18.09. Onneksi olkoon: Tyyne, Tytti, Tyyni | Palaute
Munkkiniemen seurakunta

Hyvä olo auttamisesta – liity vapaaehtoisten joukkoon, vapaaehtoisten ilta 18.3.

Munkkiniemen seurakunta

04.02.2020, 14:05 /  päivitetty 04.03.2020, 16:39
Vapaaehtoiset ovat Munkkiniemen seurakunnan toiminnalle elintärkeitä. Terhi Renfors on yksi niistä, jotka tekevät kullanarvoista työtä – ihan siksi, että muiden auttamisesta tulee hyvä olo. Tällä hetkellä Renfors on mukana vetämässä kerran kuussa kokoontuvia kädentaidon iltoja Munkkivuoressa.
Munkkiniemen seurakunnan vapaaehtoinen Terhi Renfors

”Minulla on aikaa antaa aikaa muille, ja seurakunta on helppo ja turvallinen väylä vapaaehtoistyön tekemiseen”, kertoo neljän 10–16-vuotiaan lapsen munkkiniemeläinen kotiäiti.

Renfors kertoo, että hän keskittyy vapaaehtoistyössä tekemään itselleen mieluisia asioita, koska silloin touhuun ei väsy. Hän on ollut järjestämässä erilaisia tapahtumia, auttanut keittiöllä ja osallistunut muun muassa joulukukkien viemiseen.

Joulukukkien vieminen vanhuksille on erityisesti sykähdyttänyt. ”Ihmiset ovat tosi onnellisia, kun heidän luokseen tullaan ja ollaan hetki.”

Uskovainen ei tarvitse olla

Renfors painottaa, että vaikka toimintaympäristönä on seurakunta, ei se tarkoita, että vapaaehtoisen pitäisi olla erityisen uskonnollinen. Sellainen hän ei ole itsekään.

”Riittää, että on ihan tavallinen ihminen. Olen itse kiinnostunut järjestämään sellaisia aktiviteetteja, jotka tapahtuvat kirkossa, mutta eivät ole sisällöltään sillä tavalla uskonnollisia, että niihin voi osallistua kuka tahansa.”

Kädentaidon iltojen lisäksi Renfors on ollut mukana ideoimassa ja toteuttamassa naisten iltojen sarjaa sekä Munkkivuoren ja Munkkiniemen historiasta kertovaa luentosarjaa. Syksyllä hänen tavoitteenaan on aloittaa kotiseurakunnassaan Kamalat äidit -vertaisryhmä murrosikäisten lasten äideille – siinäkin olisi jollekin innokkaalle työparin paikka auki.

Munkkiniemen seurakunnan vapaaehtoinen Terhi Renfors
Terhi Renfors on iloinen siitä, että seurakunnan tilaisuudet tuovat monenikäisiä ihmisiä saman pöydän ääreen. Kädentaitojen illoissa on ollut osallistujia 50 vuoden ikähaarukalla.

Vapaaehtoistyö tuli tutuksi Sveitsissä

Renfors ryhtyi vapaaehtoiseksi vähän sattumalta. Perhe oli palannut kymmenen vuoden mittaiselta visiitiltä Sveitsistä Munkkiniemeen syksyllä 2017. Renfors tuli Munkkiniemen seurakunnan kirkkoherranvirastoon ilmoittamaan lastaan rippikouluun, koska ilmoittautumisaika oli ehtinyt jo umpeutua.

Samaan aikaan seurakuntasalissa sattui olemaan 90-vuotiaiden kahvitilaisuus, ja tuli puhetta, voisiko Terhi olla kiinnostunut vapaaehtoistyöstä. Kävi ilmi, että homma oli Renforsille varsin tuttua Sveitsin-vuosilta, sillä siellä vapaaehtoistyöllä on yhteiskunnassa iso merkitys.

Renfors kertoo, että Sveitsissä esimerkiksi tarhan henkilöstöstä vain opettajat olivat palkattua henkilökuntaa. Muuten toiminta pyöri yhdistyspohjalta. Hän toimi paikallisen suomalaisen seurakunnan taloudenhoitajana sekä teki monenlaisia hommia Suomi-koulussa.

Kotiseurakunnassa oli luontevaa jatkaa avun tarjoamista.

”Tykkään siitä, että vapaaehtoisena työn jäljen näkee heti, ja näkee myös ihmisten kiitollisuuden.”