26.10. Onneksi olkoon: Niina, Nina, Amanda, Manta, Ninni | Palaute

Ekumeeninen vastuuviikko alkaa, videot avaavat teemaa

Munkkiniemen seurakunta

12.10.2020, 13:25 /  päivitetty 17.10.2020, 10:18
Ekumeenista vastuuviikkoa vietetään tänä vuonna 18.-25. lokakuuta. Viikon teemana on vuonna 2020 ihmisoikeuspuolustajat. Ihmisoikeuspuolustaja on henkilö, joka puolustaa ihmisoikeuksia rauhanomaisesti.
Kuvassa värikäs, tilkkutäkkimäinen kuumailmapallon kangas ja vieressä teksti: Ekumeeninen vastuuviikko 18.-25.10.

Kampanjassa nostetaan esille ihmisoikeuspuolustajia Suomesta ja maailmalta ja rohkaistaan jokaista puolustamaan ihmisoikeuksia rauhanomaisesti omassa elinpiirissään.

Munkkiniemen seurakunta on koonnut videoita vastuuviikon teemasta. Neljä videoista on tehty yhteistyössä seurakuntalaisten ja lähialueen aktiivien kanssa, ja lisäksi linkitämme kampanjavideoita verkkosivuillemme sekä sosiaalisen median kanaviin.

Julkaisemme videoita 18.-24.10. tällä sivulla sekä Facebookissa, YouTubessa ja Instagramissa. Vastuuviikon omat digitarinat on nähtävissä jo nyt, mutta seurakunnan omat videot tulevat näkyviin eri päiville ajastettuina.

Videoilla kuullaan Jaakko Rusaman, Siru Vuorisen, Anni Valovirran ja Anna Sauraman ajatuksia vastuuviikosta sekä sen teemasta.

Ihmisoikeuskellot

soivat 24.10.

Vastuuviikolla vietetään myös lauantaina 24.10. YK:n päivää ja rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivää, eli toista rukouspäivää. Munkkiniemen seurakunta osallistuu 24.10. tempaukseen, jossa soitetaan kirkonkelloja kello 12 ihmisoikeuksien puolesta.

‍Ekumeeninen vastuuviikko osallistuu lisäksi saamen kielten viikon viettämiseen.

Ihmisoikeuksien puolustaminen on jokaisen velvollisuus, mutta mitkä seikat voivat toisinaan olla sille esteenä? Tätä pohtii Anna Saurama. Anna on seurakuntalainen, kouluttaja sekä Munkkiniemen seurakuntaneuvoston jäsen.

Videon kuvaus: Anni Valovirta

Vastuuviikon digitarinassa Mertsi Ärling kysyy, oletko miettinyt, miltä syrjintä tuntuu.

Siru Vuorinen juttelee vieraanvaraisuudesta ja siitä, miten se on osa ekumeniaa. Siru on entinen Munkkiniemen seurakunnan jäsen ja pitkäaikainen luottamushenkilö. Siru on työskennellyt lähes 30 vuotta Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallintosihteerinä, ja on nyt eläkkeellä.

Vastuuviikon digitarinassa pappi Mari Valjakka puhuu saamelaisten oikeuksista.

Mitä tavoitteita ja ydinviestejä ekumeeninen vastuuviikko pitää sisällään? Jaakko Rusama pohtii.

Jaakko on ekumeniikan dosentti ja pitkäaikainen Munkkiniemen seurakunnan jäsen. Hän on viimeksi toiminut Kirkon lähetystyön keskuksen johtajana. Sitä ennen hän oli muun muassa Suomen Lontoon instituutin johtaja ja Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri.

Vastuuviikon digitarinassa Niina Kiintonen muistuttaa vammaisten henkilöiden oikeudesta osallisuuteen.

Munkkiniemen seurakuntalainen ja luottamushenkilö Anni Valovirta pohtii, miten ihmisoikeuspuolustajan asema näyttäytyy kirkossa.

Annilla on asiantuntemusta asiaan, sillä hän myös työskentelee ihmisoikeuksien parissa. Hän on yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston ylitarkastaja. Lisäksi Anni on Munkkiniemen seurakuntaneuvoston ja Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston jäsen.

Videon kuvaus: Anna Saurama