14.08. Onneksi olkoon: Onerva, Kanerva | Palaute
Puistolan kirkko

Yhteisvastuukeräys alkaa sunnuntaina

Malmin seurakunta

02.02.2017, 13:55 /  päivitetty 10.02.2017, 16:53

Kirkon valtakunnallisen Yhteisvastuukeräyksen tuloilla
tuetaan tänä vuonna ihmiskaupan uhreja. Helmikuusta huhtikuuhun järjestetään
useita tapahtumia, joissa pääsee kuulemaan lisää keräyskohteista. Lahjoittaminen
on mahdollista sekä tapahtumissa että Yhteisvastuun verkkosivujen kautta.

Tämän vuoden teema on ihmiskaupan torjuminen. Ihmiskauppa on vakava yksilön vapauteen kohdistuva rikos, jonka uhrilla on oikeus saada apua ja suojelua. Se on rikollista toimintaa, jossa rikoksentekijä vaikuttaa uhrinsa päätöksentekokykyyn esimerkiksi erehdyttämällä, alistamalla tai käyttämällä hyväksi uhrin haavoittuvaista asemaa.

Monet Syyriasta tulleet pakolaiset ovat vaarassa ajautua hyväksikäytön uhreiksi. Kirkon Ulkomaanapu tekee ennaltaehkäisevää työtä nuorten pakolaisten parissa Jordaniassa. Jordania on pienestä koostaan huolimatta ottanut vastaan kolmanneksi eniten pakolaisia. Yli 650 000 syyrialaista pakolaista elää haastavissa olosuhteissa pakolaisleireillä tai kaupungeissa. Syyriassa on taisteltu kohta kuusi vuotta ja maa on menettämässä kokonaisen sukupolven nuoria. Valtaosa pakolaiseksi joutuneista nuorista on ollut poissa koulusta jo vuosia. Ilman koulutusta heillä ei ole riittäviä eväitä oman elämänsä rakentamiseen. Samalla toivo Syyrian tulevasta jälleenrakentamisesta heikkenee.

Vuoden 2017 Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan erityisesti nuorten syyrialaisten koulutusta. Kouluissa tila loppuu kesken, ja pakolaisista yli kolmasosa oli viime vuonna koulutusjärjestelmän ulkopuolella. Kirkon Ulkomaanapu tarjoaa nuorille muun muassa englanninopetusta, ammatillista koulutusta sekä psykososiaalista tukea, ja järjestää vapaa-ajan toimintaa, kuten jalkapalloa ja sirkuskoulua.

Pakolaisena elävillä nuorilla on vaarana joutua ihmiskaupan uhriksi. Usein nuorille luvataan työtä länsimaissa esimerkiksi kauneushoitolassa, ravintolassa tai kotiapulaisena. Houkuttelija on joskus tuttava tai sukulainen. Joku, jonka nuori tuntee hyvin. Kun nuori saapuu perille, totuus voi olla toisenlainen.

Suomessa ihmiskaupan uhreista suurin osa jää tunnistamatta. Uhri saattaa vapautua omin ja lähipiirin voimin, mutta rikollinen saa jatkaa toimintaansa vapaasti. Malmin alueella asuu tai työskentelee kenties kymmeniä uhreja. Seurakunnan työntekijät tuntevat heistä muutamia.

− Tärkeintä on olla kiinnostunut ihmisistä ja kuunnella heitä. Lähtökohtaisesti pitää tietysti luottaa ihmisiin ja heidän toimintaansa. Mutta jos herää huoli ihmiskaupasta, kannattaa keskustella jonkun tolkun ihmisen kanssa ja tarvittaessa ottaa yhteyttä ihmiskaupan uhreja auttavaan järjestöön tai poliisiin, kertoo Malmin seurakunnan diakoniapappi Sari Hakuri.

Ihmiskaupan uhri voi olla minkäikäinen vaan. Hän syyttää usein itseään, pelkää omasta ja läheistensä puolesta, eikä uskalla kertoa viranomaisille tilanteestaan. Monet kokevat, että kirkko on turvapaikka. Kirkon työntekijöillekään uhri ei aina kerro kohtalostaan. Vuosien mittaan hän alkaa luottaa ja kertoa tarinaansa. Hän on mahdollisesti saanut oleskeluluvan ja työpaikan ja elämä alkaa olla hyvällä mallilla.

Suomessa keräysvaroin autetaan ihmiskaupan uhreja yhteistyössä Pro-tukipiste ry:n, Rikosuhripäivystyksen, Pakolaisneuvonta ry:n ja Monika-Naiset liitto ry:n kanssa.

www.yhteisvastuu.fi/

5.2.2017 Kynttilänpäivän messut, joissa Yhteisvastuukeräyksen avaus

klo 10
- Malmin kirkko

- Puistolan kirkko

- Viikin kirkko: Kansainvälinen messu. Messun jälkeen lounas, 8 e aikuiselta, 4 e lapselta, 20 e perheeltä. Tuotto Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.

klo 12
- Jakomäen kirkko

- Pukinmäen seurakuntakoti

- Siltamäen seurakuntakoti. Messun jälkeen lounas, jonka tuotto Yhteisvastuukeräykseen. Tarjolla hernekeittoa ja pannukakkua. Hinta aikuiset 5 e, lapset alle 10 v 2,50 e. Arpajaiset.

- Tapanilan kirkko. Herättäjäyhdistyksen kirkkopyhä. Samuli Korkalainen, Veisuuveljet. Messun jälkeen seurat.

klo 16
- Pihlajamäen kirkko. Keittoruokailu, 5 e, Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Lounaan yhteydessä esitellään tämän vuoden keräyskohteet.


Tapahtumat ympäri Malmin seurakuntaa


su 5.2. klo 18 Viikin kirkko Yhteisvastuukonsertti
Anna-Maija Hirvonen, viulu, Airi Hirvonen, piano.
Vapaa pääsy, ohjelma 10 euroa. Ohjelman tuotto Yhteisvastuukeräykselle.

su 19.2. klo 18 Yhteisvastuukonsertti Tapanilan kirkolla
Heli Närhi, sopraano, Kyösti Silvennoinen, baritoni, Matti Pohjoisaho, piano ja urut. Ohjelma 5 euroa.

su 26.2. klo 11–14 Laskiaisrieha perhemessun jälkeen Viikin kirkolla ja Latokartanon torilla

Laskiaisrieha Latokartanon torilla (Viikin kirkon ja Valintatalon välissä) yhteistyössä opiskelijoiden ja Viikki Seuran kanssa. Kirkolla käsitöitä ja herkullisia tuotteita, askartelua, lelukirppis, ilmapalloja ja lounaskahvila ja -arpajaiset Yhteisvastuukeräyksen hyväksi, hiljaisuuden polku. Torilla esimerkiksi poniratsastusta, koiravaljakkoajelua, pulkkamäki, grillimakkaraa.

ma 27.2. klo 12–15 Pukinmäen Porttikahvilan Yhteisvastuupäivä. Aamupäivällä piirakoiden leivontatalkoot.

to 2.3. klo 18 Viikin kirkolla Arabialainen ilta. Nautimme yhdessä arabialaisen aterian ja kuulemme Yhteisvastuukeräyksen kansainvälisestä kohteesta. Arabilaisen aterian hinta 10 e/ henkilö Yhteisvastuukeräykselle. Ilmoittautumiset Outi Lantto, outi.lantto@evl.fi, 050 380 3602.