28.05. Onneksi olkoon: Alma | Palaute

Munkkiniemen seurakunta

Kanttori Minna Lamminen saa uskosta ja laulusta voimaa

Munkkiniemen seurakunta

31.03.2020, 17:25
Kanttori Minna Lamminen jaksaa kuunnella musiikkia myös vapaa-ajallaan, vaikka päivät ovat työn puolesta säveliä täynnä. Tällä hetkellä Lamminen nauttii erityisesti siitä, että työmatkalla autossa voi kuunnella mitä milloinkin. Nyt työmatkalla on entistä enemmän aikaa musiikin kuunteluun, sillä hyvinkääläinen Lamminen aloitti Munkkiniemen seurakunnan uutena kanttorina maaliskuun alussa.
Maaliskuun alussa Munkkiniemen seurakunnan kanttorina aloittanut Minna Lamminen kertoo, että urkumusiikissa Bach on hänen lempisäveltäjänsä.

Hän on ottanut vuoden verran virkavapaata Hyvinkään seurakunnasta, jossa hän on työskennellyt kanttorina 11 vuoden ajan.

”Halusin kokeilla jotakin uutta. Pääkaupunkiseutu on siinä mielessä mielenkiintoinen toimintaympäristö, että täällä ollaan seurakunnallisten haasteiden keskiössä”, Lamminen pohtii.

Turun urut säväyttivät

Lamminen on kotoisin Kalannista, joka on nykyisin osa Uuttakaupunkia. Työuransa hän aloitti Kymin seurakunnassa vuonna 2000, ja sieltä hän siirtyi naapuriseurakuntaan Langinkoskelle neljä vuotta myöhemmin.

Hyvinkäällä hän aloitti työt vuonna 2009.

Lapsuuden ja nuoruuden musiikkiharrastuksesta muotoutui ammatti vanhempien vahvan toiveen kannattelemana. Lisäksi kanttoreista oli 1990-luvulla lähes pulaa, ja Lamminen pääsi varhain tekemään kanttorikeikkaa. Siinä hän pääsi näkemään työn arkea.

Lähtemättömästi mieleen on jäänyt ensimmäinen urkutunti Turun tuomiokirkon uruilla – ovathan ne Suomen toiseksi suurimmat urut.

Ihmisääni on ihmeellinen

Lamminen on aloittanut hyvillä mielen Munkkiniemen seurakunnan kanttorina. Häntä viehättää pienen seurakunnan kodinomaisuus. Pieneen porukkaan on helppo tutustua.

Lamminen odottaa innolla myös sitä, että hän pääsee pitkästä aikaa vetämään perinteistä kirkkokuoroa. Lamminen työskentelee sivutoimisesti myös laulunopettajana.

”Kanttorin työssä saa tehdä niin paljon kaikenlaista. Laulunopetus on siitä ihanaa, kun voi keskittyä vain yhteen asiaan ja oppilaaseen. Ihmisääni on uskomaton”, hän hymyilee.

Aiemmin Munkkiniemen seurakunnassa toiminut lapsikuoro on nyt tauolla, mutta jotakin lasten kanssa toteutettavaa musiikkitoimintaa on myös tulossa ensi syksynä.

Musiikki vahva väline

Lamminen saa voimaa siitä, kun hän kuulee ihmisten laulavan messussa. Erityisesti joulun aikaan kanttorin korvia hivelee, kun lauluun yhtyy väkeä kirkkosalin täydeltä.

Juuri nyt kanttorit soittavat koronaepidemian vuoksi tyhjissä kirkoissa. Kaiken keskellä usko kantaa.

”Teen työtä Jumalan kunniaksi ja siksi, että evankeliumi menisi eteenpäin. Musiikilla on erityinen kyky koskettaa tunteitamme. Mielestäni se on mitä hienoin väline evankeliumin eteenpäin viemiseen. Musiikki voi koskettaa jopa enemmän kuin puhe tai luettu teksti.”

Lamminen on ollut toteuttamassa monenlaisia messuja, metallimessuista kansanlaulukirkkoon. Hän veti nuorten bändiä Hyvinkäällä, ja siellä nuoret innostuivat sovittamaan virsiä ja veisukirjan lauluja uuteen uskoon.

Lamminen ajattelee, että teksti ratkaisee musiikin sopivuuden kirkkoon tai toimitukseen.

”Se ei saa sotia kristinuskon arvoja vastaan. Musiikkityyli ei ole pitkään aikaan ollut se määrittävä tekijä”, hän pohtii.

Kanttori on asiakaspalvelija

Kristillinen sanoma on Lammiselle työssään kaiken keskiössä. Aivan kaikkea ei pidä eikä voi hyväksyä: kirkko ei ole miellyttämis- tai viihdyttämislaitos.

Silti hän pitää tärkeänä muistaa, että kanttori on asiakaspalveluammatissa.

”Esimerkiksi hautajaisissa olen soittanut monenlaista musiikkia. On hyvä kuunnella omaisten toiveita: joku niin sanotusti maallinen laulu voi olla heille todella tärkeä ja hyvinkin hengellinen."