18.05. Onneksi olkoon: Erkki, Eero, Eerik, Eerika, Eerikki, Erkka | Palaute
Munkkiniemen seurakunta

SLS:n Katariina Väisäsestä uusi Munkkiniemen seurakunnan nimikkolähetti

Munkkiniemen seurakunta

23.04.2021, 10:09 /  päivitetty 27.04.2021, 13:48
Katariina Väisänen on Munkkiniemen seurakunnan uusi Suomen Lähetysseuran nimikkolähetti.
2 Kuvassa kanssani Kambodzan luterilaisen kirkon johtava pastori Sreyleak Touch, rahastonhoitaja Sopheak Pen, projektikoordinaattori Sokheng Nhoung ja takana Lähetysseuran hankehallinnon asiantuntija Pasi Pitkänen.

(Pääkuvan kuvateksti: Katariina Väisäsen kanssa Kambodzan luterilaisen kirkon johtava pastori Sreyleak Touch, rahastonhoitaja Sopheak Pen, projektikoordinaattori Sokheng Nhoung ja takana Lähetysseuran hankehallinnon asiantuntija Pasi Pitkänen.)

Munkkiniemen seurakunnan Suomen Lähetysseuran nimikkolähetit Ilkka ja Satu Koivisto ovat tulleet takaisin Suomeen kohdemaastaan Thaimaasta.

Lähetysseuran sopimusta on päivitetty niin, että uusi nimikkolähetti Thaimaassa on teologian maisteri Katariina Väisänen. Hän toimii järjestökoordinaattorina, jonka työnkuvaan kuuluu mm. hankkeiden johtaminen, viestintä, vaikuttamistyö ja verkostoyhteistyö. Toinen sopimukseen sisältyvä kannatuskohde on Mekongin alueen vähemmistökansojen kielityöhanke.

Katariina Väisänen kertoo kuulumisiaan kevään ystäväkirjeessä.

Rukoilettehan Myanmarin puolesta

Hiljaisen viikon tervehdys Phnom Penhistä.

Siellä Suomessa kevätaurinko on tainnut jo sulattaa lumia monin paikoin. Täällä Kambodzassa puolestaan päivän lämpötila kipuaa yli +35 asteen, sillä olemme nyt keskellä kesää. Tuulettomina iltoina kuumuus tuntuu vielä auringon laskettuakin melkein siltä kuin hartioita olisi lämmittämässä villahuivi.

Lehdissä on kehotettu Phnom Penhin keskustan asukkaita käyttämään vettä säästeliäästi, jotta sitä riittää kaupungin laitamillekin. Ostin vesikatkojen varalle ison sangon, mutta ainakaan vielä ei asuinrakennuksessani ole ollut sen pahemmin vesi- kuin sähkökatkojakaan.

Kirjoittelin viimeksi joulun alla, kun olin saapunut tänne Kambodzaan pitkän Suomessa odottelun päätteeksi. Kotiuduin Phnom Penhiin nopeasti, ja alkuvuosi on myös mennyt vauhdilla. Lähetysseuran vuodenvaihteessa voimaan tulleen organisaatiouudistuksen myötä omien perustehtävieni rinnalla on kulkenut uuteen rakenteeseen perehtymistä ja alueen käytäntöjen kehittämistä aluejohtaja Olli Pitkäsen johdolla.

Uuden kodin parvekekalusteet kulkivat tuktukin kyydissä. Kuvassa on ulkona tuktuk kuskeineen. Lastia virittelee lähetysseuralaisten luottokuski Tola.
Uuden kodin parvekekalusteet kulkivat tuktukin kyydissä. Lastia virittelee lähetysseuralaisten luottokuski Tola.

Uusi vuosi, uusvanha työnkuva

Vuoden alussa uusi työtehtäväni on selkiytynyt. Nimikkeeltäni olen nykyään hankehallinnon asiantuntija, mutta työni jatkuu käytännössä hyvin samanlaisena kuin aiemminkin. Tuen kirkko- ja järjestökumppaneitamme työn suunnittelussa ja raportoinnissa. Pidän aktiivisesti yhteyttä kumppaneihin, seuraan työtä ja sen laatua ja kehitän sitä yhdessä kumppanien kanssa.

Suurin muutos liittyy siihen, että vastaan nyt myös Myanmariin suunnitteilla olevista kehitysyhteistyöhankkeista. Toisaalta tehtävästäni on jäänyt pois hanketyön koordinoiminen Kambodzan kirkon ja teologista jatkokoulutusta tarjoavan CLO-järjestön kanssa.

On ollut haikeaa luopua yhteistyöstä näiden tärkeiksi tulleiden kumppanien kanssa, mutta toki on järkevää, että hankkeita seuraa jatkossa Phnom Penhissä pysyvästi asuva työtoverini Pasi Pitkänen sen sijaan, että minä matkustaisin tänne varsinaisesta asemapaikastani Bangkokista.

(Thaimaan viisumin hakeminen tuli muuten vihdoin mahdolliseksi helmikuussa! Viisumin saamisessa menee kuitenkin noin kuusi kuukautta, joten odotan pääseväni takaisin Bangkokiin vasta kesälomien jälkeen elokuussa.)

kaksi aasialaista naista pitää seinällä paperia, niin sanottua organogrammia.
Sreyliak ja Sokheng esittelevät laatimaansa organogrammia.

Kotiuduin Phnom Penhiin nopeasti, ja alkuvuosi on myös mennyt vauhdilla.


Iloisia jälleennäkemisiä

Nyt alkuvuodesta olen perehdyttänyt Pasia ja muita Lähetysseuran työntekijöitä Kambodzan luterilaisen kirkon ja CLO:n työhön. Koska koronatilanne oli Kambodzassa tammi-helmikuun ajan erittäin hyvä, pääsimme tapaamaan kirkon ja CLO:n työntekijöitä kasvotusten. Jälleennäkeminen lähes vuoden etäyhteyksien jälkeen oli kyllä iloinen. Tuntui jopa hiukan epätodelliselta tavata kasvotusten tämän pandemia-ajan keskellä.

Kirkon toimistolla saimme todeta, miten koordinaattori Sokheng on paneutunut selkiyttämään organisaation rakennetta ja vastuita. Sokheng ja rahastonhoitaja Sopheak juttelivat myös varainhankintamahdollisuuksista, joita kirkon tontti voisi tulevaisuudessa tarjota. Johtava pastori Sreyliak puolestaan ideoi kanssamme teologisen peruskoulutuksen tarjoamista kirkon evankelistoille ja muille vastuunkantajille.

Lähetysseuran uudet Kambodzan-työntekijät, Pia ja Tero Ruotsala, aloittavat työkauttaan muun muassa kirkon perheneuvonnan ja musiikkityön kehittämisen parissa. Toimeentulon ja ruokaturvan asiantuntija Emma Holmströmin asiantuntemus on myös kirkon käytettävissä, kun se kehittää esimerkiksi sientenkasvatusta. Kambodzan nuoressa kirkossa työ jatkuu vahvan näyn ja työteliäiden käsiparien varassa.

Sotilasvallankaappauksen jälkeisinä viikkoina olemme olleet odottavalla kannalla, sillä emme vielä tiedä, miten ja milloin työtä päästään jatkamaan.


Katariina Väisänen ja paikallisia Myanmarissa Mara-kirkossa Yangonissa marraskuussa 2019
Sotilasvallankaappauksen myötä on epätodennäköistä, että pääsisin käymään Myanmarissa lähitulevaisuudessa. Tämä kuva on otettu viime käynnilläni Mara-kirkossa Yangonissa marraskuussa 2019 jumalanpalveluksen jälkeen.

Myanmarin tragedia

Alkuvuoden iloiset tunnelmat vaihtuivat helmikuun ensimmäisenä päivänä järkytykseen. Myanmarin armeija kaappasi aamuyön tunteina vallan demokraattisesti valitulta hallitukselta vangiten valtionkansleri Aung San Suu Kyin ja muita valtapuolue NLD:n johtajia tekaistuin syyttein ja mitätöiden marraskuun 2020 parlamenttivaalien tuloksen. Kansa vastasi vääryyteen ennennäkemättömän laajoilla mielenosoituksilla, jotka jatkuvat edelleen.

Viikkojen kuluessa armeijan siviilejä kohtaan harjoittama brutaali väkivalta on kiihtynyt, ja kuolonuhreja on tähän päivään mennessä vahvistettu yli 400. Uhrien joukossa on myös lapsia. Ihmiset pakenevat kotikaupungeistaan, ja tuhannet poliisit ja sotilaat, jotka kieltäytyvät väkivallasta, ovat etsineet turvaa raja-alueilta, Intiasta ja Thaimaasta. Armeija rajoittaa myös verkkoyhteyksiä estäen siten kansalaisia olemasta yhteydessä toisiinsa ja Myanmarin ulkopuolelle.

Paikallisten kristittyjen reaktiot tapahtumiin ovat tietysti olleet yhtä järkyttyneitä kuin muidenkin myanmarilaisten. Joidenkin kirkkojen johto on ottanut näkyvästi kantaa sotilasvallankaappausta vastaan, ja kirkkojen jäseniä osallistuu aktiivisesti vastarintaan. Kristittyjä kohtaan ei kohdistu erityistä vainoa, mutta sotilasvallan vastustaminen ja paikoin pelkästään ulkona liikkuminen on hengenvaarallista.

Koronarajoitusten takia Lähetysseuran luterilaiset kumppanikirkot ovat jo pitkään järjestäneet jumalanpalveluksia pääasiassa verkkoyhteyksien kautta. Koulut ovat kiinni, eikä kokoontumisia ole mahdollista nyt järjestää. Sotilasvallankaappauksen jälkeisinä viikkoina olemme olleet odottavalla kannalla, sillä emme vielä tiedä, miten ja milloin työtä päästään jatkamaan. Tilanteen pitkittyessä kirkot voivat ryhtyä jakamaan ruoka-apua, jolle on kasvava tarve.

Epätoivon ja julmuuden keskellä Myanmarin kristittyjen toivo on Kristuksessa, joka tuntee kärsimyksen ja on voittanut kuoleman vallan. Lähes jokaisessa viestissään kirkkojen työntekijät pyytävät minua rukoilemaan maansa puolesta. Rukoilettehan tekin.

Kiitosaiheita

  • Kambodzan kirkon nuoret johtajat ja lähetystyöntekijät Pasi, Pia, Tero ja Emma
  • Viisumihaun avautuminen Thaimaahan

Esirukousaiheita

  • Myanmarin väkivallan keskellä elävät ihmiset ja tilanteen nopea lientyminen
  • Koronatilanteen helpottuminen maailmanlaajuisesti
  • Työssä jaksaminen kevään kiireisinä kuukausina

Pääsiäisen toivossa,

Katariina