20.04. Onneksi olkoon: Nella, Neela, Lauha | Palaute
Mikaelin seurakunta

Koronarajoituksiin muutoksia 25.5. ja 1.6. alkaen

13.03.2021, 19:04 /  päivitetty 09.10.2021, 20:36
Helsingin hiippakunta on antanut uusien koronarajoitusten mukaiset ohjeet seurakunnille. Kirkkoherra vastaa ohjeiden toimeenpanosta oman seurakuntansa osalta. Tarkista tilanne oman seurakuntasi nettisivuilta.
Valkoinen teksti Koronarajoitukset tummansinisellä pohjalla. Ympyrän sisällä kuva maskista, joita pitelevät kumihansikaskädet.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksiä toimialueellaan. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella voidaan järjestää 25.–31.5. sisä- ja ulkotiloissa enintään kymmenen hengen kokoontumisia. 1.–15.6. sisätiloissa voidaan järjestää enintään kymmenen hengen kokoontumisia ja ulkotiloissa enintään viidenkymmenen hengen kokoontumisia.

Aluehallintovirasto on lisäksi jatkanut velvoitetta, jonka mukaan yleisölle avoimien tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitettujen tilojen käyttö tulee järjestää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Määräys on voimassa kesäkuun puoliväliin asti.

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli antaa viranomaisten päätösten johdosta seuraavat ohjeet hiippakunnan seurakunnille. Ohjeiden mukaiset rajoitukset ovat voimassa 15.6.2021 asti. Seurakuntien ei ole syytä omilla päätöksillään rajoittaa toimintaansa enempää kuin hiippakunnan ohjeet edellyttävät.

Jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset

Jumalanpalvelusten ja kirkollisten toimitusten jatkuminen on turvattava kaikissa olosuhteissa. Seurakuntalaisilla tulee olla mahdollisuus olla läsnä jumalanpalveluksissa ja kirkollisissa toimituksissa. Osallistujamäärä rajoitetaan kirkkotilan koon mukaan.

Kirkkotila voidaan jakaa toisistaan erillisiin sektoreihin. Sektorin koossa huomioidaan, että ihmiset voivat pitää yli kahden metrin turvaväliä myös sektorialueen sisällä. Jokaiseen erilliseen sektoriin voidaan ottaa korkeintaan kymmenen henkeä. Seurakunnan tulee huolehtia, että eri sektoreissa olevat ihmiset eivät kohtaa kirkkotilaan tullessa, sieltä poistuttaessa tai ehtoolliselle osallistuessa. Käytännössä tämä voidaan järjestää siten, että työntekijä tai seurakunnan vapaaehtoinen ohjaa ihmiset porrastetusti kirkkotilaan sisään, ulos ja ehtoolliselle ja/tai eri uloskäyntejä käyttämällä.

Kirkkotilan jakaminen sektoreihin tarkoittaa sitä, että esimerkiksi ristikirkko voidaan jakaa yhteensä yhdeksään eri sektoriin siten, että jokaisessa ristin sakarassa on kaksi sektoria, jotka käytävä erottaa toisistaan. Tämän lisäksi parvi on yksi sektori. Seurakunnan on aktiivisesti muistutettava seurakuntalaisia terveysturvallisuudesta, turvaväleistä ja maskisuosituksesta.

Ulkotilassa jumalanpalvelusten ja kirkollisten toimitusten enimmäisosallistujamäärä on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella viisikymmentä (50) henkeä 1.6.2021 alkaen. Jumalanpalveluksen ja kirkollisen toimituksen toimittavia henkilöitä ei lasketa mukaan sektoreiden henkilörajoituksiin.

Seurakuntien tulee viestiä seurakuntalaisille mahdollisuudesta osallistua jumalanpalvelukseen kirkkotilassa. Koska kaikilla seurakuntalaisilla ei ole mahdollisuutta osallistua jumalanpalvelukseen kirkkotilassa, jumalanpalveluksien välittämistä seurakunnan omien sähköisten viestintäkanavien kautta suositellaan edelleen erittäin vahvasti. Jumalanpalvelusta ei nauhoiteta etukäteen, vaan se lähetetään suoratoistona seurakunnan pääjumalanpalveluksesta.

Tilojen käytön terveysturvallisuus

Etelä-Suomen aluehallintoviraston tartuntatautilain 58 d § mukaisen päätöksen perusteella seurakuntien pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit sisätiloissa, joita käytetään yli 10 hengen samanaikaiseen oleskeluun. Lähikontakti tarkoittaa fyysistä kontaktia tai oleskelua kasvotusten tai samassa tilassa alle kahden metrin etäisyydellä yli 15 minuutin ajan. Suunnitelma on siihen sisältyviä henkilötietoja lukuun ottamatta pidettävä tilassa toimintaan osallistuvien nähtävillä ja se on pyynnöstä esitettävä kunnalle tai aluehallintovirastolle.

Seurakuntien tiloihin saa tulla vain täysin terveenä. Tämä on muun muassa kirkollisiin toimituksiin osallistumisen edellytys ja koskee sekä seurakuntalaisia että työntekijöitä. Kaikissa tilanteissa tulee noudattaa yli kahden metrin turvavälejä. Käsien pesua ja desinfiointia edellytetään ja siihen tulee tarjota mahdollisuus. Seurakuntien tilaisuuksiin osallistuville ja seurakunnan tiloissa asioiville suositellaan vahvasti kasvomaskin käyttöä.

Etätyö ja maskisuositus työpaikalle

Työntekijöille, joille se työtehtävien suorittamisen näkökulmasta on mahdollista, suositellaan etätyötä.

Työpaikalla ja työhön liittyvissä tapaamisissa tulee käyttää kasvomaskia kaikissa tilanteissa, ellei maskin käytölle ole terveydellistä estettä. Ruokailut ja kahvitauot tulee porrastaa.

Seurakuntien kokoava toiminta

Seurakuntien sisätiloissa voidaan järjestää toimintaa kymmenen hengen kokoontumisrajoituksen mukaisesti 25.5.2021 alkaen. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella ulkotiloissa toimintaa voidaan järjestää viidenkymmenen hengen (50) kokoontumisrajoituksen mukaisesti 1.6.2021 alkaen. Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissa kokoontumisrajoitus ulkotiloissa on kymmenen henkeä.

20-vuotiaiden ja sitä nuorempien ohjattu harrastustoiminta voidaan seurakunnissa toteuttaa sisä- ja ulkotiloissa. Tämä koskee myös rippikouluja.

Seurakunnan työntekijöitä tai tilaisuudessa toimivia vapaaehtoisia ei lasketa mukaan kokoontumisrajoituksiin. Kirkkosaleissa käytettävä ns. sektorimalli koskee vain jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia.

Kaikessa toiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota terveysturvallisuuden toteutumiseen, turvaväleihin ja hygieniavaatimuksiin mm. pintojen tehostettuun puhdistamiseen ja käsihygieniaan. Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille. Seurakuntien tulee muistuttaa osallistujia aktiivisesti terveysturvallisuudesta, turvaväleistä ja maskisuosituksesta.

Seurakuntien ja seurakuntayhtymien päätöksenteko

Kokoontumisrajoitus ei koske seurakuntien lakisääteisiä luottamustoimielimiä. Kokousjärjestelyissä on kiinnitettävä erityistä huomiota turvalliseen osallistumiseen.

Kirkon viranomaisten toimielinten sähköiset kokoukset mahdollistava kirkkolain muutos on tullut voimaan 15.3.2021. Laki mahdollistaa seurakunnan ja seurakuntayhtymän toimielinten, kuten kirkkovaltuuston, kirkkoneuvoston tai seurakuntaneuvoston ja johtokunnan sekä seurakuntayhtymän vastaavien toimielinten, kuten yhteisen kirkkovaltuuston ja yhteisen kirkkoneuvoston sähköiset kokoukset.

Sähköisessä kokouksessa toimielimen jäsenet osallistuvat kokoukseen sähköisen kokousjärjestelmän tai videoneuvotteluyhteyden välityksellä. Varsinainen kokouspaikalla pidettävä kokous voidaan järjestää myös siten, että osa jäsenistä osallistuu siihen sähköisesti (ns. hybridikokous). Sähköisen kokouksen toteuttaminen edellyttää, että läsnä oleviksi todetut ovat keskenään yhdenvertaisessa näkö- ja ääniyhteydessä. Viranomaisen velvollisuutena on varmistaa, että kokoustekniikka toimii. Päätöksentekomenettely sähköisessä kokouksessa on sama kuin varsinaisessa kokouksessa.

Ihmisten tukeminen

Pitkään jatkuneet voimakkaat rajoitustoimenpiteet ovat vaikuttaneet ihmisten henkiseen jaksamiseen. Seurakuntia kehotetaan pitämään kirkkotiloja auki hiljentymistä, rukousta, pieniä ehtoollishetkiä ja keskusteluapua varten. Tällöin on noudatettava edellä mainittuja henkilörajoituksia ja muita viranomaissuosituksia.

Ihmisten tukeminen monin eri tavoin on erittäin tärkeää. Seurakuntien tulee kiinnittää tähän erityistä huomiota.

Muista THL:n viisi valttia

Edelleen muistutetaan THL:n ”viidestä valtista”, jolla suojaamme itseämme ja läheisiämme koronavirustartunnalta:

1.Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.

2. Pidä ainakin 1–2 metrin etäisyys muihin ihmisiin.

3. Huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta.

4. Käytä kasvomaskia, kun et voi pitää etäisyyttä.

5. Lataa Koronavilkku-sovellus. Rajoitusten ja suositusten noudattamisesta seurakunnan toiminnassa sekä niitä koskevista tilanne- ja tapauskohtaisista päätöksistä vastaa kirkkoherra ja seurakuntayhtymän yhteisten palvelujen osalta seurakuntayhtymän ylin johto.

Katso lisätietoa hiippakunnan nettisivuilta.