25.09. Onneksi olkoon: Kullervo | Palaute
Östersundomin hautausmaa

Koronavirustilanteen vaikutukset hautaustoimeen 1.6.2020 alkaen

17.03.2020, 10:52 /  päivitetty 19.08.2020, 16:07
Hautaustoimessa noudatetaan poikkeustilanteesta johtuen huolellista hygieniaa ja pidetään huolta riittävistä turvaväleistä. Pienemmissä tiloissa tilaisuuksien osallistujamääriä on rajattu.
Hautaan siunaaminen. Alttarilta näkymä saattoväkeen

Hautaustoimessa noudatetaan poikkeustilanteesta johtuen huolellista hygieniaa ja pidetään huolta riittävistä turvaväleistä. Pienemmissä tiloissa tilaisuuksien osallistujamääriä on rajattu.

Piispojen ohjeistuksen kirkkotilassa ja muissa seurakunnan tiloissa toteutettaviin kirkollisiin toimituksiin voi 1.6.2020 alkaen osallistua yli 50 henkeä edellyttäen, että niissä noudatetaan viranomaisohjeita tilaisuuksien turvallisesta järjestämisestä. Henkilömäärä suhteutetaan aina 1–2 metrin turvavälein tilaan sopivaksi. Osanottajien turvallisuus tulee varmistaa huolehtimalla turvaetäisyyksistä ja antamalla ohjeita hygieniasta. Mikäli käytettävissä oleva tila on pieni, voidaan väkimäärää joutua rajaamaan alle 50 hengen.

Helsingin seurakuntayhtymän kappeleissa saattoväen määrää rajataan 1.6.2020 alkaen seuraavasti:

· Hietaniemen uusi kappeli 50 hlö

· Hietaniemen vanha kappeli 30 hlö

· Kulosaaren kappeli 15 hlö

· Malmin iso kappeli 50 hlö

· Malmin itäinen ja läntinen kappeli 20 hlö

· Honkanummen iso kappeli 50 hlö

· Honkanummen pieni kappeli 30 hlö

· Östersundomin kirkko 50 hlö

Suuremmissa siunaustilaisuuksissa suositellaan hyödyntämään seurakuntien kirkkoja. Siunaustilaisuus tulee järjestää pääsääntöisesti viimeistään 2-4 viikon kuluessa kuolemasta. Haudalla tapahtuvaa siunaamista suositaan: arkku lasketaan tilaisuuden aluksi hautaan, jonka jälkeen pappi toimittaa siunauksen. Hautausmaiden kanttorit ovat käytettävissä haudalla siunauksiin erikseen sovittaessa. Kanttoria voi pyytää myös seurakunnista. Haudalla siunauksista ei kirkkoon kuulumattomienkaan kohdalla peritä kappelimaksua.

Omaisia ja hautaustoimistoja pyydetään myös huomioimaan, että hautausmaiden toimistot ja seurakuntayhtymän hautapalvelut palvelevat asiakkaita toistaiseksi ainoastaan puhelimitse ja sähköpostitse.

Virsikirjojen käytöstä on luovuttu hautausmaiden kappeleissa ja osassa seurakuntien kirkoista koronavirusepidemian ajaksi. Tästä syystä suosittelemme omien ohjelmalehtisten tai mobiilivirsikirjojen käyttöä. Kappeleissa on valmiiksi tulostettuna yleisimpiä hautajaisvirsiä.

Hautausmaiden kappeleissa ei ole yhteiskäytössä olevia alboja tai stoolia vallitsevasta poikkeustilanteesta johtuen. Papit toimittavat siunaukset omissa virkapuvuissaan.

Osassa seurakunnista papit eivät myöskään osallistu muistotilaisuuteen. Käytäntö voi vaihdella seurakunnittain.

Helsingin seurakuntayhtymässä kaikki vainajien näyttötilaisuudet on keskeytetty toistaiseksi.

Hautausmailla pyydetään noudattamaan henkilökunnan antamia ja kappelitilojen seinistä löytyviä ohjeistuksia.