20.06. Onneksi olkoon: Into | Palaute | På svenska | In English

Oulunkylän seurakunta

Uusi vapaaehtoiskoordinaattori haastaa miettimään ratkaisuja lapsiköyhyyteen

Oulunkylän seurakunta

11.04.2019, 11:16
Työnkuvaani kuuluu vapaaehtoistoiminnan koordinointia, perusdiakoniaa ja diakoniatiimin lähiesimiehenä toimiminen. Työ on monipuolista ja ihmisläheistä. On ollut ilo tutustua uusiin työtovereihin, vapaaehtoisiin ja seurakuntalaisiin, kertoo Laura Lindroos, joka aloitti hiljattain työnsä diakoniatyön tiimivastaavana ja vapaaehtoiskoordinaattorina Oulunkylän seurakunnassa.

- Toivon, että voisin kehittää vapaaehtoistoimintaa yhdessä seurakuntalaisten ja luottamushenkilöiden kanssa. Seurakunta on elävä yhteisö, jossa jokaiselle halukkaalle on paikka vapaaehtoisena itselleen sopivalla tavalla. Toivon voivani rakentaa sellaiset käytännöt Oulunkylän seurakuntaan, että vapaaehtoisilla on hyvä olla, heitä koulutetaan ja kiitetään ja he pääsevät myös mukaan kehittämään vapaaehtoistoimintaa, Lindroos visioi.

- Diakonian perustehtävä on auttaa niitä, joita kukaan muu ei auta, joten keskeinen tehtävämme on läsnäolon, kuuntelun ja auttamisen lisäksi löytää verkostoja niille, jotka eivät yksin pärjää. Haluan olla tukemassa ja vahvistamassa diakoniatiimiä ja saada seurakuntamme diakoniatyöntekijöiden rautaisen ammattitaidon parhaaseen mahdolliseen käyttöön seurakuntalaisten hyväksi. Tavoitteeni on, että diakoniatyö voisi tulla näkyvämmäksi myös niille seurakuntalaisille, joilla ei ole konkreettista kosketusta siihen.

- Miellän ydintehtäväni sekä vapaaehtoistoiminnassa että diakoniatyössä yhteisöjen ja osallisuuden vahvistamiseksi niin, että jokainen voi kokea olevansa tärkeä osa Kristuksen kirkkoa. Vapaaehtoiseksi pääsee ilmoittautumalla avoimiin tehtäviin sivustolla www.vapaaehtoistyo.fi.

- Jos sinulla on idea, mitä haluaisit tehdä, kuulen siitä mielelläni ja olen iloinen kaikista yhteydenotoista. Seurakunnassa vapaaehtoisuutta voi toteuttaa hyvin monella tavalla eri-ikäisten ihmisten ja erilaisten tehtävien parissa. Jokaiselle käsiparille löytyy varmasti käyttöä ja panos voi olla yhdestä tunnista vuosia kestävään vapaaehtoisuuteen, selittää Lindroos.

Vaikka diakonia on pitkälti keskustelua, kuuntelua ja neuvontaa, ovat myös tarveharkintaiset avustukset tärkeässä osassa. Yhteisvastuukeräys ja muut tahot ja lahjoitusvarat tuovat tähän helpotusta. Viime vuonna Yhteisvastuukeräys keräsi varoja nälänhätää lievittämään ja ruoka-avustuksia varten Suomeen. Tänä vuonna apu kohdistuu nuorten opiskeluun.

Laura koordinoi vapaaehtoisten lipaskeräystä ja hänet voi nähdä myös lipaskerääjänä.

- Se on hieno tapa kohdata alueen ihmisiä hyvän tekemisen äärellä. Lisäksi osallistun yhteisvastuukonsertteihin, hän sanoo.

Yhteisvastuun lahjoituksilla mahdollistetaan turvallinen opiskelu ja siihen tarvittavat materiaalit. Suomessa apua tulevat saamaan vähävaraiset lapsiperheet ja opiskelijat, joilla ei välttämättä ole varaa tarvittaviin materiaaleihin, jolloin opiskelu voi estyä kokonaan. Joka kymmenes suomalaislapsi kasvaa perheessä, jossa toimeentulo jää laskennallisen köyhyysrajan alapuolelle. Tämä tarkoittaa noin 120 000 lasta. Jos nuori ei pääse opiskelemaan toiselle asteelle tai keskeyttää opintonsa, hän on pahimmillaan vaarassa syrjäytyä koko yhteiskunnasta.

Maailmalla, katastrofialueilla kuten Turkanassa, Kenian köyhimmässä maakunnassa, lapset ja nuoret ovat menettäneet lähes kaiken tutun ja turvallisen, kun he ovat joutuneet pakenemaan luonnonkatastrofeja ja konflikteja. Koulunkäynnin mahdollistaminen luo uutta toivoa ja mahdollistaa uusien toimeentulomahdollisuuksien löytämisen.

Teksti Esko-Jaakko Lehti

Kuva Ella Luoma

Yhteisvastuu.fi

Facebook/yhteisvastuu

vapaaehtoistyo.fi

Voit myös lahjoittaa Yhteisvastuulle suoraan: Oulunkylän seurakunnan viite 308430

Aktia FI82 4055 0010 4148 41

Nordea FI16 2089 1800 0067 75

Pohjola-pankki FI14 5000 0120 2362 28

Kiitos lahjoituksestasi!