27.09. Onneksi olkoon: Vesa | Palaute
Pitäjänmäen seurakunta

Pitäjänmäen kirkolle ovat ruokailijat tervetulleita läpi kesän

Pitäjänmäen seurakunta

20.06.2019, 10:00 /  päivitetty 20.06.2019, 16:09
Yhteisöruokailussa Maija-Liisa Helin tapaa vanhoja ja saa uusia tuttuja
Kaksi naista syömässä Pitäjänmäen kirkon pihalla olevassa pöydässä, työntekijä kaataa heille juotavaa

Pitäjänmäen kirkolla katetaan yhteinen ruokapöytä kesälläkin joka tiistai. Maija-Liisa Helin kehuu yhteisöruokailun ruokia maittaviksi.

‒ Erityismaininnan saavat kalaseljanka ja erilaiset sosekeitot. Käyn täällä noin joka toinen viikko. Yleensä laitan ruoan kotona, mutta kun se alkaa tympäistä, käyn muualla.

Helin tulee usein yksin, joskus naapurinrouvan kanssa.

‒ Ruokailu tuo ihmisiä yhteen. Voi keskustella eri aiheista ja vaihtaa kuulumisia. Täällä voi yllättäen nähdä myös vanhoja tuttuja, hän jatkaa.

Kuin tilauksesta paikalle osuu Lulu Nenonen. Pitäjänmäki on ollut molempien kotikylä 1960-luvulta lähtien.

Yhteisessä keskustelussa kummankin oma ja kylän elämäntarina alkavat lomittua toisiinsa.

Seurakunnan työntekijöistä paikalla on diakoni Siiri Luoma.

‒ Jollakin kertaa kävijöitä on ollut yli sata, keskimäärin 60. On eläkeläisiä, lapsiperheitä ja muita, joilla on päivällä vapaata. Lapsia on monesti kymmenkunta.

Ruoanvalmistuksesta vastaa ammattikokki, joka hakee ruoka-ainehävikkiä lähikaupoista ja täydentää sitä tukusta.

‒ Kokki ideoi aineista ruoat yhdessä vapaaehtoisten kanssa. Joka kerta muutama vapaaehtoinen pilkkoo, kuorii, tiskaa, keittää, paistaa, maustaa, leipoo… Tai järjestää pöydät, kattaa tai pyyhkii ne, Luoma luettelee.

‒ Kuka vain voi saada ammattikokin ohjauksessa uusia vinkkejä. Koululainen, jolla ei ole kesätyötä, voi tulla oppimaan keittiöhommia ja saada siitä todistuksen, neuvoo Luoma.

Jos kaipaat mielekästä kesätekemistä, olet tervetullut käärimään hihat ja hommiin yhteisöruokailun keittiöön. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä Siiri Luomaan.

Idea on, että yhteisöruokailu on ilmastoystävällistä eikä siitä jää hävikkiä. Ruokailumaksu 2 euroa kattaa raaka-aineiden kustannukset. Diakonit antavat ruokalipun sitä tarvitsevalle.

Teksti Ulla-Maija Vilmi

Kuva Esko Jämsä

Kuvateksti: Maittavasta ruuasta nauttimassa Maija-Liisa Helin (oikealla) seuranaan Lulu Nenonen. Diakoniatyöntekijä Siiri Luoma tarjoilee.

Yhteisöruokailu Pitäjänmäen kirkolla, Turkismiehenkuja 4, ti klo 11.30-13. Aikuiset ja yli 12-vuotiaat 2 €, 7-12 v. 1 €, alle kouluikäiset maksutta. Voit myös tarjota lounaan jollekin vähävaraiselle.

Edullisia ruokailuja ja kahviloita sekä hävikkiruuan jakeluja on kesällä monella muullakin Helsingin kirkolla. Ne ovat kaikille avoimia - tervetuloa yhteiseen pöytään!