19.10. Onneksi olkoon: Uljas | Palaute | På svenska | In English

Oulunkylän kirkko

Erkki Kannoston näyttely Kuka on Raimo Heino? on nähtävillä Galleria Aulassa syyskuusta alkaen

Oulunkylän seurakunta

12.08.2019, 13:24 /  päivitetty 12.08.2019, 13:47

Erkki Kannosto: Kuka on Raimo Heino? Galleria Aula keskiviikko 4.9.- sunnuntai 20.10. 2019

Avajaiset keskiviikkona 4.9. kello 17:00, Oulunkylän kirkolla.

Lisätietoa näyttelystä:

Kuvanveistäjä Raimo Heinon (1932 – 1995) puinen alttariveistos Minä se olen Oulunkylän kirkossa Helsingissä vuodelta 1972 on mainio esimerkki taideteoksesta, joka on jatkuvassa käytössä. Koska abstrakti veistos on yksinään vaikeahkosti tulkittavissa, auttaa pienimuotoisen näyttelyn järjestäminen valaisemaan taiteilijan kuvakieltä ja mielenmaisemaa.

Raimo Heino tunnetaan merkittävänä mitalitaiteen edustajana. Hänen tuotantonsa käsittää 213 mitalia. Siihen kuuluu pienoisveistosten lisäksi lukuisia julkisia veistoksia, reliefejä, muistomerkkejä ja alttariteoksia. Hän sai Pro Finlandia kunniamerkin vuonna 1985 ja hänelle myönnettiin valtion 15-vuotinen taiteilija-apuraha vuonna 1982.

Raimo Heino oli hyvällä huumorintajulla varustettu monipuolinen kuvanveistäjä. Opettajiensa Sam Vannin ja Unto Pusan abstrakti muotokieli sai hänestä erinomaisen jatkajan aikana, jolloin monet tyylisuunnat rantautuivat Suomenkin taidekenttään. Energinen Raimo Heino oli moneen otteeseen Suomen Taiteilijaseuran puheenjohtaja sekä toimi puheenjohtajan myös Suomen Mitalitaiteen killassa. Hän toimi opettajana ja luennoitsijana arkkitehtiopiskelijoille Tampereen sekä Helsingin Teknillisissä korkeakouluissa.

Raimo Heino kävi Suomen Taideakatemian koulun 1954-1957 ja valmistui kuvaamataidon opettajaksi Taideteollisesta oppilaitoksesta 1963. Hän toimi kuvaamataidon, piirustuksen ja kuvasommittelun opettajana useissa eri oppilaitoksissa vuodesta 1960 vuoteen 1991 asti. Heinon tunnetuin teos lienee lakan marjoja ja kukkia kuvaava reliefi, joka on kuvattuna suomalaiseen kahden euron kolikkoon. Hänen muita tunnettuja teoksiaan ovat muun muassa Keravalla kirkon oven ylle tehty reliefi apostoleista ja Hämeenlinnassa teknillisen koulun pihalla oleva teräsveistos Konerytmi. Heino suunnitteli myös paljon mitaleita ja juhlarahoja. Hän sai Pro Finlandia -mitalin vuonna 1985.

Kuva: Nani Anette Photography