27.09. Onneksi olkoon: Vesa | Palaute
Östersundomin hautausmaa

Pyhäinpäivänä muistellaan edesmenneitä rakkaita

24.10.2019, 10:02 /  päivitetty 24.10.2019, 10:21
Lauantaina 2. marraskuuta vietetään pyhäinpäivää. Silloin muistellaan edesmenneitä rakkaita ja hautausmailla ja kirkoissa syttyvät tuhannet kynttilät läheisten muistoksi.
Kuvassa palavia kynttilöitä ja teksti: Autuaita ovat murheelliset, sillä he saavat lohdutuksen

Pyhäinpäivä on hiljainen ja harras kirkkopyhä, jolloin muistellaan aiempia kristittyjä sukupolvia ja kiitetään kuoleman jälkeisestä elämästä. Helsingin hautausmaiden portit ovat auki vuorokauden ympäri ja hautausmailla sekä kirkoissa järjestetään hartauksia ja jumalanpalveluksia.

Hautausmaahartauksia vietetään seuraavasti:

 • Honkanummen isossa kappelissa kello 12
 • Östersundomin kappelissa kello 14
 • Hietaniemen uudessa kappelissa kello 14
 • Maunulan hautausmaalla kello 15 muistokynttiläristin juurella
 • Kulosaaren Leposaaressa kello 15
 • ruotsinkielinen hartaus Hietaniemen uudessa kappelissa klo 16
 • Malmin isossa kappelissa musiikkihartaudet tasatunnein:
  kello 11 Taru Hämäläinen, laulu, Kaisu Rauhamaa, urut ja kantele, pastori Niina Pihlajamaa
  kello 12 Taru Hämäläinen, laulu, Kaisu Rauhamaa, urut ja kantele, pastori Meri Ala-Kokko
  kello 13 Kanneltajat, joht. Kaisu Rauhamaa, pastori Päivi Pulakka
  kello 14 Kanneltajat, joht. Kaisu Rauhamaa, pastori Paula Närhi
  kello 15 Tiia Maria Saari, laulu, Timo Olli, urut, pastori Martta Paijola
  kello 16 Tiia Maria Saari, laulu, Timo Olli, urut, pastori Timo Ahoinpelto
  kello 17 Timo Olli, urut, pastori Timo Laaninen
  Musiikkiehtoollinen kello 18 Timo Olli, urut, pastorit Sanna Einiö ja Sami Kivelä
  Malmilla kappelirakennuksen viereisessä odotustilassa on tarjolla lämmintä juotavaa kello 11–19. Mukana Malmin seurakunnan työntekijöitä ja hautausmaan suntio mahdollisia hautapaikkatiedusteluita varten.
  Iso kappeli on avoinna kello 11–19, siellä on pappi tavattavissa, mahdollisuus hiljentymiseen ja muistokynttilän sytyttämiseen.

Lisäksi seurakunnat järjestävät kirkoissa pyhäinpäivän hartauksia ja jumalanpalveluksia. Tänä vuonna kynttilän voi sytyttää läheiselleen myös Kallion ja Paavalin toimitilassa kauppakeskus Redissä.

Kynttilät palavat Sillalla koko pyhäinpäivän viikonlopun

Redin ostoskeskuksessa, Hermannin rantatie 5, kävijät ovat tervetulleita Silta-tilaan sytyttämään kynttilän edesmenneille läheisilleen pyhäinpäivän viikonloppuna perjantaista 1.11. kello 16 sunnuntaihin 3.11. kello 18. Kynttilät jäävät palamaan Sillalle koko viikonlopun ajaksi.

Kynttilät ovat led-kynttilöitä, ja niihin voi halutessaan liittää sen henkilön nimen, jolle kynttilän sytyttää. Pyhäinpäivä on perinteisesti päivä, jolloin kynttilöitä sytytetään hautausmailla, kirkoissa tai kotona. Kynttilän sytyttäminen on tapa muistella, rukoilla ja ajatella niitä läheisiä, jotka ovat kuolleet ja joita on ikävä.

Kynttilän sytyttämisen lisäksi Sillalla on mahdollisuus puhua papin tai diakoniatyöntekijän kanssa. He ovat tavattavissa lauantaina 2.11. kello 10–18 ja sunnuntaina 3.11. kello 12–18. Silta-tila sijaitsee Redin toisessa kerroksessa.

Kirkoissa vietetään pyhäinpäivän hartauksia ja jumalanpalveluksia

Marraskuussa, vuoden pimeimpään aikaan vietettävä pyhäinpäivä on kirkoissa neljänneksi suosituin kirkkovuoden pyhistä. Katso muita pyhäinpäivän tilaisuuksia kirkoissa täältä:

Katso kaikki seurakuntien pyhäinpäivän tilaisuudet täältä.

Raide-Jokerin rakennustyöt hankaloittavat pääsyä Maunulan uurnalehtoon

Hautausmaalla käymiseen on syytä varata aikaa. Raide-Jokeri-pikaraitiotien rakennustyömaa hankaloittaa asiointia Maunulan uurnalehdossa. Hautausmaan oma pysäköintialue on pieni ja läheinen urheilupuiston parkkipaikka on nyt suurelta osin työmaana. Tilannetta helpottaa hieman se, että parkkipaikan viereinen rullaluistinrata on luvattu pysäköintikäyttöön.

Myös alueen julkinen liikenne on hankaloitunut, koska bussit 63 ja 51 eivät enää pysähdy hautausmaan edessä. Silti suositellaan mahdollisuuksien mukaan mieluummin julkista liikennettä kuin omaa autoa – etenkin pyhäinpäivänä, isänpäivänä ja joulun aikoihin.

Pirkkolantielle pääsee kulkemaan bussilinjoilla 550, 552 ja 52. Linjat 51 ja 63 kulkevat Maunulaan Metsäpurontielle. Huopalahden aseman alittavan tunnelin sulkemisen vuoksi vaihto junan ja bussin 550 välillä ei onnistu Huopalahdessa, vaan vaihto kannattaa tehdä esimerkiksi Oulunkylän asemalla. Huopalahdessa voi vaihtaa busseihin 52 ja 552 aseman eteläpuolella Angervotiellä tai muualta linjojen varrelta normaalisti.