaa lapsi kahden kuukauden kuluessa syntymästä. Myös aikuinen voidaan kastaa. Aikuisen kastetta edeltää rippikoulu.

Kasteen voi järjestää minä viikonpäivänä tai kellonaikana tahansa, niin seurakunnan tiloissa kuin kotonakin.

Lisätietoa kasteesta ja ristiäisten järjestämisestä löydät alla olevan linkin kautta: Pienelleparasta.fi

Konfirmaatio

Rippikoulu on tutustumismatka seurakuntaan ja kristilliseen uskoon. Rippikoulun voi käydä aikaisintaan sinä vuonna, kun täyttää 15 vuotta. Rippikoulun voi käydä myös aikuisena. Seurakunnat järjestävät aikuisille omia rippikouluja.

Rippikoulu huipentuu kirkossa tapahtuvaan konfirmaatioon. Konfirmaatio merkitsee vahvistamista: rippikoulun käynyt vahvistaa halunsa kuulua siihen kirkkoon, johon hänet on kastettu. Seurakunta taas vahvistaa konfirmoitavaa siunauksella ja rukouksella.

Konfirmaatio antaa oikeuden:

  • toimia kummina
  • osallistua itsenäisesti ehtoolliselle ja
  • asettua ehdokkaaksi seurakuntavaaleissa, kun konfirmoitu jäsen on 18-vuotias.

Kirkollisen avioliittoon vihkimisen edellytyksenä on rippikoulun käyminen, mutta konfirmaatiota ei edellytetä.

Rippijuhlat voi järjestää kotona tai esimerkiksi seurakuntien tiloissa.

Lisätietoja rippikoulusta, konfirmaatiosta ja rippijuhlista: mestat.fi/rippikoulu

Lisätietoja aikuisten rippikoulusta ja rippikouluryhmistä saat oman seurakuntasi rippikoulutyöntekijältä. Oma seurakunta määräytyy asuinpaikan mukaan. Kaikki Helsingin seurakunnat löydät täältä: Helsingin seurakunnat.

Kodin siunaaminen

Kotia siunattaessa kiitetään kodista, pyydetään siunausta sen asukkaille ja rukoillaan, että kodissa vallitsisi rakkaus. Myös vapaa-ajanasunto voidaan siunata: lisätietoa kodin siunaamisesta.

Avioliittoon vihkiminen ja avioliiton siunaaminen

Avioliiton solmimisessa vihittävät sitoutuvat toisiinsa julkisesti ja liitto saa yhteiskunnallisen aseman. Avioliitto voidaan Suomessa solmia joko kirkollisesti tai siviiliviranomaisen edessä. Kirkollinen avioliittoon vihkiminen on sekä oikeudellinen tapahtuma että pyhä toimitus, jossa pyydetään liitolle Jumalan siunausta.

Vaikka avioliitto solmittaisiin siviiliviranomaisen edessä tai muun kuin evankelisluterilaisen kirkon käytännön mukaisesti, avioliitto voidaan kuitenkin siunata luterilaisen perinteen mukaisesti.

Vihkipari päättää itse häidensä suuruuden ja juhlavuuden. Vihkiminen voi esimerkiksi tapahtua lähes missä tahansa, kirkossa, kotona tai vaikkapa luonnon helmassa, ja se voidaan yhtä hyvin toimittaa vain kahden todistajan läsnä ollessa kuin kummankin suvun ja ystäväjoukon todistaessa tilaisuutta.

Lisätietoa häiden järjestämisestä ja kirkollisesta vihkimisestä sekä avioliiton siunaamisesta löydät sivustolta:Kirkkohaat.fi

Hautaan siunaaminen

Läheisen kuolema on vaikea ja raskas tapahtuma. Erilaisten tunteiden ja kysymysten keskellä on lisäksi ryhdyttävä hoitamaan monia käytännön asioita.

Hautausjärjestelyt ovat lähimpien omaisten vastuulla, mutta yksin niitä ei kuitenkaan tarvitse hoitaa. Apua on saatavissa niin seurakunnasta kuin hautaustoimistosta. Vaikka hautajaiset ja niiden järjestelyt saattavat tuottaa vaivaa ja tuntua vaikeilta, ne voivat olla myös osa surutyötä, jonka avulla omaiset löytävät voimaa jatkaa elämää eteenpäin.

Kristillinen usko antaa hautajaisiin ja kuoleman kohtaamisen surun ja ikävän rinnalle myös toivon näkökulman. Rajan takanakin on jotain ja tie sinne on viitoitettu valmiiksi.

Lisätietoa hautajaisista ja niiden järjestämisestä saat: Hautaansiunaus.fi

Kirkkovuoden suuret juhlat

Yhden kirkkovuoden aikana kulketaan pitkä pätkä inhimillistä elämää. Raamatunteksteihin matkalla adventista adventtiin mahtuu häitä lasten syntymiä ja monen tyyppistä perhe-elämää. Raamatun ihmiset yrittävät selvitä elämästään sitkeydellä, ahkeruudella, oveluudella ja uskolla. Ihan kuin mekin. Välissä olevista vuosista huolimatta heille ja meille on yhteistä pyhän etsintä. Kirkkovuosi kertoo meille Jumalan läsnäolosta tavallisessa arjessa. Mikä ihmistä koskettaa, koskettaa häntä. Kirkkovuosi vakuuttaa olet Jumalan ihminen ja jokainen päiväsi on hänelle tärkeä.

Siunattua kirkkovuotta.

Kristinuskossa pääsiäinen on kirkkovuoden keskus ja kohokohta, ilon ja elämän juhla. Silloin juhlitaan Jeesuksen ylösnousemista kuolleista. Kristityille Jeesuksen ylösnousemus tarkoittaa sitä, että ylösnoussut Kristus on avannut uuden tien ja toivon kuolemasta elämään. Lue lisää pääsiäisen ajasta. Pääsiäisenä Helsingissä järjestetään myös ekumeeninen pääsiäisvaellus Via Crucis.

Mikkelinpäivä on enkelien ja lasten juhla

Mikkelinpäivä on koko perheelle hyvä päivä tulla kirkkoon. Silloin voi laulaa enkeleistä ja aistia Jumalan valoa, jota enkelitkin sädehtivät. Lisätietoa enkeli Mikaelin juhlasta voit lukea täältä.

Miksi vietämme joulua?

Vuoden suosituinta kirkollista juhlaa Joulua juhlitaan Jeesuksen syntymäjuhlana. Siihen valmistaudutaan eri tavoilla: hankkimalla lahjoja, lähettämällä joulukortteja, siivoamalla kotia, osallistumalla Kauneimmat joululaulut tapahtumaan, suunnittelemalla jouluruolia... Kirkkovuoden suosituinta pyhää jouluaattoa odottaa malttamattomana pienet ja suuret. Mutta mistä joulussa olikaan kysymys?

Hän on ylösnoussut!