03.04. Onneksi olkoon: Sampo, Veeti | Palaute | På svenska | In English

Paavalinkirkko

80 vuotta Talvisodan päättymisestä

09.03.2020, 11:26 /  päivitetty 12.03.2020, 14:43
Talvisodan päättymistä muistellaan perjantaina 13.3. Talvisodan päättymisen hetkenä perjantaina 13.3. kello 10.55-11 kirkonkellot ympäri maan soivat rauhan merkiksi. Helsingin tuomiokirkon Talvisodan muistotilaisuus on kuitenkin peruttu.

Talvisota syttyi Neuvostoliiton hyökättyä Suomeen marraskuun 30. päivänä 1939 ilman sodanjulistusta. Sotatoimissa kaatui yli 25 000 suomalaista ja noin 44 000 haavoittui.

Perjantaina 13.3. Tuomiokirkolle sekä Senaatintorille suunniteltu valtakunnallinen muistohetki on peruttu koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Nykysuomalaiset pitävät sankarihautoja itsestään selvänä ilmiönä, mutta talvisodan alkaessa niistä ei ollut mitään tietoa. C.G.E. Mannerheimin johtama Päämaja katsoi parhaaksi haudata kaatuneet rintamalle, mutta rintamalla ja sotilaiden kodeissa ajateltiin toisin.

Ratkaisevassa asemassa oli Kannaksella toiminut toinen armeijakunta, jonka esikunnan pastori, Vetelissä syntynyt Johannes Sillanpää perusti jo sodan alkuvaiheessa joulukuussa 1939 kaatuneiden evakuointikeskuksen KEK:in Viipurin maalaiskuntaan.

Ilman sodanjohdon lupaa syntyneessä KEK:issä armeijakunnan kaatuneet huollettiin ja lähetettiin kotiseudulle. Armeijan muut yksiköt seurasivat pian toisen armeijakunnan esimerkkiä ja Päämaja joutui havaitsemaan, että kotirintamalla järjestettiin näyttäviä sankarihautajaisia.

Lopulta Päämaja taipui ja määräsi kaikki yksiköt evakuoimaan kaatuneet kotipaikkakunnilleen. Nyt Suomen sankarihaudat ovat maailmanlaajuinen erikoisuus. Toisessa maailmansodassa Suomi oli ainoa maa, joka toimitti kaatuneet kotiseurakuntien hautausmaille. Kahvitarjoilu esitelmän yhteydessä.‍