10.05. Onneksi olkoon: Aino, Aini, Aina, Ainikki | Palaute
Mikaelin seurakunta

Koronarajoitukset jatkuvat 16.5. asti – ryhmät tauolla, jumalanpalvelukset verkossa

13.03.2021, 19:04 /  päivitetty 26.04.2021, 10:16
Helsingin hiippakunta on antanut uusien koronarajoitusten mukaiset ohjeet seurakunnille. Seurakuntien kokoava toiminta on pääosin tauolla.
Valkoinen teksti Koronarajoitukset tummansinisellä pohjalla. Ympyrän sisällä kuva maskista, joita pitelevät kumihansikaskädet.

Jumalanpalvelukset ja toimitukset järjestetään ja niissä saa olla paikalla enintään kuusi henkilöä, pois lukien pappi, kanttori ja kirkon palveluskunta. Kirkollisissa toimituksissa (mm. hautajaiset) voivat pastoraalisista syistä olla läsnä kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin annetun henkilömäärärajan. Kirkolliset toimitukset pyritään järjestämään ensisijaisesti seurakunnan tiloissa, joissa turvavälit kyetään säilyttämään.

Jumalanpalveluksia ja alle kokoava toiminta ja aikuisten sekä nuorten pienryhmätoiminta on tauolla 16.5. asti. Aluehallintoviraston antaman päätöksen mukaisesti seurakunnissa voidaan jatkaa vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattua harrastustoimintaa turvallisuusohjeita noudattaen. Päätöksen lasten harrastustoiminnan jatkamisesta tekee seurakunnan kirkkoherra.

Alakoululaisten iltapäiväkerhot ovat jatkaneet toimintaansa kaupunkien perusopetusta koskevien linjausten ja ohjeiden mukaisesti. Iltapäiväkerhojen lisäksi myös lasten päiväkerhot ovat voineet jatkaa toimintaansa kaupunkien varhaiskasvatuksen kerhojen linjauksia vastaavasti.

Kokoava toiminta on edelleen tauolla

Sen sijaan yleisötilaisuuksia koskevat ja aikuisten harraste- ja pienryhmätoiminnan rajoitukset ovat voimassa 16 toukokuuta 2021 asti. Seurakunnat pitävät kirkkotiloja auki hiljentymistä, rukousta ja keskusteluapua varten mahdollisuuksien mukaan. Tiloissa noudatetaan henkilömäärärajoituksia ja muita viranomaisohjeita.

Keskusteluapua saa seurakunnista myös puhelimitse. Kampin kappelin työntekijät päivystävät Triplassa Töölön seurakunnan Fokus-tiloissa kello 12-18.

Ruokajakeluja kasseina tai takeaway-valmisannoksina pyritään jatkamaan normaalisti. Ajantasaiset tiedot auki olevista jakopaikoista löytyvät ruoka-apu.fi sivustolta.

Seurakunnat lähettävät jumalanpalveluksia verkossa

Seurakuntien jumalanpalveluksia vietetään Helsingissä pääosin ilman läsnäolevaa seurakuntaa 16.5. asti. Kirkkolain mukaan jumalanpalvelusten ja kirkollisten toimitusten jatkuminen on turvattava kaikissa olosuhteissa.

Kirkkotilaan voidaan ottaa samanaikaisesti korkeintaan 6 ihmistä, poislukien jumalanpalveluksen toimittajat ja kirkon palveluskunnan. Jumalanpalvelukset välitetään seurakunnan verkkosivujen tai sosiaalisen median kanavien kautta suorina verkkolähetyksinä. Katso jumalanpalveluksia verkossa.

Hautaan siunaamisissa läsnä vain lähimmät

Hautaan siunaamisissa voivat olla läsnä vainajan kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin annetun kuuden henkilön rajan. Muissa kirkollisissa toimituksissa voi olla paikalla enintään kuusi ihmistä, seurakunnan työntekijät pois lukien. Perhejuhlien, mukaan lukien ristiäisten ja häiden siirtämistä on syytä harkita yksityistilaisuuksia koskevien uusien ohjeiden mukaisesti. Kasteen voi kuitenkin toimittaa myös perhepiirissä ilman kummien läsnäoloa.

Kasvomaskia käytetään kaikissa työtiloissa ja koko ajan - myös silloinkin, kun turvaväleistä pystytään huolehtimaan. Jos työntekijä ei voi käyttää maskia, on käytettävä visiiriä.

”Oman ja lähimmäisen terveyden turvaaminen on nyt ykkösjuttu. Teemme yhteisönä kaiken tarvittavan tämän koronatilanteen saamiseksi aisoihin”, sanoo seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki.

Seurakuntien ja seurakuntayhtymien luottamuselinten kokoukset etänä

Kirkon viranomaisten toimielinten sähköiset kokoukset mahdollistava kirkkolain muutos tuli voimaan 15.3. Laki mahdollistaa seurakunnan ja seurakuntayhtymän toimielinten, kuten kirkkovaltuuston, kirkkoneuvoston tai seurakuntaneuvoston ja johtokunnan sekä seurakuntayhtymän vastaavien toimielinten, kuten yhteisen kirkkovaltuuston ja yhteisen kirkkoneuvoston sähköiset kokoukset.

Sähköisessä kokouksessa toimielimen jäsenet osallistuvat kokoukseen sähköisen kokousjärjestelmän tai videoneuvotteluyhteyden välityksellä. Varsinainen kokouspaikalla pidettävä kokous voidaan järjestää myös siten, että osa jäsenistä osallistuu siihen sähköisesti (ns. hybridikokous).

Sähköisen kokouksen toteuttaminen edellyttää, että läsnä oleviksi todetut ovat keskenään yhdenvertaisessa näkö- ja ääniyhteydessä. Viranomaisen velvollisuutena on varmistaa, että kokoustekniikka toimii.

Päätöksenteko sähköisessä kokouksessa on sama kuin varsinaisessa kokouksessa. Kirkkohallitus antaa tarkempia ohjeita sähköisten kokousten järjestämisestä.

Muista THL:n viisi valttia

Edelleen muistutetaan THL:n ”viidestä valtista”, jolla suojaamme itseämme ja läheisiämme koronavirustartunnalta:

1.Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.

2. Pidä ainakin 1–2 metrin etäisyys muihin ihmisiin.

3. Huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta.

4. Käytä kasvomaskia, kun et voi pitää etäisyyttä.

5. Lataa Koronavilkku-sovellus. Rajoitusten ja suositusten noudattamisesta seurakunnan toiminnassa sekä niitä koskevista tilanne- ja tapauskohtaisista päätöksistä vastaa kirkkoherra ja seurakuntayhtymän yhteisten palvelujen osalta seurakuntayhtymän ylin johto.

Katso lisätietoa hiippakunnan nettisivuilta.