07.12. Onneksi olkoon: Sampsa | Palaute | På svenska | In English

Puistolan kirkko

Torsti Paijola jää eläkkeelle

Malmin seurakunta

14.09.2017, 14:51 /  päivitetty 14.09.2017, 14:56

Puistolassa vietetään ensi sunnuntaina 17.9. hieman haikeaa messua, sillä siellä
kuullaan pitkäaikaisen kappalaisen Torsti Paijolan lähtösaarna.

Torsti Paijola on ollut töissä Malmin seurakunnassa töissä 38 vuotta. Hän tuli ensiksi papiksi Tapanilaan lokakuussa 1979. Siellä hän viihtyi kuusi vuotta, kunnes hän meni töihin kirkkoherranvirastoon.

Kun virastotehtävät alkoivat tuntua liian paperinmakuisilta, hän siirtyi työskentelemään Jakomäkeen ja diakoniatiimiin vuonna 1995. Silloin talouslama oli syvimmillään.

− Se oli haastavaa ja hienoa aikaa. Työntekijät saivat erilaisissa koulutuksissa uudenlaisia taitoja talousvaikeuksissa painiskelevien seurakuntalaisten auttamiseen, Paijola kertoo.

Seurakunta teki yhteistyötä myös Takuu-säätiön ja velkaneuvonnan kanssa.

Diakoniatiimin kautta Paijola pääsi vanhusten ja invalidien pariin. Hän on viihtynyt varsinkin leireillä heidän kanssaan. Myös papin perustyö, kuten messut ovat olleet Paijolalle tärkeitä.

− Niissä on tuntunut, että olen isompien hartioiden kannateltavana.

Lähes neljässäkymmenessä vuodessa Malmin seurakunta on muuttunut todella paljon. Seurakuntatyö on ollut hyvä näköalapaikka tähän muutokseen. Paijola näkee, että seurakunnalla pitää olla kyky muuttua ja mukautua. Hänen mielestään toiminta on muuttunutkin.

− Seurakunta on astunut selkeästi ulos toimitiloista ja seurakunnan työntekijöiden toimenkuvat ovat muuttuneet. Seurakunta on tullut lähemmäksi ihmisiä, Paijola kertoo.

Se näkyy siinä, että seurakuntien työntekijät ottavat enemmin kantaa ihmisarvo- ja ihmisoikeuskysymyksiin. Ihmisistä on myös Paijolan mielestä tullut kriittisempiä, mikä ei ole huonon asia. Silloin kirkon työntekijänkin on pitänyt asettaa sanojaan tarkemmin.

Ensi sunnuntain messun aiheena on kiitollisuus. Se sopii Paijolan mielestä hyvin lähtösaarnan teemaksi.

− Olen tyytyväinen ja iloinen työvuosistani seurakunnassa. On ollut rikkautta tavata paljon erilaisia ihmisiä, kun on työskennellyt heidän kanssaan. Seurakuntalaisetkin ovat tulleet tärkeiksi, Paijola kertoo.

Hän on jäämässä eläkkeelle vapautunein ja hyvin mielin. Hän tulee viettämään paljon aikaa perheen talviasuttavalla mökillä Salon seutuvilla eikä heti ole ryhtymässä tekemään mitään muuta. Myös lastenlapsille jää nyt enemmin aikaa.