23.09. Onneksi olkoon: Mielikki, Minja, Miisa | Palaute | På svenska | In English

Paavalinkirkko

Batman ja Jeesus. Rippikoulupyhän saarna 22.1.2017

Paavalin seurakunta

22.01.2017, 15:34 /  päivitetty 29.01.2017, 17:11

Mitä yhteistä on supersankareilla ja uskolla? Paljonkin. Paavalin isoset kertovat Minna Kumpukallion saarnassa ajatuksiaan uskosta.

Evankeliumi

Joh. 4: 39–42

Monet tuon Samarian kaupungin asukkaista uskoivat Jeesukseen kuultuaan naisen todistavan: "Hän kertoi minulle kaiken mitä olen tehnyt." Kun samarialaiset tulivat Jeesuksen luo, he pyysivät häntä jäämään kaupunkiin, ja hän jäikin sinne kahdeksi päiväksi. Yhä useammat uskoivat Jeesukseen kuultuaan hänen itsensä puhuvan, ja he sanoivat naiselle: "Nyt emme enää usko vain sinun puheesi perusteella. Me olemme nyt itse kuulleet häntä ja tiedämme, että hän todella on maailman pelastaja."

Maailmassa on ollut aina paljon supersankareita. Keksittyjä ja kuvitteellisia ja sitten myös aitoja oikeita ihmisiä. Supersankareilla on tietynlaiset ominaisuudet, jotka tekevät niistä supersankareita. Erityisiä voimia tai kykyjä, joita he käyttävät. Batman eli Lepakkomies hallitsee erilaisia taistelulajeja ja omaa liudan kaikennäköisiä teknisiä vempaimia joilla hän taistelee rikollisia vastaan. Teräsmiehellä vasta voimia onkin. Hän on supernopea ja supervoimakas. Hän ei haavoitu. Hän kuulee kaiken, näkee kaiken, haistaa kaiken. Hämähäkkimies on ketterä ja voimakas, hänen käsistään sinkoaa seittejä ja hän aavistaa tapahtumia. Nämä supersankarit ovat kiehtovia tyyppejä. He torjuvat pahuutta maailmasta. Auttavat hyviä ihmisiä. He eivät ole tavallisia kuolevaisia. Heitä ihaillaan.

Nuo äskeiset supersankarit olivat mielikuvituksen tuotetta. Sitten on niitä tosi elämän supersankareita. Historiallisesti todistettavia henkilöitä. Ihmisiä, jotka saavat ison joukon ihmisiä ihailemaan ja seuraamaan heitä. Tosin on välillä ehkä hieman kyseenalaista kutsua heitä supersankareiksi. Hitler katsoi voivansa puhdistaa maailman vääränlaisista ihmisistä. Hänen supervoimansa oli taitavat puheenlahjat ja kyky saada ihmisiä mukaan hänen ajatuksiinsa. Aikanaan hänellä oli suuri kannatus ja häntä jopa palvottiin. Äiti Amma on intialainen hyväntekijä ja köyhien auttaja. Barack Obama, Yhdysvaltain juuri kautensa päättänyt presidentti sai Nobelin rauhanpalkinnon ydinaseistariisumisesta ja maailmanrauhan edistämisestä. Omat kannattajansa hänelläkin.

Kristinuskon supersankari on Jeesus. Mies joka oli ammatiltaan talon rakentaja. Ei minkään sortin presidentti tai teräsmies. Tuiki tavallinen köyhä mies. Mies, jonka faneja on reilun kahdentuhannen vuoden jälkeen kolmasosa maapallon ihmisistä, noin 2,4 miljardia ihmistä. Miten on mahdollista, että kukaan muu supersankari ei ole saanut samanlaista aikaan? Hän ei voittanut X Factoria, häntä ei valittu Yhdysvaltain presidentiksi, Hän ei ollut rikas, hän ei halunnut kostaa kenellekään. Hän ei tuominnut ketään, ei listinyt rikollisia. Sen sijaan hän puhui armosta ja rakkaudesta. Seisoi niiden ihmisten rinnalla, jotka käyttäytyivät sopimattomasti, olivat ällöttäviä, hylättyjä. Hän meni kyläilemään rahan välistävetäjän luokse. Mitä hemaisevaa ja ihailtavaa hänessä oikein oli? Miksi me tänä päivänä olemme kokoontuneet tänne Paavalinkirkkoon viettämään messua hänen kanssaan ja aloittamaan rippikoulua?

Meidän seurakuntamme isosporukasta nousi tällainen ajatus isosleirillä: Jeesus oli rising star. Kukaan ei tiennyt siitä mitään ja sitten siitä tuli julkkis. Kiistattomasti kuuluisin julkkis. Jeesus ei ollut keksitty supersankari. Ei niin kuin Batman tai Hämähäkkimies. Historialliset lähteet kertovat, että tuolloin todella eli ja opetti sellainen mies kuin Jeesus Nasaretilainen. Ja jotain todella merkittävää tuo kaveri teki ja oli, kun hänestä yhä vain puhutaan. Hän julisti olevansa Jumalan poika. Mutta mikä Jeesuksessa oli niin ihmeellistä, mikä oli hänen supervoimansa? Jos minä tässä ilmoittaisin olevani Jumalan tytär ja pyytäisin seuraamaan minua, rohkenen epäillä, ettei minua enää kahdentuhannen vuoden päästä muisteltaisi. Teräsmies oli vahva ja Hämähäkkimies heitteli seittejään. Mutta Jeesus sai ihmisissä aikaan USKON. Niin tylsältä kun se kuulostaakin, se tekee hänestä maailman suurimman supersankarin ja julkkiksen. Se tuo meidät tänään tänne kirkkoon.

Mitä se usko sitten on? Luulen että sitä miettii tänään muutama uusi rippikoululainen, sitä mietin minä ja varmasti että aika moni muukin täällä. Meidän isosemme ovat sanoittivat uskoa näin:

- Usko on turvan tuoja, ohjaa ihmiset olemaan parempia ja tuo heidät yhteen.

- Usko on loputonta rakkautta ja toivoa paremmasta

- Usko on ihmisten yhteen tulemista ja yhteenkuuluvuuden tunnetta

- Usko on sitä että uskoo johonkin korkeammalla olevaan henkeen

- Usko on sitä että voi uskoa Jumalan olemassaoloon ja luottaa Jumalaan. Jumala on aina vierellä, auttamassa tilanteessa kuin tilanteessa.

- Usko on tärkeä osa jokaisen ihmisen elämää. Se antaa voimaa jaksaa mennä eteenpäin.

- Usko on sitä että saa uskoa mihin haluaa eikä kenelläkään pitäisi olla siihen sanomista. Usko auttaa elämässä eteenpäin kun on rankkaa.

- Usko on ihmiselle voimaa antavaa toivoa. Se on turvana ihmiselle.

- Usko on asia, johon jokaisella tulee olla oikeus ja sitä tulee kunnioittaa

- Usko antaa toivoa, saa kokea olevansa osa jotain. Saa luottaa siihen, että on jotain mihin turvautua.

- Usko on henkilökohtainen tuntemus Jumalan olemassaolosta. Sen avulla voi uskoa, että kaikki kääntyy lopulta paremmaksi.

- Usko on tukipilari joka ei petä

- Usko on kultaisen keskitien etsimistä

- Usko on jokaisen oma ja yksilöä määrittävä asia

Jeesus ei lupaa pelastaa meitä rikollisilta. Hän ei lupaa helppoa elämää. Hän ei pakota ketään uskomaan. Hän ei tuomitse ketään. Mutta hän lupaa rakastaa jokaista, hän lupaa olla armollinen jokaiselle, hän lupaa antaa tulevaisuuden ja toivon. Siinä ei ole mitään mediaseksikästä. Ja silti siinä on kaikki, mitä elämässä lopulta tarvitaan. Tätä uskoa tutkimaan me lähdemme tänään teidän rippikoululaisten kanssa. Olette lämpimästä tervetulleita. Hyvä kirkkoväki, meidän tehtävämme on rukoilla näiden nuorten puolesta. Ottaa heidät lämmöllä joukkoomme. Kulkea tietä heidän kanssaan. Jumala meitä siinä auttakoon ja meitä uskossamme tukekoon.