19.03. Onneksi olkoon: Juuso, Josefiina, Jooseppi, Joosef | Palaute | På svenska | In English

Oulunkylän vanha kirkko

Oulunkylän vanha kirkko

Oulunkylän seurakunta

28.11.2018, 11:45
Vilkkaan liikenneväylän vieressä Siltavoudintiellä seisoo Oulunkylän vanha puukirkko. Alun perin rukoushuoneeksi tehty rakennus palvelee ruotsinkielistä Petruksen seurakuntaa ja Oulunkylän seurakuntaa. Se on suosittu kaste- ja vihkikirkko.

‍Oulunkylän vanha kirkko on rakennettu 1905 Evankeliumiyhdistyksen rukoushuoneeksi osittain oulunkyläläisin talkoovoimin. Kun Oulunkylän seurakunta vuonna 1919 perustettiin, rukoushuoneesta tehtiin väliaikainen kirkko. Seurakunta osti sen yhdistykseltä vuonna 1950. Kirkko palveli oulunkyläläisten pääkirkkona uuden kirkon valmistumiseen vuonna 1972 asti. Sen jälkeen tunnelmallinen puukirkko on ollut suosittu kaste- ja vihkikirkko. Alueen ruotsinkielinen seurakunta Petrus församling käyttää sitä pääkirkkonaan.

Rukoushuoneen piirustukset ovat rakennusmestari Karl Fredrik Bergmanin. 1978 sattuneen tulipalon jälkeen kirkko remontoitiin ja vihittiin uudelleen käyttöön. Kellotapuli kirkon viereen valmistui vuonna 1932.

Kirkon alttarilla on kuvanveistäjä Harald Sörensen-Ringin pronssikohokuva Jeesus siunaa lapsia vuodelta 1909. Kuvan on kirkkoon lahjoittanut rakennusmestari Bergmanin vävy Uno Staudinger.

Kirkon esineistöön kuuluu hopeaseppä, akateemikko Bertel Gardbergin hopeakannu ja malja vuodelta 1973. Kirkossa säilytetty kirjaliina saattaa kuulua Suomen Käsityön Ystävien varhaisimpaan kirkkotekstiilituotantoon. Se konservoitiin vuonna 2005.

Kirkossa on myös marmorinen, alun perin ruotsinkielisen yhteiskoulun seinällä ollut Pro Patria -taulu, johon on kirjattu koulun sodassa kaatuneiden oppilaiden nimet. Moni heistä oli kastettu, päässyt ripille ja lopulta siunattu hautaan Oulunkylän vanhassa kirkossa.


TILATIEDOT

80 henk.

Kiinteät penkit

Soittimet: Urut, piano

Oulunkylän vanhassa kirkossa ei ole mahdollisuutta pitää muistotilaisuutta tai järjestää kastekahveja. Muistotilaisuuden tai kastekahvit voi järjestää esimerkiksi Oulunkylän kirkolla (Teinintie 10), välimatka alle kilometri.

Huom! Pääoven portaat ovat jyrkät, hautajaisissa arkun kantaminen voi olla haastavaa. Kannattaa huomioida tilaisuuden suunnittelussa (tarpeeksi kantajia tai hautaustoimisto hakee arkun hiljaisuudessa).

Oulunkylän vanha kirkko ei ole esteetön. Kevyellä pyörätuolilla pääsee sivuovesta luiskaa pitkin (ei sähköpyörätuolilla). Pääovella jyrkähköt portaat. Ei inva-wc:tä.

LISÄTIETOJA: Oulunkylän kirkon suntio p. 09 2340 5320