01.10. Onneksi olkoon: Rauno, Rainer, Raine, Raino | Palaute
Mikaelin seurakunta

Helsinki-avussa tapahtuu muutoksia – puhelinpalvelu jatkuu kesän ajan

Seurakunnat

11.06.2020, 15:14 /  päivitetty 18.06.2020, 15:58
Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntien yhdessä järjestämä Helsinki-apu on tarjonnut yli 70-vuotiaille kaupunkilaisille koronaepidemian ajan keskustelutukea sekä asiointiapua kauppaan ja apteekkiin.
Kuvassa Helsinki-avun kolme vapaaehtoista selkäpuolelta kuvattuna lähdössä kauppaan Helsinki-avun liivit päällä

Koronarajoitusten lievennyttyä Helsinki-avun tarve on vähentynyt viime viikkoina selvästi, joten Helsinki-apua supistetaan asteittain. Asiointiapua voi pyytää vielä kesäkuun ajan. Heinä-elokuun ajan Helsinki-apu jatkuu puhelinpalveluna, josta saa keskustelutukea ja ohjausta muihin palveluihin. Helsinki-apu toimii numerossa 09 310 10020 ma-pe klo 9-16.

Helsingin seurakunnat ja Helsingin kaupunki yhteistyökumppaneineen käynnistivät Helsinki-avun pian korona-ajan alettua. Toiminta osoitti heti tarpeellisuutensa: huhtikuun kiivaimpaan korona-aikaan Helsinki-avussa vastattiin päivässä yli 500 puheluun , joissa toivottiin joko asiointi- tai keskusteluapua. Lisäksi kaupungin ja seurakuntien työntekijät soittivat helsinkiläisille ikäihmisille ja kartoittivat avuntarvetta. Reilun kahden kuukauden aikana on kertynyt kaikkiaan yli 57 000 soitettua tai vastattua puhelua.

Lisäksi keskusteluapua tarvitessaan on voinut soittaa suoraan seurakuntien päivystäville papeille tai muihin keskusteluapunumeroihin.

Kiitokset yhteistyöstä

Helsinki-apu aloitettiin nopeasti Helsingin kaupungin, Helsingin seurakuntien ja järjestöjen ennennäkemättömällä yhteistyöllä. Lisäksi mukana oli iso joukko vapaaehtoisia. ”Haluan osoittaa kiitokseni kaikille yhteistyötahoille, jotka olivat saman tien valmiita käärimään hihansa helsinkiläisten riskiryhmiin kuuluvien auttamiseksi poikkeusaikana. Helsinki-apu on erinomainen osoitus siitä, mitä rajat ylittävällä yhteistyöllä on mahdollista saada aikaan. Tästä jää meille hyvä kokemus ja mallia tuleviin mahdollisiin yhteistyötapoihin”, sanoo Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki.

”Yhtenä seikkana mainittakoon, että kaupungin ja seurakuntien työntekijät olivat nopeasti valmiina hyppäämään Helsinki-avun uudenlaisiin tehtäviin. Erityiskiitos myös aktiivisesti vapaaehtoiseksi tarjoutuneille helsinkiläisille.”

Ikäihmisiltä kiittävää palautetta

Ikäihmiset ovat olleet hyvin kiitollisia Helsinki-avun soitoista. Ele on ollut tärkeä. ”Useat asiakkaat tuovat esiin kiitollisuuden siitä, että heistä pidetään tällä tavalla huolta, vaikka he eivät tarvitsisi mitään. Heistä tuntuu hyvältä, että joku soittaa, ja monet haluavat erikseen tästä kiittää”, eräs soittajana toimiva työntekijä sanoi.

Ilahduttavan monella ikäihmisellä on ollut asiat kunnossa, ja apu hoituu lasten, lastenlasten tai naapurien avulla. Joukossa on kuitenkin myös ihmisiä, jotka ovat kokeneet kotona yksin olemisen hyvin raskaana. ”He kertovat mielialan olevan matalalla ja erilaisten pelkojen pyörivän mielessä.” Helsinki-avun yhteydenotto on tuonut turvaa.

Monella ikäihmisellä on kynnys avun pyytämiseen tai tunne, ettei lähipiiriä voi kovasti vaivata. Avun tarjoamisesta on siksikin oltu mielissään.