24.02. Onneksi olkoon: Matti, Matias | Palaute | På svenska | In English

Paavalinkirkko

Kirkkomuskarissa pääsee tutustumaan kirkkotilaan ainutlaatuisella tavalla

Paavalin seurakunta

16.08.2018, 13:53 /  päivitetty 16.08.2018, 13:55
Kirkkomuskarissa pääsee kokemaan kirkkotilan uudella tavalla, pienen lapsen kanssa ihmetellen ja laulaen. Päivi Lindberg kertoo haastattelussaan työstään muskarien vetäjänä ja esittelee Tanskasta lähtöisin olevan kirkkomuskarin konseptia.

Kerro hieman työstäsi:

Nimeni on Päivi Lindberg ja olen vetänyt muskareita jo yli kymmenen vuotta. Tällä hetkellä meillä on yhdeksän muskariryhmää, joiden lisäksi uutena kokeiluna tässä seurakunnassa järjestetään myös kirkkomuskari. Tässä työssä on upea mahdollisuus päästä kohtaamaan ihania perheitä ja lapsia.

Vedätkö sekä normi- että kirkkomuskareita?

Kyllä. Elina Koivisto soitti minulle ja kertoi Aino-Elina Kilpeläisen väitöskirjatutkimuksesta, joka käsitteli Tanskassa aloitettua kirkkomuskari-konseptia, missä muskari ja kirkkotila yhdistyvät. Konsepti oli minulle uusi, mutta se kiinnosti minua hirveästi. Kirkkosalissa on nimittäin minullekin paikkoja, joiden lähelle en tavallisesti mene. Näin ollen kirkkomuskarissa pääsen itsekin tutustumaan kirkkosaliin paremmin. Päädyimme luomaan Tanskan muskarikonseptista omanlaisemme ja kirkkomuskareita on nyt järjestetty kolmena periodina.

Miten kirkkomuskari ja normimuskari eroavat toisistaan?

Kirkkomuskarissa olemme kirkkosalissa ja ennen kaikkea tutkimme sitä; menemme alttarille, sytytämme kynttilän ja kynttilän valo lähtee kuljettamaan meitä kirkkotilassa. Olemme ensin alttarikaiteella ja jatkamme matkaa kastemaljan luokse, sytytän siellä Kristuskynttilän ja siitä siirrymme sytyttämään tuohuksia. Etenemme ikään kuin rukousajatuksella, iloiten ympärillä olevista ihmisistä ja laulaen kristillisiä lauluja. Tunnustelemme yhdessä, millaista on olla kirkkotilassa ja tarkkailemme ympärillämme olevia elementtejä. Toivonkin, että muskarin jälkeen kirkkotila tuntuu siltä, että siellä on helppo olla, myös ihan pienen vauvan kanssa.

Olemme muskarissa hyvin lapsilähtöisesti liikkeellä. Etenemme teemoittain kirkkovuoden mukaan; joulun lähestyessä sytytämme adventtikynttilät ja lopulta olemme kirkossa tunnelmallisessa kynttilänvalossa. Pääsiäistä kohti puolestaan siirrymme ihmettelemään luonnon heräämistä. Kirkkosali itsessään on todella kaunis, mutta muskarin tunnelma on sen lisäksi aivan käsittämättömän ihana. Eräs nuori äiti sanoikin minulle yhdessä ryhmässä, että hän kokee muskarin ainoaksi paikaksi, missä hän todella pääsee rauhoittumaan. Kirkkomuskariin kuuluu myös hiljaisia hetkiä, ei pakotetusti vaan luonnostaan. Samoin kenelläkään ei ole velvoitetta laulaa mukana, voi myös omasta fiiliksestä riippuen ainoastaan kuunnella ja nauttia tunnelmasta.

Kenelle suosittelisit kirkkomuskaria?

Suosittelen kirkkomuskaria ihan kaikille, mutta erityisesti nuorille aikuisille, jotka eivät välttämättä tavallisesti käy kirkossa. Tämä saattaisi olla sellainen luonteva ja ihana tilaisuus tutustua kirkkotilaan ja löytää sieltä erilaisia asioita lapsen kanssa. Kirkkosaliin astuminen on tällaisessa tilaisuudessa matalan kynnyksen juttu, tänne on helppo tulla ja tunnustella samalla kirkon merkitystä itselle. Kirkkoon kuuluminen ei ole pakollista tai ole mikään edellytys. Täällä kirkkotilaa ja vaikka kastemaljaa ihmetellessä ei kenenkään tarvitse miettiä, että olenko väärässä paikassa, jos vaikka itseä tai lasta ei ole kastettu; kaikki ovat yhtä lailla tervetulleita aistimaan ja nauttimaan tästä kokemuksesta sekä yhdessäolosta.

Jokainen muskarikausi alkaa sillä, että olemme toisillemme vieraita. Mukana saattaa olla myös vanhoja ryhmäläisiä, mikä on aina ihanaa, mutta aloitamme joka kauden tutustumalla toisiimme. Meillä on aina tietyt rytmit ja rutiinit jotka tuovat turvaa, mutta ohjelma muotoutuu myös ryhmän tarpeista lähtöisin. Olen todella innostunut näkemään ne perheet, joiden kanssa pääsen työskentelemään.

Toivotan tervetulleeksi muskariin kaikki, iloitsemaan avoimin mielin lapsen kanssa muskariajasta kirkkotilassa. Lapsen kanssa pääsee olemaan todella ihanasti läsnä hetkessä ja sen aikana ei tarvitse keskittyä muuhun arjen kiireeseen. Suorituspaineitakaan ei tarvitse olla. Ei ole vakavaa, vaikka nyt soittimet eivät aina pysyisikään lasten käsissä, pääasia on musiikki, yhdessä tekeminen ja tunnelma ryhmässä.

Kirkkomuskarien ilmoittautuminen on käynnissä: ilmoittaudu mukaan täältä!