24.09. Onneksi olkoon: Alvar, Auno | Palaute
Östersundomin hautausmaa

Östersundomin hautausmaan historia ja alueet

Östersundomin hautausmaa

21.12.2017, 13:39
Östersundomin kirkon ympäristöä on käytetty hautaamiseen ikimuistoisista ajoista lähtien. Nykyistä kirkkoa edeltäneen, 1600-luvun puolella rakennetun kirkon lattian alle myös haudattiin vainajia. Tapa jatkui yleisenä Suomessa vielä 1770-luvul­le asti, joten on mahdollista, että nykyisenkin kirkon lattian alle on haudattu.

Östersundomin kirkon ympäristöä on käytetty hautaamiseen ikimuistoisista ajoista lähtien. Nykyistä kirkkoa edeltäneen, 1600-luvun puolella rakennetun kirkon lattian alle myös haudattiin vainajia. Tapa jatkui yleisenä Suomessa vielä 1770-luvul­le asti, joten on mahdollista, että nykyisenkin kirkon lattian alle on haudattu. Varsinaista hautausmaata kirkon ympärille ryhdyttiin suunnittelemaan 1930-luvulla, kun östersundomilaiset oli vapautettu emäseurakuntansa Sipoon hautausmaan ylläpitoon osallistumisesta. Hautausmaan suunnittelu annettiin tunnetun arkkitehdin Bertel Jungin tehtäväksi. Jung toimi 1900-luvun alussa muun muassa Helsingin ensimmäisenä asemakaava-arkkitehtina ja hän on toiminut myös Kulosaaren huvilakaupungin asemakaava-arkkitehtina.

Hautausmaa on nykyisin luonnonkiviaidan 22 30 ympäröimä. Siellä sijaitsee monen Östersundomin kartanon omistajan hautapaikka, joista huomattavin on af Enehjelmin hautakappeli. Kappelin vieressä on Lindforsien, kartanon myöhempien omistajien sukuhauta sekä muun muassa aatelissuku Munsterhjelmien sukuhauta.

Hautausmaalla on sankarihauta-alue, jonka muistomerkin 13 23 on suunnitellut arkkitehti Ole Cronstedt. Sankarihautoihin on haudattu 20 vainajaa ja muistokiven luona järjestetään seppeleenlasku kaatuneiden muistopäivänä ja itsenäisyyspäivänä.

Kirkon vierellä on menneiden sukupolvien muistokivi 29, jonka juurelle voi haudata vainajan tuhkan anonyymisti.

Hautausmaata laajennettiin vuonna 1974, laajennuksen pääsuunnittelijana oli Arkkitehtitoimisto Pekka Pitkänen. Vuonna 2012 valmistui uurna- ja muistolehtoalue suunnitteluhortonomi Jarmo Väisäsen suunnitelmien mukaan.