04.02. Onneksi olkoon: Ronja, Armi | Palaute
Puotilan kappeli

Häät Puotilan kappelissa?

13.02.2019, 17:25 /  päivitetty 09.02.2022, 15:04
Viehättävä Puotilan kappeli on yksi Helsingin suosituimmista hääkirkoista. ”Jonoja ei juuri nyt ole, sillä vihkimiset ovat vähentyneet ja tasaantuneet ympäri vuoden ja eri viikonpäiville. Lauantaipäivät ovat kuitenkin edelleen suosituimpia vihkipäiviä. Jos haluaa vihkimisen tietylle päivälle, kappeli kannattaa varata vuotta aikaisemmin", suosittelee pääsuntio Pekka Voutilainen. Peruutusaikoja voi tiedustella kirkkoherranvirastosta.
Kirkkohäät

Kokosimme vastauksia häitä suunnittelevien yleisimpiin kysymyksiin.

Miten varaan Puotilan kappelin häitä varten?

Ota yhteyttä Vartiokylän seurakunnan kirkkoherranvirastoon. Kappelin voi varata vihkimistä varten aikaisintaan vuotta aikaisemmin.

Maksaako kirkon varaaminen?

Ei. Myös ulkopaikkakuntalaiset voivat varata sitä maksutta.

Pääseekö Puotilan kappeliin tutustumaan etukäteen?

Kappeli on torstaisin avoinna klo 13-19 sekä tilaisuuksien mukaan. Kannattaa sopia tutustumisaika etukäteen suntion kanssa.

Mitä papereita kirkolliseen vihkimiseen tarvitaan? Kenelle ne toimitetaan?

Tarvitaan esteettömyystodistus, jonka saa kotiseurakunnasta tai maistraatista. Lain mukaan avioliiton esteiden tutkinta pitää laittaa vireille viimeistään 7 päivää ennen vihkipäivää. Esteettömyystodistus on voimassa 4 kk, ja se toimitetaan ennen vihkimistä vihkivälle papille. Ilman esteettömyystodistusta mikään viranomainen ei voi vihkiä.

Miten vihkipappi varataan? Milloin pappi ottaa yhteyttä?

Pääkaupunkiseudulla on sovittu, että pappi pitää itse varata morsiamen kotiseurakunnasta. Pappi siis ei toistaiseksi tule automaattisesti kappelin varauksen mukana. Toki esimerkiksi perhetuttua voi pyytää vihkimään. Omasta seurakunnasta voi myös toivoa tiettyä pappia, mutta aina toivomuksia ei kyetä täyttämään - erityisesti kesäaikaan tämä voi olla lomien ja rippileirien vuoksi hankalaa.

Papin voi varata parhaimmillaan vuotta ennen vihkimistä, mutta vasta työvuoroista sopimisen jälkeen selviää, kuka pappi on tulossa. Tavallisesti pappi ottaa yhteyttä noin 2-4 viikkoa ennen vihkipäivää.

Entä kanttori?

Työvuorossa oleva kanttori tulee Puotilan kappeliin Vartiokylän seurakunnan puolesta. Musiikista voi sopia puhelimitse tai sähköpostitse tai sopia tapaamisen. Jos toivoo erikoisempaa musiikkia, on hyvä ottaa kanttoriin yhteyttä hyvissä ajoin.

Kuinka aikaisin kappeliin kannattaa tulla vihkipäivänä?

Noin 15 minuuttia aikaisemmin. Vieraita kannattaa pyytää saapumaan vasta 10 minuuttia ennen vihkimistä. Edellinen vihkiminen saattaa olla vielä menossa, ja joka tapauksessa pitää odottaa, että edelliset pääsevät ensin ulos. Kappelissa ei ole myöskään erillistä morsiushuonetta vihkiparille eikä odotushuoneita vieraille.

Millaiset pysäköintitilat kappelin läheisyydessä on?

Parkkipaikalle mahtuu vain muutama auto. Vieraita kannattaa ohjeistaa pysäköimään kadun varteen.

Voiko riisiä heittää tai puhaltaa saippuakuplia? Kuka huolehtii kirkon siivoamisesta?

Riisiä ei voi heittää, koska heti perään saattaa olla tulossa siunaustilaisuus tai toinen vihkiminen. Seurakunta haluaa tarjota yhtä siistit tilat kaikille riippumatta siitä, onko juhla päivän alku- vai loppupäässä. Saippuakuplia voi hyvin puhallella. Muuten seurakunta siivoaa tilat.